MOKSLASplius.lt

Nacionalinės moksleivių akademijos vasaros sesija

Nidoje prasidėjo dvi savaites truksianti sesija, skirta gabių Lietuvos vaikų ugdymui. Sesijoje dalyvauja daugiau nei 70 talentingų vaikų iš visos šalies. Jau penktus metus vykstantį renginį organizuoja gabių vaikų ugdymu besirūpinanti Nacionalinė moksleivių akademija (toliau – NMA).

„Į vasaros sesijas sukviečiame ne tik geriausius mūsų Akademijos moksleivius, bet ir garsius mokslininkus iš Lietuvos bei užsienio. Per sesijas vyksta intensyvios paskaitos, seminarai, dalis renginių tradiciškai yra skirti asmenybės ugdymui, moksleiviai dalyvauja kūrybiniuose projektuose“, – teigė NMA direktorė docentė dr. Bronė Narkevičienė.

Pirmą kartą į NMA sesiją šiemet atvyko ir Vokietijos moksleiviai. Idėja surengti tarptautinę sesiją kilo Akademijai bendradarbiaujant su Vokietijoje jau daugelį metų veikiančia ir gabių vaikų ugdymu besirūpinančia organizacija Vokietijos moksleivių akademija.

Tarp užsienio svečių, skaitančių moksleiviams paskaitas, yra ir ilgametis Pasaulinės informatikos olimpiados mokslinio komiteto narys dr. Tomas Verhoeffas iš Eindhoveno technologijos universiteto (Olandija). Sesijos metu vyksta biochemijos, chemijos, ekonomikos, informatikos, lietuvių filologijos, ekonomikos, matematikos ir muzikos dalykinės sekcijos. Asmenybės ugdymo seminarus ves režisierius Vytautas V. Landsbergis, profesorius Leonidas Donskis, kiti Lietuvos intelektualai.

Vasaros sesiją vainikuoja Valstybės šventės proga liepos 6 d. vykstantys renginiai – atviras NMA moksleivių koncertas visuomenei Nidos kultūros namuose bei literatūros skaitymai T. Manno namelyje.

NMA sesijos projektuose taip pat dalyvauja Akademijos absolventai, studijuojantys Lietuvos bei užsienio universitetuose. Paskaitas moksleiviams skaitys pirmąjį Pasaulinės matematikos olimpiados auksą Lietuvai pelnęs Akademijos absolventas Kęstutis Česnavičius iš Brėmeno Jakobso universiteto, Kembridžo universiteto studentas Bernardas Morkūnas. Sesijos metu taip pat vyks nuotoliniai mokymai – bus organizuota vaizdo konferencija, kurią moksleiviams ves Mykolas Lepeška iš Milano Bocconi universiteto (Italija).

Mokymasis Nacionalinėje moksleivių akademijoje yra nemokamas. Vasaros sesija yra finansuojama NMA rėmėjų bei LR Švietimo ir mokslo ministerijos Gabių vaikų ir jaunuolių ugdymo programos lėšomis. Šiuo metu NMA mokosi daugiau nei 250 moksleivių iš visos Lietuvos.


VšĮ „Nacionalinė moksleivių akademija“ informacija