MOKSLASplius.lt

Šv. Kristoforo statulėlės surado naujuosius savininkus

Kol dešimt Šv. Kristoforo statulėlių Vilniaus rotušėje kantriai laukia, kada bus įteiktos labiausiai pasižymėjusiems vilniečiams, priminsime netoli Vilniaus miesto bičiulio Erfurto esantį nedidelį Arnstado miestelį Vokietijoje. Ant jo aikštėje esančio namo sienos yra šv. Kristoforo paveikslas. Žmonės tiki, kad, jei eidamas pro šalį pažvelgsi į Kristoforą, tai tą dieną šventasis apsaugos nuo nelaimių. Miestelio gyventojai tiki šia legenda.

Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas savo prakalboje ceremonijos pabaigoje priminė šią legendą vilniečiams, susirinkusiems senojoje rotušėje į Šv. Kristoforo statulėlių įteikimo ceremoniją. Ilgainiui gal turėsime savų legendų, susijusių su šv. Kristoforu, nes daugelio jų pagrindas – realūs įvykiai ir žmonės. Tad gruodžio 14-osios vakarą visas dėmesys buvo sutelktas į Vilniaus ir šio miesto žmonėms labiausiai nusipelniusius asmenis. Jie buvo apdovanojami 2006 m. Šv. Kristoforo statulėlėmis už nuopelnus įvairiose miesto gyvenimo srityse.

Rotušės balkone griaudžia choro Jauna muzika atliekamas tradicinis iškilmių prologo kūrinys – Daina apie Vilnių. Skambant iškilmingai muzikai Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas su ponia Agne ir Apdovanojimo Šv. Kristoforo statulėlėmis komiteto nariai pakyla į sceną. Tiesa, ceremonmeisteriai ponią Agnę iškart pakviečia prie stalelio pirmoje eilėje. Pristatomi komiteto nariai. Trumpą šokį atlieka „angeliukai“ – balerinos. Dešimt vaikinų, vilkinčių smokingais, vienas paskui kitą oriai įneša po Šv. Kristoforo statulėles ir sustato ant pakylos.

2006 m. Šv. Kristoforo statulėlėmis apdovanotieji su Vilniaus miesto meru Artūru Zuoku ir jo žmona Agne: prof. Kęstutis Pyragas, Zenobija Žepnickienė,

Gęsta šviesos, salė panyra… į chaosą. Jis truko tik 40 sekundžių, kiek tęsėsi filmukas apie fiziką teoretiką prof. habil. dr. Kęstutį Pyragą, dirbantį Puslaidininkių fizikos institute ir galintį suvaldyti chaosą. Šis mokslininkas ir apdovanojamas Šv. Kristoforo statulėle už Nuopelnus mokslui. Profesoriaus sukurta Chaoso valdymo teorija taikoma fizikoje, matematikoje, chemijoje, biologijoje ir net ekonomikoje. K. Pyragas yra vienas iš labiausiai pasaulyje cituojamų Lietuvos mokslininkų. Per pastaruosius 15 metų jo pavardė įvairių mokslininkų straipsniuose suskamba vidutiniškai kas 2–3 dienas. Pyrago chaoso valdymo metodo autorius cituotas beveik 2 tūkst. kartų, ir šis citavimo indėlis yra patikimiausias mokslininko naudingumo pasauliniam mokslui rodiklis.

Nuopelnus medicinai Šv. Kristoforo statulėle apdovanota gydytoja dr. Stasė Mičelytė. Vilniaus universiteto ligoninėje Urologijos skyriuje gydytoja sukūrė inkstų akmenligės visapusę ir modernią gydymo sistemą. Ligoniai iš visos Lietuvos sulaukia gydytojos S. Mičelytės pagalbos. Tiesa, kai reikėjo kurti trumpą filmuką apie ją, gydytoja jautėsi kiek nejaukiai ir vietoj filmavimosi siūlė savo nuotrauką – nepratusi prie rampų šviesų.

Nuopelnus švietimui apdovanota Vilniaus pedagoginio universiteto Edukologinių tyrimų instituto direktorė, Edukologijos katedros vedėja prof. Marijona Barkauskaitė. Jos dėka daugybė Lietuvos pedagogų tęstinėse pedagogikos studijose galėjo atnaujinti ir gilinti savo žinias, kelti kvalifikaciją. M. Barkauskaitės rūpesčiu Vilniaus miesto mokyklų mokytojams sudarytos sąlygos studijuoti švietimo vadybos, specialiosios pedagogikos ir edukologijos magistrantūrose, įgyti dalykines ir profesines kompetencijas, atnaujinti ir įgyti naują kvalifikaciją.

Nuopelnus menui apdovanotas dailininkas tapytojas Algirdas Petrulis. Pirmus savo kurtus paveikslus vertintojams pristatė dar 1939 m. Kaune. Daugelis žinovų A. Petrulio darbus vadina Lietuvos tapyba, kur spalvų deriniai byloja apie subtiliausią Lietuvos gamtos pažadintą sielą, o linijose skamba sutartinių ritmai. Atrodo, kad aktyviai kurti gyvąjį meną dailininkui netrukdo net 2005 m. atšvęstas garbingas 90 metų jubiliejus.

Bendruomenės telkimą Šv. Kristoforo statulėlė šiemet įteikta Vilniaus mokytojų namų vadovei Zenobijai Žepnickienei. Šie namai tarsi nepavaldūs gamtos metų ritmui – ištisus metus čia verda kūrybinis ir meninis gyvenimas. Mokytojų namai – tai vieta, kur ir senas, ir jaunas randa sau įdomių užsiėmimų bei renginių. Taip pat vadovės pastangų dėka Mokytojų namai tapo vienu svarbiausių sostinės kultūros centrų.

Verslo plėtrą apdovanotas Lietuvos parodų centro Litexpo direktorius Aloyzas Tarvydas, per 20 metų vadovaujantis didžiausiam Baltijos šalyse parodų ir konferencijų centrui. Atviras pasauliui ir pažangai – taip galime apibūdinti Litexpo siekius. A. Tarvydo ir jo vadovaujamo kolektyvo pastangomis Litexpo plėtra tapo vienu sėmingiausių projektų, kuriam įgyvendinti panaudotos ES lėšos. Litexpo jau neatsiejama nuo Vilniaus vardo, tai vienas svarbiausių verslo susitikimo centrų visame Baltijos regione. Litexpo, 2006 m. sulaukęs daugiau kaip 0,5 mln. Lankytojų, gavo pasaulinio parodų centro statusą.

Šv. Kristoforo statulėlė už Išgelbėtas sielas apdovanota gydytoja Kristina Ona Polukordienė. Nuoširdus noras padėti žmonėms ir profesinė atsakomybė padėjo gydytojai prieš 15 metų atverti Jaunimo psichologinės paramos centro duris, sukurti psichologinės pagalbos telefonu tarnybą Jaunimo linija, atverti internetinio konsultavimo programą Draugo laiškai ir daugelį kitų psichologinės pagalbos vietų. Sunkią akimirką palaikymą gali gauti jaunas ir vyresnis žmogus, visi, kuriems reikia pagalbos. Vargu ar būtų paprasta suskaičiuoti, kiek gydytojos K. O. Polukordienės išgelbėtų sielų džiaugiasi gyvenimu, gali padėti ir kitiems.

Nuopelnus kultūrai apdovanotas kalbininkas, vertėjas, kultūrologas Bronys Savukynas. Skaitytojai prisimena daugybę jo straipsnių, taip pat nugulusių ir į knygas. B. Savukyno pavardė neatsiejama nuo žurnalo Kultūros barai. Pradėjęs darbą redakcijoje 1968-aisiais, pastaruosius 15 metų B. Savukynas yra žurnalo vyriausiasis redaktorius. Jam vadovaujant mėnraštis tapo išskirtiniu reiškiniu Lietuvos kultūros ir spausdinto žodžio panoramoje.

Nuopelnus sportui šiemet Šv. Kristoforo apdovanojimą pelnė Živilė Balčiūnaitė. Ši iš pažiūros trapi, labai graži mergina jau du kartus apibėgo Žemės rutulį ir toliau nesustoja. Tokia pergalės kaina sunkiausioje lengvosios atletikos distancijoje – maratono bėgime, o jos siekia viso pasaulio geriausios maratonininkės. Šiais metais Tokijo tarptautiniame maratone Živilė pasiekė naują Lietuvos rekordą – distanciją įveikė per 2 val. 25 min. ir 15 s. Živilė jau dešimt metų dalyvauja aukščiausio rango varžybose, garsina gimtąjį Vilniaus miestą ir Lietuvą. Kitais metais ji taip pat rengiasi naujiems startams.

Nuopelnus Vilniaus architektūrai įvertintas architektas Algimantas Nasvytis. Kolegos jį vadina architektūros maestro. Dar praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje pagarsėjęs Neringos kavinės Vilniuje architektūriniu ir meniniu sprendimu A. Nasvytis kopė labai aukštais meistriškumo laiptais, sukūrė Nacionalinio dramos teatro, Lietuvos Respublikos Seimo rūmų, restauruotų Gedimino prospekto ir dešiniojo Neries kranto statinių architektūrą. Nepriklausomybės laikais A. Nasvyčiui yra tekę būti Lietuvos statybos ir urbanistikos ministru, bet vargu ar aukštos pareigos jam gali pakeisti kūrybinio darbo džiaugsmą. 50 jo kūrybinio darbo metų tik patvirtina šią tiesą.

Ko gero, šią tiesą, virtusią gyvenimiška išmintimi, patvirtina ir visų dešimties šių metų Šv. Kristoforo statulėlių savininkų veiklos patirtis.


Margiris Daumantas