MOKSLASplius.lt

Vienas visai Ukrainai

Lvovo nacionaliniame Ivano Franko universitete ukrainiečių literatūros klasiko Ivano Franko 150-osioms gimimo metinėms paminėti skirto tarptautinio kongreso metu kalbiname universiteto prorektorių doc. Marianą Lozinskį, ant kurio pečių gulė nemenka kongreso organizacinių rūpesčių dalis.


Likimo dovana universitetuiGerbiamasis Prorektoriau, kaip niekada gera proga „Mokslo Lietuvos“ skaitytojams priartinti Ukrainą, kuri, tiesą sakant, lietuviams niekada ir nebuvo nutolusi. Daug kuo panašus mūsų tautų istorinis likimas, jau nekalbant apie tai, kad mūsų protėviai yra gyvenę vienoje valstybėje – Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje. Kad pokalbis įsibėgėtų, paklausiu: kaip Lvovo nacionalinis universitetas pasitiko šią gražią sukaktį – Ivano Franko 150-ąsias gimimo metines? Ką šie Ivano Franko metai atneš universitetui, kuris didžiuojasi tuo, kad pavadintas literatūros klasiko vardu? Ką duos Lvovo miestui, švenčiančiam 750-ąsias įkūrimo metines? Kuo apskritai praturtins Ukrainą?


Jei leisite, kalbėsiu ukrainietiškai. Pirmiausia norėčiau nuoširdžiai padėkoti delegacijos nariams iš Lietuvos, kurie atvyko iš Šiaulių ir Vilniaus į mūsų Ivano Franko 150-osioms gimimo metinėms skirtą kongresą. Jis vyksta mūsų universitete, nes Ivaną Franko laikome savo universiteto patronu. Mūsų universitetas pavadintas jo vardu. Tai didžiulė likimo dovana.

Ką šis kongresas mums duos? Pirmiausia ukrainiečių tautos „kameniaro*“, t. y., akmenskaldžio, vardas bus dar labiau išgarsintas tarptautiniu mastu. Tai labai svarbu visai Ukrainos valstybei. Šiandien Lvovo nacionalinis universitetas kaip jokia kita mokslo institucija mūsų šalyje labai plačiai, o moksliniu požiūriu labai išsamiai, mini, pagerbia ir aktualina Ivano Franko atminimą bei jo literatūrinį paveldą. Ukrainos literatūros klasikas gimė 1856 m. rugpjūčio 27 d., tačiau minėjimo iškilmės buvo nukeltos į rugsėjo pabaigą, kad šis minėjimas priartėtų prie Lvovo miesto 750-ųjų metinių jubiliejaus.

I. Franko minėjimo iškilmės rugpjūčio 27 d. vyko Nagujevičiuose, Lvovo srities Drohobičių rajone, kur gimė mūsų klasikas. Ten buvo surengta iškilminga akademija (святочна академия), kurioje dalyvavo ir Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka – jis ten pasakė prakalbą.

Šiandien, rugsėjo 28-ąją, mes sukvietėme mokslo žmones, literatūros tyrinėtojus iš Ukrainos ir užsienio šalių. Plenarinio posėdžio metu galėjote išgirsti, kaip mokslo ir kultūros pasaulis vertina literatūrinę, filosofinę, kultūrinę ir kitą labai įvairialypę Ivano Franko veiklą. Tai titaniška veikla.


Susirinko geriausi I. Franko kūrybos žinovai46 mln. ukrainiečių tauta yra labai didelė ne tik mums, lietuviams. Ji didelė ir visos Europos mastu. O didelėms tautoms lemta gyventi dideliais darbais. Platus ir šios sukakties minėjimo užmojis. Gal galite pateikti vieną kitą faktą, kad Lietuvos skaitytojams būtų aiškiau, ką šis kongresas reiškia frankotyrai, apskritai Ukrainos filologijos mokslui ir kultūrai.


Vien I. Franko gimimo 150-osioms metinėms buvo parašyti ar išleisti maždaug 25 puikūs darbai – knygos, žurnalai ir panašiai. Spausdinama arba baigiama kurti dar dvi dešimtis darbų. Taigi šiais jubiliejiniais I. Franko metais bus sukurta apie 50 puikių kūrinių, skirtų I. Franko asmenybei ir jo įvairiapusei veiklai įamžinti. Tai mokslinę vertę turintys darbai, dauguma jų autorių yra mūsų universiteto darbuotojai.

Į kongresą jau atvyko 450 dalyvių (iš viso dalyvavo 497) iš įvairių Ukrainos kraštų ir užsienio valstybių. Tarp svečių iš Lenkijos išskirčiau literatūrologą Stepaną Kozaką. Iš Slovakijos atvyko Jurijus Bača ir Mikola Mušinka, iš JAV laukiame atvykstančio prof. Leonido Rudnickio. Sulaukėme kongreso dalyvių iš Maskvos ir kitų Rusijos miestų. Yra svečių ir iš Latvijos. Siuntėme kvietimą ir baltarusių kolegoms, bet ar jie atvyko, šiandien man dar sunku pasakyti. Kone pusė užsiregistravusių kongreso dalyvių – ne Lvovo, bet kitų Ukrainos sričių ir užsienio svečiai.

Kongreso organizaciniame komitete yra trys pirmininkai: tai Taraso Ševčenkos literatūros instituto direktorius, Ukrainos mokslų akademijos tikrasis narys Mikola Žilinskis, Ukrainos Skovorodos filosofijos instituto direktorius Miroslavas Popovičius ir Lvovo nacionalinio Ivano Franko universiteto rektorius Ivanas Vakarčiukas (Ivan Vakarchuk). Kongreso atidarymo iškilmėse šiandien dalyvavo Ukrainos švietimo ir mokslo ministras Stanislavas Nikolajenka. Svarbiausia, kad dalyvauja tie asmenys, kurie tyrinėja Ivano Franko kūrybą ir kurie šiuo kongresu yra labiausiai suinteresuoti. Taip pat kongreso atidarymo metu balkone --galėjote matyti daug studentų.

---------------

* Каменярi – taip vadinosi 1878 m. parašytas I. Franko eilėraštis, kurio pavadinimas tapo poeto sinonimu, paties kūrėjo gyvenimo ir kūrybos įvaizdžiu.

---------------