MOKSLASplius.lt

MOKSLO DIENOS VARNIUOSE

Mokslo dienų tikslas, kaip skelbia UNESCO, – atkreipti visuomenės dėmesį į mokslo svarbą šiuolaikiame pasaulyje, mažinti spragą tarp mokslo ir plačiosios visuomenės, skatinti jaunų žmonių domėjimąsi mokslu – tyrimais, laimėjimais, naujomis galimybėmis. LMA Humanitarinių ir socialinių mokslų skyrius, laikydamasis senų Lietuvos mokslų akademijos tradicijų, 2009 m. rugsėjo 18–19 d. surengė mokslo dienas Varniuose. Neatsitiktinai buvo pasirinkti Varniai, – iš ten kilę prof. Viktorija Daujotytė-Pakerienė, prof. Aleksandras Vasiliauskas. Jų iniciatyva ir lėmė aplankyti Varnius, jų gimtąjį miestelį Pavandenę. Mokslininkų delegaciją sudarė LMA mokslinis sekretorius n. k. Domas Kaunas, Humanitarinių ir socialinių mokslų skyriaus pirmininkas n. k. Aleksandras Vasiliauskas, n. k. Viktorija Daujotytė-Pakerienė, n. k. Romualdas Grigas, n. e. Vladas Žulkus.  Susitikimas Varnių seniūnijoje. Iš kairės: Varnių seniūnas Rolandas Bružas, prof. Romualdas Grigas, prof. Vladas Žulkus, prof. Aleksandras Vasiliauskas, prof. Viktorija Daujotytė-Pakerienė, Telšių miesto Tarybos narė, Pavandenės bendruomenės pirmininkė Jadzė Tarvainienė, prof. Domas Kaunas

Pirmas sustojimas (lyg pasisveikinimas) – prie Medvėgalio, aukščiausios Žemaitijos kalvos, didžiausio žemaičių piliakalnio. Gera paganyti akis po atsiveriančias neaprėpiamas apylinkes. Jau netoli Varnių, Keiniškės kaime gimusi prof. Viktorija Daujotytė-Pakerienė parodė išlikusį ir gimtą vietą ženklinantį klevą.

Atvykus į Varnius, mokslininkų delegaciją pasitiko Varnių seniūnas Rolandas Bružas, Telšių miesto Tarybos narė, Pavandenės bendruomenės pirmininkė Jadzė Tarvainienė ir palydėjo į Motiejaus Valančiaus gimnaziją. Virš gimnazijos durų užrašas skelbė: „Su didžio žemaičio dvasia ir vardu – šviesos, pažangos ir doros keliu“. Salėje profesorių laukė mokiniai, mokytojai, gimnazijos direktorė Irena Peleckienė, VšĮ Telšių regioninio profesinio mokymo centro atstovai. Mokslininkai prisistatė, papasakojo apie Lietuvos mokslų akademiją, atstovaujamas aukštąsias mokyklas – Vilniaus universitetą, Vilniaus pedagoginį, Klaipėdos universitetus, atsakė į klausimus, padovanojo savo knygų bei kitų leidinių.

Vėliau delegacija lankėsi Varnių seniūnijoje, Žemaičių vyskupystės muziejuje (buvusieji Varnių Žemaičių kunigų seminarijos rūmai), Varnių katedroje – Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčioje, vyskupų kriptoje ir važiavo toliau – į Pavandenę. Pakeliui stabtelėta prof. Aleksandro Vasiliausko gimtinėje, kurioje telikę vien laukai ir elektros linijos stulpai... Užsukta į šalia esančias kapines, aplankyta Pavandenės medinė Šv. Onos bažnyčia, senieji buvusios vidurinės mokyklos, kurioje mokėsi prof. Viktorija Daujotytė-Pakerienė ir prof. Aleksandras Vasiliauskas, bendrabučio pastatai.

Paskutinis susitikimas su bendruomene, mokytojais ir mokiniais Pavandenės pagrindinėje mokykloje (direktorė Vida Jankauskienė). Susitikime dalyvavo ir Telšių miesto vicemeras Vytautas Kleiva. Mokiniai pasitikdami svečius padovanojo jiems po vėjo malūnėlį, savo kūrybos paveikslėlių, jaunieji skaitovai skaitė lietuvių autorių kūrinių ištraukas. Mokslininkai pasidalijo patirtais įspūdžiais, papasakojo apie savo veiklą, padovanojo knygų ir leidinių. Šį jaudinantį susitikimą įamžino aikštelėje prie mokyklos profesorių ir bendruomenės kartu pasodintas ąžuoliukas – „šaknimis į Žemę, šakomis į Dangų“ – kad augtų ir stiprėtų, kad keičiantis kartoms išliktų amžinosios vertybės.

Kitą dieną buvo surengta ekskursija Debesnų pelkės botaniniu taku, jaunasis specialistas ekologas Laurynas Novikas įdomiai papasakojo apie pelkėje augančius augalus, kitas įdomybes. Grįžtant į Vilnių užsukta į netoli Tverų esantį Lopaičių piliakalnį.

Ši kelionė dar kartą parodė, kaip svarbu tęsti Mokslų akademijos tradicijas – susitikti su miestų ir miestelių žmonėmis, pasidalyti mintimis ir nuomonėmis, tiesiog pabendrauti.

Aurika Bagdonavičienė

 


 

 

Nuotraukoje: 

Susitikimas Varnių seniūnijoje. Iš kairės: Varnių seniūnas Rolandas Bružas, prof. Romualdas Grigas, prof. Vladas Žulkus, prof. Aleksandras Vasiliauskas, prof. Viktorija Daujotytė-Pakerienė, Telšių miesto Tarybos narė, Pavandenės bendruomenės pirmininkė Jadzė Tarvainienė, prof. Domas Kaunas