MOKSLASplius.lt

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos dokumentų proveniencijos pristatytos internetinėje svetainėje

 Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyrius, puoselėdamas ir propaguodamas savo fonduose saugomą Lietuvos kultūros ir istorijos paveldą ir minėdamas Nacionalinės bibliotekos 90-metį, gavęs dalinį finansavimą iš Kultūros rėmimo fondo, sukūrė interneto svetainę Lietuvos nacionalinės bibliotekos dokumentų proveniencijos. Jos tikslas – vaizdinėmis, grafinėmis ir tekstinėmis priemonėmis visuomenei atskleisti labai turtingą ir informatyvią bibliotekoje saugomo kultūros paveldo dalį: dokumentų proveniencijas (knygų nuosavybės ženklus – ekslibrisus, lipdes, antspaudus, įrašus); ją propaguoti parodant kaip istorinių ir kultūrinių tradicijų liudijimus, spaudos istoriją, suteikti daugiau informacijos apie procesus, susijusius su proveniencijomis.

Svetainę sudaro trys pagrindinės dalys: Nacionalinės bibliotekos proveniencijos, Asmenų proveniencijos, Įstaigų ir organizacijų proveniencijos.

Svetainėje pateikiama informacija, kuri bus nuolat pildoma, leis parodyti bibliotekos dokumentinio fondo formavimosi raidą, atskleisti proveniencijų geografiją ir chronologiją, dokumentų ankstesnę priklausomybę institucijoms, organizacijoms, privačioms kolekcijoms ir t. t., supažindinti visuomenę su lietuviškų ir lituanistinių knygos nuosavybės ženklų raida, naudojimo tradicijomis. Besidomintieji proveniencijų tyrinėjimais Lietuvoje galės susipažinti su bibliografiniu knygų ir straipsnių sąrašu. Tiems, kurie užmiršo terminų reikšmę, siūlome žodynėlį. Tie, kurie žino, kas yra proveniencijos, susipažinę su Lietuvos bibliotekų, knygos istorija, savo žinias gali patikrinti – pažaisti linksmą žaidimą. Svetainės adresas http://proveniencijos.lnb.lt .

Viliamės, kad svetainėje kaupiama medžiaga talkins bibliotekų specialistams, knygotyrininkams indentifikuojant knygas, bus pagalbinė medžiaga dėstytojams paskaitose. Tikimės pagalbos ir pastabų, jeigu mūsų informacija netiksli arba neteisinga adresu rkrs@lnb.lt.

 

Jolita Steponaitienė,
projekto vadovė, Retų knygų ir rankraščių skyriaus vedėja