MOKSLASplius.lt

Mokslo institucijose

Geologijos ir geografijos institutas

Šią vasarą Geologijos ir geografijos instituto, Vilniaus pedagoginio universiteto ir Vilniaus universiteto mokslininkų grupė (vadovas - habil. dr. V. Baltrūnas) dalyvavo ekspedicijoje, tyrinėjusioje ledyninių nuogulų sedimentacijos ypatybes. Dabartinio ledyno sedimenetacijos procesai leidžia suprasti Lietuvos ir kaimyninių šalių morenų struktūras. Sėkmingi tyrimai leido sudaryti bendradarbiavimo sutartį tarp Geologijos ir geografijos instituto bei Jungtinės Karalystės Keele universiteto dėl panašių tyrimų tęsimo artimiausiais metais. Šiuos tyrimus parėmė Lietuvos valstybinis mokslo ir studijų fondas.

Instituto parengtas ir išleistas kompaktinis diskas Geologinės aplinkos evoliucija Lietuvoje (anglų k.), kuriame pateikiami pastarojo dešimtmečio GGI mokslinių tyrimų rezultatai, iliustruoti gausia kartografine medžiaga.

Taip pat išleistas straipsnių rinkinys Ignalinos AE regionas - permainų erdvė (vyr. red. R. Baubinas). Mokslo straipsniuose nagrinėjami probleminio IAE regiono socialiniai-ekonominiai procesai ir jų kaitos dėsningumai.


Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas


Spalio 12-13 d. Lietuvių literatūros ir tautosakos institute vyko keturioliktoji kasmetinė tautosakininkų konferencija. Šiųmetė jos tema Tautosakos teksto prasmė: lyginamasis aspektas. Renginyje pasisakė aštuoniolika pranešėjų. Be instituto darbuotojų, konferencijoje pranešimus skaitė ir svečiai iš Vytauto Didžiojo universiteto, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, Kultūros, filosofijos ir meno instituto. Pranešimuose aptarta tautosakos teksto prasmės variacijos tarptautiniame kontekste, atlikimo motyvacijos ir teksto prasmės sąsajos, rašto ir šiuolaikinių komunikacijos priemonių poveikis tautosakinio teksto prasmei, tarpžanrinės motyvo, įvaizdžio ar siužeto variacijos, simbolinių veiksmų prasmė tradicijoje ir jos kaita laikui bėgant. Konferencijos pranešimų temomis parengtos mokslinės publikacijos bus spausdinamos Tautosakos darbuose. Renginį parėmė Lietuvos valstybinis mokslo ir studijų fondas.


Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas


Šių metų spalio antrojoje pusėje pasirodys Mokslo ir enciklopedijų leidybos instituto leidžiamos Visuotinės lietuvių enciklopedijos dešimtasis tomas.

Šis tomas apima straipsnius nuo khmerai iki Krelle Wilhelm. Tai - vienas didžiausių šios enciklopedijos tomų (832 puslapių, 127,31 apskaitinio leidybinio lanko). Jame pateikti platūs straipsniai apie Kiniją, Kiprą, Kirgiziją, Kolumbiją ir kitas pasaulio valstybes, taip pat apie Klaipėdą, Kretingą ir tų rajonų savivaldybes.

Tome spausdinami straipsnių ciklai apie kiną, klimatą, knygą, konstituciją, kosmosą ir kosmonautiką. Net 22 proc. tomo apimties sudaro informacija apie Lietuvą ir lietuvius.

Dešimtasis tomas gausiai iliustruotas: jame - beveik 800 iliustracijų, iš jų beveik 180 portretų, 20 žemėlapių.

Prie tomo yra priedas, kuriame pateiktos IX ir X tomo tekste pavartotos lotyniško pagrindo abėcėlę vartojančių kalbų tikrinių vardų autentiškos ir adaptuotos formos.

Enciklopedijos prenumeratoriams pranešame, kad jau pradedama XI tomo prenumerata. Ji tęsis iki 2007 m. vasario 1 d. Tomo prenumeratos kaina lieka ta pati.


Baltijos edukacinių technologijų institutas


Institutas yra Nacionalinės distancinio mokymo asociacijos, Lietuvos suaugusiųjų švietimo asociacijos, Baltijos regiono distancinio mokymo asociacijos tinklo, Europos distancinio mokymo tinklo narys. Bendradarbiaudamas su įvairiomis Lietuvos ir užsienio organizacijomis, vykdo projektus:

• EUI-Net - Europos universitetų industrijos tinklas;

• EQUAL GREITKELIS;

• ReDis - neįgalių žmonių perkvalifikavimas naudojant informacines technologijas;

• EVETE - profesinio švietimo ir mokymo organizavimas, siekiant gerinti dėstytojų ir profesijos mokytojų elektroninio mokymosi kompetencijas;

• PM-CAT - novatoriškas interaktyvus savikontrolės, mokymosi ir kompetencijos vertinimo įrankis projektų valdymo profesionalams;

• 3D MOKYMAS - mokymo priemonių daugialypėje terpėje kūrimas socialinių mokslų studijoms.

Greta projektų rengimo ir įgyvendinimo institutas teikia studijų ir verslo planų rengimo bei vertinimo, investicijų pritraukimo, moksleivių ir suaugusiųjų informacinio raštingumo tobulinimo, nuotolinio mokymosi kursų kūrimo skaitmeninėse terpėse, vaizdo konferencijų organizavimo ir aptarnavimo, daugiakalbių interneto svetainių kūrimo ir kitas paslaugas.


Parengė Donatas Burneika, Jurga Sadauskienė,
Inga Zaurakaitė