MOKSLASplius.lt

‘Fermentas’ įsteigė atstovybę Didžiojoje Britanijoje

Didžiojoje Britanijoje veiklą pradėjo biotechnologijų bendrovės Fermentas International Inc. atstovybė. Planuojama, kad atstovybės įsteigimas padės padvigubinti Fermento gaminamų genų inžinerijos ir genominiams tyrimams vykdyti skirtų biotechnologijų gaminių pardavimą, ir per dvejus metus Didžiosios Britanijos bei Airijos rinkose pasiekti daugiau kaip 5 mln. litų apyvartą.

Jorko mieste įsikūrusi Fermentas UK tapo penktąja Fermentas International Inc. atstovybe. Jai vadovauja Ejuanas Forbsas (Euan Forbes), buvęs vienas didelės JAV biotechnologijų bendrovės Promega vadovas Didžiojoje Britanijoje.

Nuo 1993 m. Fermento atstovybė veikia Vokietijoje, o 1996 m. - ir JAV bei Kanadoje. Nuo 2002 m. visos atstovybės, įskaitant ir Lietuvos Fermentą, yra valdomos per tarptautinį holdingą Fermentas International Inc.

‘Svarbiausiose rinkose steigiamos naujos atstovybės padės aktyviau plėtoti veiklą. Aktyviau ir tiesiogiai įgyvendinsime pardavimo ir rinkodaros strategiją, sieksime, kad Fermentas bei mūsų PureExtreme prekės ženklu žymimus gaminius geriau atpažintų Didžiojoje Britanijoje dirbantys mokslininkai ir kiti vartotojai’, - teigė UAB Fermentas generalinis direktorius ir Fermentas International Inc. valdybos pirmininkas prof. Viktoras Butkus.

Šiuo metų Didžioji Britanija yra viena iš keturių didžiausių pasaulyje biotechnologijų rinkų, ją lenkia tik JAV, Japonija ir Vokietija. Joje veikia daug biotechnologijų srityje dirbančių inovacinių įmonių. Fermentas UK čia siūlys daugiau kaip 500 Lietuvos biotechnologijų bendrovės Fermentas gaminamus genų inžinerijos ir genominiams tyrimams vykdyti skirtus biotechnologijų gaminius, iš jų - 120 naujų, tik šiais metais Lietuvoje sukurtų produktų.

Vien per pastaruosius dvejus metus Lietuvos biotechnologijų bendrovė savo eksporto rinkų skaičių išplėtė iki 70, papildžiusi jį 18 naujų šalių. ‘Jau šiandien užsienyje turime didelį partnerių tinklą, su kuriuo sėkmingai bendradarbiaujame. Nuo šiol keturi Fermentas UK specialistai Didžiojoje Britanijoje vykdys mūsų gaminių pardavimą ir rinkodarą veiksmingiau, nes vietos rinkoje atstovaus tik Fermento interesams, darydami didelę įtaką mūsų verslo plėtrai ir kaimyninėje Airijoje’, - sakė V. Butkus.

Jo teigimu, įsteigta atstovybė stiprins ir Lietuvos biotechnologijų bendrovės ryšius su vietos mokslininkais. Fermentas - mokslo srityje veikianti bendrovė, todėl steigiant atstovybes mus domina galimybė ne tik padidinti pardavimą, bet ir užmegzti ryšius su universitetais, laboratorijomis, mokslininkais ir vietos biotechnologijų bendrovėmis, ypač tokioje svarbioje biotechnologijų rinkoje kaip Didžioji Britanija’, - sakė V. Butkus.

99 proc. Fermento produkcijos yra eksportuojama. Lietuvos aukštųjų technologijų bendrovėje dirba per 250 aukštos kvalifikacijos specialistų, tarp jų - du profesoriai, 31 mokslų daktaras. Bendrovės apyvarta 2005 m. siekė 37,5 mln. litų, o grynasis pelnas buvo 9,6 mln. litų. Didelė dalis lėšų 2005 m. buvo skirta moksliniams tyrimams finansuoti ir investicijoms į mokslinius tyrimus bei įrangos modernizavimą (atitinkamai 2,2 mln. ir 4,4 mln. litų).

Antanas Bubnelis