MOKSLASplius.lt

PRISTATYTA KNYGA „DIPLOMATAS PAR EXELLENCE: KAZYS LOZORAITIS“

 Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje kovo 30 d. pristatyta knyga Diplomatas par exellence: Kazys Lozoraitis.

Įžanginį žodį tardamas Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas pažymėjo, kad tai knyga ne tik apie žymų diplomatą ir visuomenės veikėją Kazį Lozoraitį, tai knyga apie visą iškilią Lozoraičių šeimą.

„Šviesaus atminimo K. Lozoraitis ir jo vyresnysis brolis Stasys, kurie savo diplomatinę karjerą pradėjo dar ankstyvoje jaunystėje „sekretoriaudami“ savo tėvui, Lietuvai atgavus nepriklausomybę, tapo Lietuvos diplomatinės tarnybos šviesuliais“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Renginyje dalyvavo ir atsiminimais dalijosi Kazio Lozoraičio žmona Giovanna Pignatelli-Lozoraitis ir jų dukra Daina Lozoraitis, taip pat Vilniaus arkivyskupas kardinolas Audrys Juozas Bačkis.

Apie knygą papasakojo jos sudarytoja dr. Giedrė Jankevičiūtė, istorikas Nerijus Šepetys ir leidyklos Artuma vyriausiasis redaktorius Darius Chmieliauskas.

Vienos žymiausių Lietuvos XX a. šeimų atstovo ambasadoriaus K. Lozoraičio (1929–2007) atminimui skirtą knygą sudaro dvi dalys. Pirmojoje – jo paties interviu, pasakojantis apie gyvenimą Lietuvoje ir Italijoje, šeimą, draugus bei nedraugus, Lietuvos atstovybės prie Šventojo Sosto istoriją, diplomatijos „virtuvę“. Antrojoje dalyje – Kazio Lozoraičio giminių ir bičiulių pateikti epizodai, nušviečiantys jo profesinę karjerą ir asmenybės bruožus.

Tekstus papildo išsami iliustracinė medžiaga – daugiau kaip šimtas fotografijų iš Lozoraičių šeimos, taip pat kitų asmenų archyvų.

Knyga skirta besidomintiems XX amžiaus Lietuvos istorija, jos iškiliais veikėjais ir visiems, mėgstantiems biografijos bei memuarų žanrus. Knygos leidimą rėmė Užsienio reikalų ministerija.


URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento Spaudos ir viešųjų ryšių skyriaus informacija