MOKSLASplius.lt

Ketinama kurti Europos technologijų institutą

Europos Komisija kartu su Lietuva ir kitomis Europos Sąjungos šalimis narėmis svarsto reglamentą, kuriuo numatoma įsteigti Europos technologijų institutą. Pagrindinis instituto tikslas - skatinti inovacijas Europoje.

Komisija siūlo, kad institutą sudarytų nedidelė centrinio valdymo struktūra bei žinių ir inovacijų bendruomenės, turėsiančios įgyvendinti instituto tikslus bei uždavinius. Numatoma, kad valdymo taryba išskirs svarbiausias sritis, kuriose pradės veikti žinių ir inovacijų bendruomenės. Šios bendruomenės, tautinės ar tarptautinės, kursis savanoriškai, o jas tvirtins valdymo taryba.

Opūs finansiniai klausimai dar liko neaptarti, tačiau siūloma, kad svariausią instituto biudžeto dalį sudarytų privatus kapitalas, o bendruomenės, ieškodamos paramos, kreiptųsi ir į įvairias finansinę paramą teikiančias Europos Sąjungos programas (7 Bendrąją programą, Konkurencingumo ir inovacijų programą ir kt.).

Koks turėtų būti Europos technologijų institutas, išsamiai svarsto Europos Komisijos teikimu sudaryta darbo grupė, kurią sudaro po du atstovus iš kiekvienos valstybės narės. Lietuvai šioje grupėje atstovauja paskirti du Švietimo ir mokslo bei Ūkio ministerijos atstovai. Suomijos pirmininkavimo ES laikotarpiu įvyko trys grupės posėdžiai. Kitų metų pirmą pusmetį numatyti dar penki.

Dar liko neatsakyta į daugelį klausimų. Atsakymų tikimasi gauti iš valdymo tarybos, kuri artimiausiais metais galbūt pradės savo veiklą. Europos Komisija įsitikinusi, kad institutas neturėtų dubliuoti jau egzistuojančių struktūrų, tokių kaip technologinės platformos ar telkiniai. Naujasis institutas iš kitų institucijų išsiskirs savo dydžiu, privaloma trijų sričių (mokslinių tyrimų, švietimo ir verslo) jungtimi bei išskirtine kompetencija.

Pirmą kartą Europos technologijų instituto idėją 2005 m. vasario mėn. iškėlė Europos Komisijos pirmininkas José Manuelis Barroso. Jis išsakė susirūpinimą dėl lėtos žinių ekonomikos procesų eigos, nepakankamai veiksmingų mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros rezultatų ir jų panaudojimo ūkio konkurencingumui didinti. J. M. Barroso nuomone, institutas galėtų būti svarbus kompleksinės strategijos, sutelkiančios žinias ir inovacijas ekonominiam proveržiui užtikrinti, elementas.

Švietimo ir mokslo ministerijos informacija