MOKSLASplius.lt

Skelbimai 2009/07/23

FIZIKOS INSTITUTAS

Skelbia konkursą į fizikos mokslų krypties doktorantūrą. Asmenys, norintieji dalyvauti konkurse, iki š. m. rugsėjo 1 d. Fizikos instituto moksliniam sekretoriui pateikia:
1) prašymą instituto direktoriaus vardu, 2) magistro kvalifikacinio laipsnio diplomo ir jo priedų kopijas, 3) dviejų mokslininkų rekomendacijas, 4) gyvenimo aprašymą, 5) savo mokslo darbų sąrašą ir jų kopijas arba mokslinį referatą iš doktorantūros krypties.

Adresas: Savanorių pr. 231, LT-02300 Vilnius, tel. 266 1649.

Direktorius

„Fermentas International“ pardavimas išaugo 25 procentais

Lietuvos biotechnologijų bendrovę Fermentas valdančios kompanijos Fermentas International pardavimas 2008 m. išaugo 25 proc. ir sudarė 47,7 mln. Kanados dolerių (94,7 mln. litų).
Kompanija jau antrus metus pasiekė rekordinį pelno augimą. Audito duomenimis, Fermentas International pernai uždirbo 12,6 mln. Kanados dolerių (25 mln. litų) pelno prieš mokesčius, palūkanas, nusidėvėjimą ir amortizaciją (EBITDA) – 41 proc. daugiau nei užpernai. Didžioji dalis Kanadoje registruotos Fermentas International kompanijos akcijų priklauso Lietuvos bendrovės Fermentas darbuotojams.
„Bendrovė nuosekliai įgyvendina strategiją kurti daugiau naujų patrauklių produktų ir plėsti tiesioginio pardavimo tinklą. Vilniuje turime ne tik stiprų mokslinių tyrimų centrą, bet ir dideles gamybos pajėgas. Todėl pardavimo apimtys auga gerokai greičiau už naujų produktų kūrimo kaštus“, – teigė Fermentas International vykdomasis direktorius ir valdybos pirmininkas prof. Viktoras Butkus.
Pasak prof. V. Butkaus, nepaisant pasaulinės recesijos, JAV, Kinija ir didžiosios Europos šalys ne tik nesumažino, bet netgi padidino išlaidas daliai strategiškai svarbių tyrimų. „Kita vertus, pristatydami naujus inovatyvius produktus ir taikydami lanksčią rinkodarą, sėkmingai konkuravome su kitais gamintojais“, – pabrėžė prof. V. Butkus.
2008 m. Fermentas visų produktų gamybą perkėlė į naujai įrengtas švarios aplinkos gamybos patalpas, atitinkančias Geros gamybos praktikos (GGP) standartus. Lietuvos bendrovė tai padarė pirmoji iš visų konkurentų pasaulyje. Gamybos modernizavimas leido bendrovei įžengti į naują – medicininės diagnostikos – rinką. Fermentas, pernai pristatęs naujos kartos FastDigest restrikcijos fermentų liniją, pasaulinėje rinkoje įvedė ir naują DNR tyrimų standartą.
„Šiais metais taip pat planuojame aktyvią kompanijos plėtrą. Jau pradėjome parengiamuosius darbus Vilniuje statyti naują daugiau kaip 8,5 tūkst. kvadratinių metrų ploto korpusą. Jame iki 2011 m. bus įrengtos gamybos, tyrimų ir logistikos patalpos“, – sakė prof. V. Butkus.
Fermento produktus 70-yje pasaulio šalių platina devynios Fermentas International kompanijos ir 51 įgaliotas bendrovės atstovas. Gamyba ir moksliniai tyrimai vykdomi Lietuvos bendrovėje Fermentas. Šiuo metu Fermentas gamina ir platina daugiau kaip 700 gyvybės mokslų tyrimams ir diagnostikai skirtų produktų.
Tyrimų bendrovės Bioinformatics duomenimis, Fermentas savo rinkos segmente yra viena iš penkių didžiausių pasaulio bendrovių ir turi antrą pagal dydį pasaulinės restrikcijos fermentų rinkos dalį. Bendrovė yra Europos DNR markerių rinkos lyderė.

Prof. Viktoras Butkus,
„Fermentas International Inc.“ vykdomasis direktorius

TOKIJUJE ATIDARYTA FOTOGRAFIJŲ PARODA „NEREGĖTA LIETUVA“

Minint karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną ir Lietuvos tūkstantmečio jubiliejų, liepos 6 d. Tokijo galerijoje Hillside Forum atidaryta Mariaus Jovaišos fotografijų paroda Neregėta Lietuva ir surengtas priėmimas.
Renginyje dalyvavo Japonijos Aukštųjų Rūmų prezidentas Sacukis Eda (Satsuki Eda), viceprezidentė Akiko Santo, užsienio reikalų ministras Hirofumis Nakasonė, Parlamento nariai ir kitų valstybės institucijų, taip pat verslo, kultūros, žiniasklaidos atstovai, Japonijoje gyvenantys lietuviai.
Renginio pradžioje abiejų valstybių himnus atliko Kunitači muzikos akademijos gimnazijos choras, kuris kovo mėn. Japonijoje ir Lietuvoje surengė labdaros koncertų ciklą japonų diplomato Čiunės Sugiharos memorialiniam muziejui Kaune paremti.
Sveikindamas susirinkusiuosius Lietuvos ambasadorius Japonijoje Dainius Kamaitis pabrėžė, kad Lietuvos ir Japonijos santykiuose esminių rezultatų pasiekta Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare.
„Pirmasis Japonijos užsienio reikalų ministro Taro Aso vizitas Lietuvoje 2006-aisiais jau po metų atvėrė kelią istoriniam imperatoriaus Akihito ir imperatorienės Mičiko vizitui, o dinamiškai besivystančius dvišalius santykius išryškino pirmosios Vilniuje reziduojančios ambasadorės paskyrimas praėjusiais metais“, – sakė ambasadorius.
Kalbėdamas apie Lietuvos ir Japonijos bendradarbiavimą, Japonijos užsienio reikalų ministras, Japonijos ir Lietuvos parlamentinės draugystės grupės pirmininkas H. Nakasonė išskyrė japonų civilių dalyvavimą Lietuvos vadovaujamoje provincijos atkūrimo grupėje Čagčarane, koordinuojant paramos Afganistanui projektus.
Fotografas Marius Jovaiša pristatė savo parodą ir pademonstravo videofilmą Neregėta Lietuva, o Lietuvos garbės konsulas Saporo mieste Hidekacus Fudžiji pakėlė tostą už Lietuvą, švenčiančią tūkstantmetį, ir Vilnių – Europos kultūros sostinę.

URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento Spaudos ir viešųjų ryšių skyriaus informacija