MOKSLASplius.lt

Britų muziejus domisi Lietuvos istorija

Šią savaitę Lietuvos Nacionaliniame muziejuje lankėsi archeologijos kuratorius iš Britų muziejaus Barry Ager ir Britų-lietuvių draugijos Londone sekretorius Aleksas Vilčinskas. Šio vizito tikslas – susipažinti su baltų archeologijos rinkiniais ir aptarti galimybę Britų muziejuje surengti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės dieną.

Britų muziejus Londone – tai turtingiausias pasaulio civilizacijų muziejus, įkurtas 1753 metais. 1852 m. jis yra įsigijęs nedidelę baltų archeologijos kolekciją iš Padauguvio ir Klaipėdos apylinkių.

Barry Ager, šios baltiškos kolekcijos Britų muziejuje kuratorius, Lietuvoje domėjosi bendru baltiškosios archeologinės medžiagos kontekstu, kuris pristatomas nuolatinėje Lietuvos nacionalinėje muziejaus archeologijos ekspozicijoje ir neseniai parengtoje parodoje Kuršiai – baltų vikingai.

Kuršiai – baltų vikingai – tai trečioji bendra Lietuvos ir Latvijos archeologų paroda iš abiejų šalių projekto Baltai apie baltų priešistorę bei archeologinius tyrimus. Remiantis projekto medžiaga, Lietuvos nacionalinis muziejus kartu su Latvijos nacionaliniu istorijos muziejumi rengia išsamų reprezentacinį leidinį Baltai lietuvių ir anglų kalbomis. Tikimasi, kad leidinys įrašys baltus į civilizacijų žemėlapį ir bus tinkama įžanga parodai Britų muziejuje.


Lietuvos nacionalinio muziejaus

Ryšių su visuomene skyriaus informacija