MOKSLASplius.lt

Kad europinis aukštasis mokslas būtų patrauklesnis

Europos Sąjungos (ES) Erasmus Mundus programa gyvuoja trečius metus ir jau tapo tokia populiari, kad planuojama ją plėsti. Erasmus Mundus – tai ES aukštojo mokslo institucijų bendradarbiavimo su trečiosiomis šalimis ir mobilumo programa. 2006 m. Europos Komisija patvirtino dar 32 universitetų bendradarbiavimo projektus pagal šios programos veiklas.

Erasmus Mundus programa siekia Europai grąžinti lyderio pozicijas tarptautinėje universitetų erdvėje. Ši programa skirta pagerinti Europos aukštojo mokslo kokybę bei bendradarbiavimą su trečiosiomis šalimis. Ji remia Europos aukščiausios kokybės magistrantūros kursus, ne tik leidžia studentams bei mokslininkams iš viso pasaulio studijuoti Europos aukštosiose mokyklose, bet ir suteikia galimybę Europos studentams išvykti į trečiąsias šalis. Europos aukštasis mokslas tampa vis patrauklesnis ir prieinamesnis trečiosiose šalyse.

„Su Erasmus Mundus programa Europos universitetai pritraukia geriausius studentus ir dėstytojus visame pasaulyje – teigia Europos Komisijos švietimo ir mokymo komisaras Janas Figelis – Universitetai skatinami bendradarbiauti tarpusavyje ir pritraukti talentingiausius žmones, patys gaudami iš jų aukšto lygio žinių bei gebėjimus“.

Programa sparčiai plėtojama. Auga dalyvaujančių universitetų bei siūlomų magistro studijų skaičius, norą dalyvauti programoje išreiškia vis daugiau studentų bei mokslininkų ne tik iš Europos valstybių, bet ir iš viso pasaulio.

2006 m. pasibaigęs ketvirtasis kvietimas teikti paraiškas Erasmus Mundus programai sulaukė 154 paraiškų 1 veiklai: Erasmus Mundus magistro studijoms. Tai integruotos aukštos kokybės magistro studijos, kurias siūlo konsorciumas iš mažiausiai trijų skirtingų Europos valstybių universitetų. Tarp pateikusiųjų paraiškas yra ir Kauno technologijos universitetas, Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Vilniaus universitetas bei Lietuvos kūno kultūros akademija. Po ekspertų vertinimo buvo atrinkti 23 geriausias magistro studijas siūlantys projektai. Lietuvos institucijos šiemet neįveikė atrankos. Visos patvirtintos magistro studijos pradės penkerių metų veiklą jau nuo kitų mokslo metų ir papildys 36 jau vykstančias Erasmus Mundus magistro studijas.

Kartu veikia ir stipendijų schema ne ES šalių studentams bei mokslininkams, norintiems dalyvauti Erasmus Mundus magistro studijose. Tai vadinamoji 2 veikla: Erasmus Mundus stipendijos. Iš beveik 6 tūkst. paraiškų 2006–2007 mokslo metams Europos Komisija atrinko 1377 studentus ir 231 mokslininką iš 92 pasaulio šalių. Jie gavo Erasmus Mundus stipendijas (tarp atrinktųjų – 636 studentai bei 32 mokslininkai gaunantys Azijos lango stipendijas).

3 veikla: Erasmus Mundus partnerystė prasidėjo 2005 metais. Pagal šios veiklos schemą jau patvirtinti 19 Erasmus Mundus magistro studijų konsorciumai, turintys galimybę bendradarbiauti su trečiųjų šalių aukštojo mokslo institucijomis. Veikla leidžia Erasmus Mundus magistro studijų studentams ir mokslininkams vykti į trečiųjų šalių institucijas – partneres.

Neturėtų būti pamiršta ir 4 veikla: Patrauklaus mokslo stiprinimas. Ji skirta didinti Europos aukštojo mokslo vaidmenį ir aktualinti, daryti jį labiau pasiekiamą, propaguoti Europos aukštąjį mokslą, teikti pagalbą trečiųjų šalių studentams, siekiantiems Europos aukštojo mokslo. Iš 68 paraiškų buvo atrinkti ir patvirtinti 9 projektai, kurie, kartu su anksčiau patvirtintais projektais įtraukia europines bei pasaulines institucijas, susijusias su aukštuoju mokslu, ir vykdo įvairialypę veiklą, tokią kaip specifinių akademinių dalykų, geografinių regionų skatinimas ir distancinis mokymas. Tarp atrinktųjų – ir Lietuvos institucijos, veikiančios su Europos partneriais: Vytauto Didžiojo universitetas bei V. A. Graičiūno aukštoji vadybos mokykla. Šios mokymo institucijos sėkmingai prisidėjo prie jau vykdančiųjų projektus – Studijų užsienyje informacijos centro, Vilniaus universiteto ir Lietuvos žemės ūkio universiteto.

Europos Komisijos užsakymu nuo 2004 m. lapkričio mėn. iki 2005 m. gruodžio mėn. buvo vykdomas tyrimas Europinio aukštojo mokslo suvokimas trečiosiose šalyse, kurį atliko Akademinio bendradarbiavimo asociacija (ACA). Studijos tikslas – ištirti žmonių žinias apie europinį aukštąjį mokslą, suformuluoti keletą nuostatų apie Europinį prekinį ženklą aukštajam mokslui bei apgalvoti Europos aukštojo mokslo skatinimo galimybes. Apklausus beveik 20 tūkst. respondentų iš Čilės, Indijos, Meksikos, Brazilijos, Rusijos ir Tailando, paaiškėjo, kad Europa yra vertinama kaip ekonominis ir politinis vienetas, bet ne kaip aukštojo mokslo erdvė. Kalbant apie aukštojo mokslo institucijas, vertinamos tik atskiros valstybės ar institucijos, Europos kultūrinis paveldas bei gilios tradicijos, bet ne prestižas, dinamika, novatoriškumas. Pastarosios savybės priskiriamos JAV universitetams. Dauguma respondentų pripažino, kad labai trūksta informacijos apie aukštojo mokslo galimybes Europoje, todėl po atlikto tyrimo Europos Komisijai buvo pateiktos rekomendacijos skatinti Europinį prekinį ženklą, atspindintį bendras visų Europos valstybių charakteristikas, vykdant nuoseklią, įtikinamą informacinę sklaidą bei sukuriant vieną bendrą internetinį portalą.

2007 m. pavasarį bus paskelbtas penktasis kvietimas teikti paraiškas Erasmus Mundus veiklai. Tikimasi, kad Lietuvos aukštojo mokslo institucijos dar aktyviau teiks Europos Komisijai savo inicijuotus Erasmus Mundus projektus.

Išsamesnės informacijos galite rasti oficialiame Europos Komisijos tinklalapyje: http://ec.europa.eu/erasmus-mundus  ir ES Socrates programos koordinavimo paramos fonde Vilniuje, www.socrates.lt


ES „Socrates“ programos koordinavimo paramos fondo informacija