MOKSLASplius.lt

M. K. ČIURLIONIUI SKIRTAS VAKARAS

Lenkijoje, Markų kultūros centre, gegužės 10 d. vyko Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui skirtas vakaras Trys mūzos – tapyba, muzika ir poezija.

Programoje svarbiausius šio menininko gyvenimo ir kūrybos etapus pristatė Čiurlionio draugijos Lenkijoje narė Jadwiga Siedlecka-Siwuda. Pianistė Irena Podobas atliko kompozitoriaus kūrinius fortepijonu, poetas Romualdas Mieczkowskis skaitė lietuvių ir lenkų poetų, kuriuos įkvėpė kompozitoriaus kūryba, eilėraščius.

Vakaro metu lenkų dailininkas ir menotyrininkas Jacekas Antoni Zielinski skaitė pranešimą Naujas erdvės vaizdavimas M.K. Čiurlionio tapyboje ir pristatė savo meninę tapybą, kuriai įtakos turėjo M. K. Čiurlionio kūryba.

Buvo inauguruotas Markų kultūros centro sukurtas specialus interneto tinklalapis www.mokmarki.pl/salon/hold/ciurlionis , skirtas lietuvių menininkui, beveik trečdalį gyvenimo praleidusiam Varšuvoje.

Gausiai susirinkusius vakaro svečius pasveikino Lietuvos kultūros atašė Lenkijoje Jurgis Giedrys ir padėkojo kultūros centro darbuotojams už dėmesį bei ilgametį Čiurlionio asmenybės ir jo kūrybos propagavimą.

„Šį vakarą galima būtų pavadinti preliudija į po dvejų metų vyksiantį Čiurlionio 100-ųjų mirties metinių minėjimą Lenkijoje.“

Markos – tai miestelis netoli Varšuvos. Šio miestelio Pustelniko rajono gydykloje 1911 m. mirė Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. Mieste yra gatvė, pavadinta šio menininko vardu, o savivaldos ir kultūros atstovai siekia, kad šios istorinės gydyklos pastate būtų įkurtas M. K. Čiurlionio kultūros centras.


URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento
Spaudos ir viešųjų ryšių skyriaus informacija