MOKSLASplius.lt

„Fermentas“ įgyvendina svarbų projektą


Lietuvos biotechnologijų bendrovė Fermentas baigia įrengti naujas gamybines patalpas su kontroliuojamos aplinkos zonomis, leisiančiomis pradėti Geros gamybos praktikos (GGP) reikalavimus atitinkančių biotechnologijų produktų gamybą. Galimybė gaminti naujos kokybės biotechnologijos produktus padės užtikrinti Fermento konkurencingumą pasaulio rinkose.


Tokios kokybės biocheminiai reaktyvai yra reikalingi gaminant įvairius molekulinės diagnostikos rinkinius, vis plačiau taikomus medicinoje, maisto pramonėje, žemės ūkyje ir kitose srityse. Iš viso į gamybos modernizavimą Fermentas investuos 12–14 mln. litų. Negavusi Europos Sąjungos paramos projektui, bendrovė jį įgyvendina savo lėšomis.

„Biotechnologijų poreikis farmacijos srityje vis didėja, todėl ateityje ketiname aktyviau dirbti medicinai ir sveikatos apsaugai skirtos produkcijos rinkoje. Dėl šios priežasties perimame griežtus Geros gamybos praktikos reikalavimus, vienas kurių – kontroliuojamos aplinkos patalpų įrengimas“, – sakė Fermento generalinis direktorius ir Fermentas International Inc. valdybos pirmininkas prof. Viktoras Butkus.

Pasak jo, šiandien Fermentas yra viena iš penkių didžiausių pasaulio bendrovių savo rinkos segmente, o šis plėtros projektas – būtinas, kad bendrovė išsaugotų ir pagerintų pozicijas pasaulinėje biotechnologijų rinkoje, kur vis svarbesni tampa farmacijos kompanijų užsakymai. „Mūsų pagrindiniai konkurentai JAV ir Didžiojoje Britanijoje sparčiai modernizuoja gamybą, dalis jų jau vykdo gamybą analogiškose švarios aplinkos laboratorijose, leidžiančiose išvengti nekontroliuojamų mikroorganizmų, mikrodalelių, nukleino rūgščių ar fermentų priemaišų patekimo į produkciją“, – sako prof. V. Butkus.

Įgyvendinus visą projektą Fermento gamybos patalpos išsiplės į dabar statomą pastato ketvirtąjį aukštą. Šiaurinėje dalyje, kurios statybos darbus ketinama pabaigti kitų metų vasario mėnesį, bus gaminami buferiniai tirpalai, gryninami fermentai ir baltymai, atliekama gamybos proceso kontrolė. Pietinės dalies kontroliuojamos aplinkos patalpose bus fasuojama visa Fermento produkcija, įrengtas organinės sintezės baras. Šias patalpas planuojama pradėti naudoti 2007 m. liepos mėn.

Užbaigus šiuos statybų etapus Fermento patalpos padidės 1,5 tūkst. kvadratinių metrų, iš jų apie 850 kvadratinių metrų sudarys kontroliuojamos aplinkos patalpos. Švaraus oro patalpos bus sertifikuotos pagal Europos GGP taisykles.

„Tokių patalpų įrengimas ir jų atitikimo GGP reikalavimams patvirtinimas yra keletą kartų brangesnis nei paprastos laboratorinės ar gamybinės patalpos. Dėl aukštų reikalavimų retai pavyksta senas patalpas pritaikyti naujoms reikmėms, todėl ir buvo nuspręsta pastatyti visiškai naują pastato aukštą“, – sako prof. V. Butkus.

Kontroliuojamos aplinkos patalpose ir laboratorijose sienos, lubos ir grindys yra padengiamos specialiomis nesidėvinčiomis ir lengvai valomomis arba labai lygius paviršius formuojančiomis medžiagomis, efektyviai filtruojamas oras, naudojami specialūs baldai ir darbuotojų apranga, atliekama nuolatinė patalpų oro ir paviršių švaros kontrolė.

Pasak prof. V. Butkaus, bendrovė jau 2004 m. planavo pradėti vykdyti šį Lietuvos biotechnologijos pramonei svarbų projektą ir buvo pateikusi paraišką ES paramai gauti. „Dėl biurokratinių kliūčių svarstymas užsitęsė beveik du metus, tad mums neliko kito kelio, kaip atsiimti paraišką ir skubiai pradėti vykdyti projektą savo jėgomis. Lietuvos bendrovė viena pirmųjų pasaulyje galėjo pradėti švariose patalpose gaminti diagnostikai ir farmacijos tyrimams skirtus biocheminius reaktyvus, o tai būtų buvęs impulsas vystytis visam Lietuvos medicinos diagnostikos sektoriui. Deja, šiuo metu turime vytis anksčiau pertvarką pradėjusias JAV bendroves“, – sako jis.

Švarias patalpas Fermente įrenginėja Lietuvos bendrovė Eikos statyba kartu su šiai veiklai sertifikuota Čekijos bendrove Elektroprojekta Rožnov, jau daug metų su panašiais projektais dirbančia kitose Europos šalyse. Šių patalpų sertifikavimą Fermentas atliks kartu su kita Čekijos bendrove, dirbančia GGP standartų diegimo srityje.

99 proc. Fermento produkcijos yra eksportuojama. Lietuvos aukštųjų technologijų bendrovėje dirba 235 aukštos kvalifikacijos specialistai, tarp jų – du profesoriai, 31 mokslų daktaras. Bendrovė turi savo mokslinių tyrimų centrą, kuriame dirba per 50 tyrėjų. Bendrovės apyvarta 2005 m. pasiekė 37,5 mln. litų, o grynasis pelnas buvo 9,6 mln. litų. Planuojama 2006 m. apyvarta – 48 mln. litų.


Maksimas Reznikovas