MOKSLASplius.lt

Ar reikalingos tarpdisciplininės studijos Lietuvoje?


Tarpdisciplininės studijos pasaulyje ir Lietuvoje


Mokslo pasaulyje ryškėja bendradarbiavimo tendencijos: skirtingose mokslo srityse dirbantys mokslininkai suvienija pajėgas spręsdami įvairiausias mokslines problemas. Pavyzdžiui, ieškodami vaisto nuo vėžio, kartu dirba medikai, chemikai, biochemikai, biofizikai, bioinformatikai.

Deja, turime pripažinti, kad mūsų mažutėje Lietuvoje skirtingų mokslo sričių mokslininkai vis dar nelinkę bendradarbiauti. Kokie veiksniai lemia bendradarbiavimo stoką? Uždaras lietuviškas charakteris (nesvetimas ir mokslininkams), informacijos nebuvimas, o gal konkurencijos baimė? Kaip moko senovės išmintis, lengviausia situaciją keisti nuo pačių pradžių, būtent, nuo būsimo mokslininko studijų pradžių universitete. Tarpfakultetinės studijos galėtų būti naudingos ne tik studento gilesniam kelių specifinių mokslo sričių supratimui, bet ir sudarytų sąlygas ir glaudesniam mokslininkų bendradarbiavimui ateityje.


Biofizika - gražus tarpdisciplininių studijų pavyzdys Vilniaus Universitete


Biofizikos magistrinių studijų programa Vilniaus universitete - tai bendra Fizikos ir Gamtos mokslų fakultetų studijų programa. Programos studijų kokybę kontroliuoja bendras tarpfakultetinis Biofizikos studijų komitetas. Studentai išklauso ne tik Fizikos fakulteto ir Gamtos mokslų fakulteto, bet ir kitų fakultetų bei mokslo įstaigų dėstytojų skaitomas paskaitas. Biofizikos specializacija Fizikos fakultete gyvuoja jau nuo aštunto dešimtmečio pabaigos. 1991 m. fakultetą baigė pirmieji biofizikos specializacijos absolventai. Daugiau kaip pusė šios specializacijos Fizikos fakulteto absolventų tapo mokslų daktarais.

Šiuo metu Fizikos fakultete biofizikos specializaciją renkasi Taikomosios fizikos studijas baigę bakalaurai, išklausę pasirenkamus biofizikinės pakraipos kursus, dėstomus kitų fakultetų dėstytojų, taip pat kitų universitetų studentai, o Gamtos fakultete šias studijas renkasi biofizikos bakalaurai. Tarpdisciplininių studijų aplinkoje paruošiami geri, kompetentingi biofizikos specialistai, tęsiantys mokslinę tiriamąją veiklą multidisciplininiuose moksliniuose kolektyvuose, sugebantys pritaikyti įgytas žinias versle ir vadyboje.


Ar reikalinga Biofizika fizikos fakultete?


Dinamiška tarpdisciplininė biofizikos studijų programa, deja, tenkina ne visus. Aukštuose universiteto rūmų koridoriuose kuriami planai Biofizikos magistrantūros studijas perkelti į vieną fakultetą, nutraukiant Biofizikos studijų tęstinumą fizikos fakultete. Gali nutikti, kad Fizikos fakulteto studentai, ketinę pasirinkti biofizikos magistrines studijas savo fakultete, kitais metais to daryti nebegalės.

Dr. Saulius Bagdonas