MOKSLASplius.lt

Taline atidaryta paroda, skirta Lietuvos kultūrai ir istorijai

  Lapkričio 25 d. Taline, Lietuvos ambasadoje Estijoje, atidaryta Lietuvos vardo tūkstantmečiui paminėti skirta paroda Lietuva: kultūra ir istorija (Lithuania: Culture and History). Parodos atidaryme dalyvavo ir sveikinimo žodį tarė Lietuvos Prezidentas Valdas Adamkus. Svečius pasveikino Lietuvos ambasadorius Estijoje Juozas Bernatonis. Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys išsamiai pristatė parodos idėją, jos įgyvendinimą ir parodos tikslus.

Ši paroda – tai dalis tęstinio projekto, kuriuo per istorijos ir kultūros prizmę užsienio šalyse prisistatoma Tūkstantmetį minėsianti Lietuva. Spalio 29–lapkričio 14 d. paroda buvo eksponuojama Helsinkyje, gruodžio pradžioje ją išvys Moldovos sostinės Kišiniovo Istorijos muziejaus lankytojai.

Per visus 2009 m. ši kilnojamoji paroda keliaus po kaimynines valstybes – Lenkiją, Baltarusiją, Ukrainą ir Rusiją, paskui po Vakarų Europos šalis, JAV ir Kanadą. 2010 m. planuojama ją parodyti Japonijos ir Izraelio žmonėms. Lietuvos tūkstantmečiui skirta paroda, kurią parengė Lietuvos dailės muziejus, bendradarbiaudamas su Lietuvos užsienio reikalų ministerija, aprėpia visą mūsų valstybės raidos istoriją, nuo pirmojo jos paminėjimo iki šių dienų. Parodoje išryškinti pagrindiniai politiniai įvykiai – jie iliustruoti svarbiausiais to meto kultūros akcentais.

Paroda yra pažintinio ir šviečiamojo pobūdžio. Ji skirta ne tik Lietuvos valstybės istorijai ir kultūrai pristatyti, bet ir sužadinti susidomėjimą mūsų šalimi, ypač artėjant garbingam Tūkstantmečio jubiliejui ir Vilniaus Europos kultūros sostinės renginiams 2009 metais. Tikimasi, kad paroda, keliaudama po pasaulį, pateiks jos lankytojams daug naujos ir įdomios informacijos apie mūsų šalies istoriją ir kultūrą.

Su virtualia parodos versija galima susipažinti Lietuvos dailės muziejaus tinklalapyje www.ldm.lt.