MOKSLASplius.lt

Studijos Malaizijos universitete – inovatyvaus mokslo galimybė

Mokslo Lietuvos redakcija gavo elektroninį laišką iš Eglės Zuzevičiūtės, kuri stažuojasi Limkokwing universitete (Limkokwing University of Creative Technology) Malaizijoje, tarptautiniame Marketingo skyriuje. Tad nieko nuostabaus, kad siekia užmegzti kuo aktyvesnį bendradarbiavimą su Lietuvos universitetais ir mokyklomis.
Kadangi operatyviausios ir patikimiausios informacijos skleidimo šaltinis yra populiariausi mokslo leidiniai, Eglė susirado Mokslo Lietuvą. „Jūsų laikraštis internete nesunkiai pasiekiamas, galima skaityti visus dominančius straipsnius. Būtų gaila prarasti tokį leidinį, tikiuosi, kad sulauksite daugiau prenumeratorių“, – rašo redakcijai Eglė Zuzevičiūtė. Jos siūlomame ir Mokslo Lietuvoje spausdinamame straipsnyje pateiktos žinios apie Limkokwing universitetą ir jame studijuojančių lietuvaičių įspūdžius.
Spausdindami šį straipsnį nesiekiame atplėšti Lietuvos jaunimo nuo studijų gimtojoje šalyje, tačiau susipažinti su tolimos Malaizijos universitetu gal visai ne pro šalį.

Mokslo Lietuvos redakcija

 



 

Tarptautinis Limkokwing kūrybinių technologijų universitetas (Limkokwing University of Creative Technology) plečiasi į Europos rinkas ir skiria dalį stipendijų lietuviams bakalauro studijoms Kuala Lumpure, Malaizijoje.

Limkokwing yra vienas sparčiausiai besivystančių universitetų Pietryčių Azijoje, turintis padalinių Azijoje (Malaizijoje, Kinijoje, Indonezijoje ir Kambodžoje), Europoje (Didžiojoje Britanijoje), Afrikoje (Botsvanoje, Lesote ir Svazilande). Netrukus atvers duris ir JAV, Niujorke.

Limkokwing universitete visame pasaulyje studijuoja 25 tūkst. studentų iš 144 valstybių. Universitete galima studijuoti tarptautinį verslą, komunikacijas, informacines technologijas, žurnalistiką, kompiuterinių žaidimų kūrimą, 3D animaciją, dizainą, architektūrą, urbanistinį planavimą, multimedijų meną, grafinį dizainą ir kitų kūrybinių technologijų sričių programas.


Mėgstamos studijos


Pirmasis studentas pasinaudojęs galimybe studijuoti ir gyventi egzotiškoje Malaizijoje yra Simas Balčiūnas. „Games Art Development arba Kompiuterinių žaidimų dizaino studijas jau senokai turėjau taikiklyje, bet tai tebuvo svajonė. Kai perskaičiau straipsnį apie Limkokwing universitetą ir skiriamą stipendiją, galvoje pradėjo kirbėti, ūžti – nepasinaudoti šia proga tiesiog negalima!“ – apie savo apsisprendimą pasakojo lietuvaitis. Simas studijas pradėjo Lietuvos dailės akademijoje, pasirinkęs skulptūros specialybę. Tačiau neaiški padėtis dėl mokslo reformos ir vis dažnesni pranešimai apie ekonominę krizę studentui padėjo priimti sprendimą studijas baigti užsienyje. Galimybė gauti stipendiją, studijuoti mėgstamą dalyką, keliauti ir pažinti skirtingas kultūras paskatino Simą atvykti į Malaiziją.Mes – Kristina Kravčuk, Eglė Zuzevičiūtė, Simas Balčiūnas – studijuojame Limkokwing universitete

„Pirmąsias savaites šypsodavausi, kai pamąstydavau, kad aš čia tikrai mokausi. Visas universitetas tiesiog kupinas kūrybingumo dvasios,“ – savo įspūdžiais dalijasi Simas. Limkokwing universitetas, įkurtas 1991 m., buvo viena pirmųjų mokslo institucijų, sutelkusių dėmesį į kūrybiškumą ir inovacijas technologijose bei akcentavusių šių įgūdžių tobulinimą. Lygindamas skirtingų šalių studijas, Simas teigia, kad didžiausias Limkokwing ir Lietuvos universitetų skirtumas yra tas, kad labai daug praktinių užduočių: „Teorijos yra tiek, kiek reikia, svetur ji pateikiama ne iš pasenusių vadovėlių. Studijų programos dažnai atnaujinamos. Vyksta aktyvūs susitikimai tarp dėstytojų ir studentų atstovų, siekiant išsiaiškinti visus trūkumus ir juos kuo greičiau pašalinti. Taigi studento nuomonė tikrai svarbi ir vertinama.“ Daugelyje pasaulio šalių universitetas pripažintas kaip inovatyvumo ir kūrybiškumo pavyzdys. Apple Mac kompiuterių laboratorijos, elektroninė biblioteka, patyrę ir daug praktikos paskaitose taikantys dėstytojai iš viso pasaulio, artimas bendradarbiavimas su įmonėmis, kurios teikia realius užsakymus universiteto studentams – aspektai, garantuojantys studijų kokybę ir universiteto pripažinimą Limkokwing kūrybinių technologijų universitete.


Tarptautinė mainų programa


Dar viena lietuvė į Limkokwing universitetą atvyko vienam semestrui, dalyvaudama tarptautinėje mainų programoje. Kristina Kravčuk, baigusi bakalauro studijas Lietuvoje, mokslus tęsia Danijoje, kur studijuoja multimedijos dizaino bei komunikacijos specialybę. Kristina, kalbėdama apie studijas Lietuvos, Danijos bei Malaizijos universitetuose, teigia, kad Limkokwing universitetas išsiskiria savo novatoriškumu bei orientavimusi į praktines užduotis. „Sunkiai rasi tokį universitetą, kuris skirtų užduotį sukurti užsklandą MTV Azijos kanalui ar fotografuoti Viktorijos Secret apatinių drabužių kolekcijos pristatymą ir būti įvertintam ekspertų“, – užduotimis žavisi Kristina. Jos pasirinkimą vykti į tolimą kraštą lėmė galimybė suderinti mokslus, pažintines keliones, pažinti kultūros skirtumus ir užmegzti naujas pažintis su žmonėmis iš viso pasaulio.


Anglų kalbos kursai


Be kvalifikacijos diplomo, bakalauro ir magistro studijų, Limkokwing universitete organizuojami anglų kalbos kursai ne tik Limkokwing universiteto studentams, bet ir moksleiviams ar studentams iš viso pasaulio. Šiuose kursuose pirmoji lietuvaitė buvo Justina Gecevičiūtė. „Mokytis anglų kalbos į Limkokwing universitetą atvykau 2008 m. liepą. Susidomėjau galimybe dalyvauti anglų kalbos stovykloje ir suderinti tai su atostogomis“, – pasirinkimu džiaugiasi Justina. Studijų metu mergina turėjo galimybę dalyvauti mados šou, fotografijų parodose, koncertuose. „Mačiau, kad universiteto studentai skatinami veikti, kurti ir jiems suteikiamos puikios sąlygos saviraiškai. Linksmai ir naudingai praleidau laiką, parsivežiau nuostabių prisiminimų!“ Dauguma Justinos kolegų buvo iš Indonezijos, Kinijos, Saudo Arabijos – šalių, tolimų Europai ir turinčių skirtingas kultūras. „Studentai šiltai sutinka: jei tik noriai bendrauji, nori susipažinti su naujais žmonėmis, kurie taps draugais ar verslo partneriais, – Limkokwing universitetas puikiausia vieta studijuoti. Nors į Malaiziją atvykau viena, tačiau nė minutės nesijaučiau vieniša“, – šiltais prisiminimais dalijosi Justina.


Azija? Europa? Afrika?


Limkokwing universitetas be įvairių, Lietuvoje dažnai dar nesiūlomų studijų, vykdo unikalią programą „Globali klasė“ (Global classroom): baigti trejų metų bakalauro studijas studentai turi galimybę skirtingose šalyse esančiuose Limkokwing universiteto padaliniuose. Pavyzdžiui, architektūros studentas pirmus metus praleidžia Malaizijoje, antrus studijų metus – Botsvanoje, trečius – Didžiojoje Britanijoje. Ši programa suteikia unikalią galimybę be diplomo įgyti ir neįkainojamą tarptautinę patirtį: pažinti skirtingų šalių kultūrą, keliauti, suvokti studijuojamo dalyko įvairiapusiškumą, bendrauti su įdomiais ir patyrusiais dėstytojais.


Eglė Zuzevičiūtė


Daugiau informacijos apie universitetą galima rasti universiteto interneto puslapyje www.limkokwing.edu.my, arba klausimus siųsti Lietuvos atstovei Limkokwing universitete el. paštu: egle@limkokwing.edu.my

 


Nuotraukoje:

 

Mes – Kristina Kravčuk, Eglė Zuzevičiūtė, Simas Balčiūnas – studijuojame Limkokwing universitete