MOKSLASplius.lt

Skelbimai 2009/09/03

  Padėka

Tai Lietuvos Muzikos akademijos prof. Karolio Rimtauto Kašponio padėka už Valerijos Vaitkevičiūtės straipsnį Pavardžių kirčiavimas „Muzikos enciklopedijoje“ (2009 m. sausio 29 d. Mokslo Lietuvos Nr. 2(402) ir 2009 m. vasario 13 d. Nr. 3(403):
„Jūsų išvados apie pavardžių kirčiavimą Muzikos enciklopedijoje labai svarbios, nes kirčiavimas bet kurioje enciklopedijoje yra būtinasis elementas. Aš nemažai padariau straipsnio kopijų ir išdalinau savo draugams.“
K. R. Kašponis




„Fermentas“ pradėjo 6 mln. litų vertės mokslinį projektą

Lietuvos biotechnologijų bendrovė Fermentas pradėjo naujomis savybėmis pasižyminčių biotechnologinių reagentų kūrimo projektą. Į mokslinių tyrimų ir technologinės plėtros projektą bus investuota 6,3 mln. litų. Iš jų 3 mln. litų skyrė Europos Sąjungos Europos regioninės plėtros fondas.
„Sparčiai besivystantiems gyvybės mokslams ir biotechnologijų pramonei reikia vis naujų molekulinės biologijos įrankių. Norėdamas išlikti pasauliniu lyderiu, Fermentas privalo būti mokslinių tyrimų priešaky“, – sakė Fermento mokslo direktorius prof. Arvydas Janulaitis.

Projektas Naujos kartos molekulinės biologijos įrankiai vyks iki 2011 m., jame dirbs 39 tyrėjai – beveik pusė Fermento Mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros centro specialistų. Planuojama, kad bus sukurta 15–20 naujomis savybėmis pasižyminčių molekulinės biologijos įrankių ir parengta jų gamybos techninė dokumentacija.
Pasak projekto vadovo dr. Arvydo Lubio, tokie moksliniai tyrimai būtini siekiant įgyti naujų žinių ir jų pagrindu kuriant naujus, pažangesnius, įprastiniams reagentams būdingų trūkumų neturinčius produktus.
„Gavę Europos Sąjungos paramą galime išplėsti projektą, atlikti ir tuos mokslinius tyrimus, kuriems reikia daugiau sąnaudų ir laiko. Tyrimai ypač svarbūs ilgalaikiam bendrovės konkurencingumui užtikrinti“, – teigė dr. A. Lubys.
Naujieji reagentai iš karto bus pateikiami rinkai. Pirmieji produktai pasaulinę rinką turėtų pasiekti jau šį rudenį. Įgyvendinus projektą, Fermento Mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros centre bus sukurtos penkios, kituose įmonės padaliniuose – 15 naujų darbo vietų. Planuojama pateikti dvi paraiškas tarptautiniams patentams gauti.
Praėjusiais metais net ketvirtį pajamų Fermentas gavo iš produktų, sukurtų per pastaruosius 5 metus. 2008 m. moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai bendrovė skyrė 6 mln. litų, tai yra 10 proc. visų pajamų.
Tyrimų bendrovės Bioinformatics duomenimis, Fermentas savo rinkos segmente yra viena iš penkių didžiausių pasaulio bendrovių ir užima antrą pagal dydį pasaulinės restrikcijos fermentų rinkos dalį. Bendrovė yra Europos DNR markerių rinkos lyderė.
Fermento produktai yra eksportuojami į 70 pasaulio šalių. Bendrovės Mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros centre dirba daugiau kaip 80 darbuotojų. Atskiras mokslinių tyrimų padalinys Fermente buvo suformuotas 2003 metais. Moksliniams tyrimams nuo pat centro veiklos pradžios vadovauja prof. Arvydas Janulaitis.

Dr. Arvydas Lubys,
UAB „Fermentas“ direktoriaus pavaduotojas moksliniams tyrimams