MOKSLASplius.lt

Moksleiviai trečią kartą bus kviečiami prakalbinti kompiuterį lietuviškai

Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos pasirašyta bendradarbiavimo sutartis, kuria įsipareigojama organizuoti trečiąjį lietuvių kalbos konkursą moksleiviams Švari kalba – švari galva, paantrašte Prakalbink kompiuterį lietuviškai. Bendradarbiavimo sutartį pasirašė Švietimo ir mokslo ministerija, bendrovė Tilde IT, Valstybinė lietuvių kalbos komisija ir ryšių su visuomene agentūra Strateginių komunikacijų centras.

Jau du kartus vykusio konkurso tikslas – skatinti moksleivius elektroninėje terpėje vartoti lietuviškus rašmenis ir taisyklingą lietuvių kalbą bei atkreipti visuomenės dėmesį į lietuvių kalbos vartojimo elektroninėje terpėje problemas. Apie tai konkurso Švari kalba – švari galva iniciatoriai pirmieji prieš keletą metų pradėjo viešą diskusiją ir jau turi pasekėjų bei darbų tęsėjų.Pasirašant bendradarbiavimo sutartį: LR Švietimo ir mokslo ministerijos sekretorius Dainius Numgaudis, "Tilde IT" direktorius Vaclovas Pranskūnas, "Strateginių komunikacijų centro" direktorė Dalia Kutraitė-Giedraitienė ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė Irena Smetonienė

„Jau dabar nemažai moksleivių ir mokytojų teiraujasi, ar kitais metais vėl bus rengiamas jų pamėgtas konkursas. Galime pažadėti, kad kitų metų pradžioje jau trečią kartą visus moksleivius pakviesime prakalbinti kompiuterį lietuviškai“, – teigia konkurso iniciatorės – bendrovės Tilde IT direktorius Vaclovas Pranskūnas.

Pasirašydamas sutartį švietimo ir mokslo ministerijos sekretorius Dainius Numgaudis pažymėjo, kad be galo svarbu nuo mažų dienų formuoti tinkamus jaunosios kartos įgūdžius ir požiūrį į lietuvių kalbos rašmenų vartojimą dirbant kompiuteriais ir kitomis naujausiomis technologijomis.

„Ypatinga tai, kad šiame projekte nekyla šiuo metu skaudžių finansių klausimų, nesidalijami ministerijos ar valstybės biudžeto pinigai. Šio konkurso organizavimo patirtis rodo, kad dažnai dideliems darbams užtenka noro, iniciatyvos ir kūrybinio bendradarbiavimo“, – pasirašydama sutartį kalbėjo Strateginių komunikacijų centro direktorė Dalia Kutraitė-Giedraitienė.

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė Irena Smetonienė bendradarbiavimą ir konkurso Švari kalba – švari galva organizavimą palygino su stiklo karoliukų kalnu, kuomet kiekviena pusė įneša savo indėlį lyg stiklinį karoliuką ir sudeda juos į vieną vietą.

Bendrovės Tilde IT iniciatyva 2008 m. subūrus verslo ir valstybinių institucijų pastangas buvo surengtas pirmasis moksleivių konkursas Švari kalba – švari galva. Jame dalyvavo daugiau kaip du su puse tūkstančio moksleivių iš visos Lietuvos. 2009 m. pavasarį vykusiame antrajame moksleivių konkurse dalyvavo jau per tris tūkstančius 7, 8 ir 9 klasių moksleivių, o konkurso laimėtojus ir jų lietuvių kalbos mokytojus Lietuvos Respublikos Prezidentūroje apdovanojo Prezidentas Valdas Adamkus.

Planuojama, kad trečiasis moksleivių konkursas Švari kalba – švari galva vyks 2010 m. pradžioje. Konkurso organizatoriai tikisi, kad jame dalyvaus daugiau kaip 5 tūkst. moksleivių iš visos Lietuvos.


Andrius Šuminas



Strateginių komunikacijų centro projektų vadovas


Nuotraukoje: 
 
Pasirašant bendradarbiavimo sutartį: LR Švietimo ir mokslo ministerijos sekretorius Dainius Numgaudis, "Tilde IT" direktorius Vaclovas Pranskūnas, "Strateginių komunikacijų centro" direktorė Dalia Kutraitė-Giedraitienė ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė Irena Smetonienė