Pirmas puslapis
Rasta seniausia žinoma majų freska sužavėjo archeologus
14-12-2005

Archeologas William Saturo paskelbė, kad jam Gvatemaloje, San Bartolo vietovėje, jam pavyko aptikti senovinę majų freską, kuri buvo paslėpta nuo žmonių akių daugiau nei du tūkstančius metų.
Freska, nutapyta apie 100-uosius metus prieš Kristaus gimimą, ir, kaip mano William Saturo, vaizduoja keturias majų dievybes ir Žemės sukūrimo sceną.

Viena dievybė stovi vandenyje ir siūlo žuvį, tai simbolizuoja povandeninį pasaulį, kita – stovinti and žemės ir aukojanti elnią – žemės simbolis, trečioji, skraidanti ore ir siūlanti kalakutą – dangaus simbolis, o ketvirta freskoje, rojaus dievybė, stovi gėlių – dievų maisto – lauke.
Freska yra puikiai išsilaikiusi, ji buvo nutapyta ant kambario, prisišliejusio prie piramidės, sienos, vėliau šis kambarys buvo užverstas žemėmis ir pamirštas.

Netoliese archeologai surado ir seniausią iš žinomų majų kapaviečių, datuojamą maždaug 150-aisiais metais prieš mūsų erą.

NBC News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
Parašytas Svečias Data 2006-02-01 18:59:47
labai grazus paveikslas ant sienos ziaurej grazus

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.