MOKSLASplius.lt

Valstybės švenčių šventimo patirties ir idėjų nertinis

Projekto „Skatinkime Europos demokratines vertybes per tarpkultūrinį valstybės švenčių komunikavimą“ dalyviai iš Ignalinos rajono Vidiškių gimnazijosKaip švenčiame valstybines šventes ir kaip galėtume jas švęsti? Į šiuos klausimus bandė atsakyti Ignalinos rajono Vidiškių gimnazijos mokiniai kartu su bendraamžiais iš kitų šalies mokyklų, dalyvaujančių projekte Skatinkime Europos demokratines vertybes per tarpkultūrinį valstybės švenčių komunikavimą*.

Projektą vykdė nevyriausybinė moterų profesionalių ir vadovių organizacija – Vilniaus klubas ZONTA, kuriam vadovauja socialinių mokslų daktarė Ina Dagytė.

Projekto tikslas – užmegzti ryšius su Norvegijos, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos bendraamžiais. Projekte dalyvavo Anykščių A. Baranausko vidurinė mokykla, Neringos Nidos vidurinė mokykla, Kauno miesto Šančių vidurinė mokykla, Utenos Saulės gimnazija, Biržų rajono Saulės gimnazija, Vilniaus miesto M. Mažvydo ir Sietuvos vidurinės mokyklos, Ukmergės rajono Siesikų vidurinė mokykla ir Zarasų rajono Antazavės vaikų globos namai. Vidiškių gimnazijos ir šių mokyklų mokiniai su kitų šalių mokiniais bendravo elektroniniu paštu – žinutėse siekė papasakoti apie Lietuvos tūkstantmetį ir savo valstybines šventes, sužinoti, kokios jų valstybinės šventės svarbiausios, kaip jos švenčiamos, kurios įdomiausios, kurios valstybės šventės pažymimos mokykloje, kurios – šeimoje, su draugais ir kt.

Vidiškių gimnazijos mokinių grupė – Živilė Bukauskaitė, Živilė Čamanaitė, Matas Trakymas, Ieva Sipavičiūtė, Karolina Martinkėnaitė, Žilvinas Mackevičius, Karolina Rukšėnaitė, Vygantė Maskoliūnaitė – ne tik ieškojo susirašinėjimo draugų užsienyje, bet ir bendravo su projekto dalyviais. Visos parašytos ir gautos žinutės susijungė į įvairių kultūrų vaikų patirties ir idėjų elektroninį nertinį, kuris šiuolaikiškai interpretuotas tapo šio projekto logotipu.

Lapkričio mėnesį projekte dalyvaujantys mokiniai, jų mokytojai susitiko Kauno Šančių vidurinėje mokykloje ir pristatė sukauptą informaciją, pasidalijo patirtimi ir savo sukurtų valstybinių švenčių šventimo scenarijais.

Gruodžio 3 d. projekto dalyviai susitiko baigiamajame renginyje, kuris prasidėjo organizatorių staigmena visiems dalyviams – turėjome galimybę apsilankyti Taikomosios dailės muziejuje eksponuojamoje naujoje parodoje Baltų menas. Pamatėme įspūdingą ir pagaliau į Lietuvą atgabentą Jano Mateikos paveikslą Liublino unija, eskizus, sukurtus rengiantis tapyti monumentalią drobę, taip pat kitus dailininko kūrinius, skirtus XVI a. Lietuvos ir Lenkijos istorijai. Visą laiką muziejuje mus lydėjo gidas, kurio dėka sužinojome daugybę naujų ir įdomių dalykų.

Apžiūrėję parodą senamiesčiu patraukėme link Rotušės. Baltojoje salėje mus pasitiko ZONTA projekto organizatorės.

Renginys prasidėjo įspūdingu fleitininkų ansamblio pasirodymu. Po jo ZONTA klubo prezidentė Ina Dagytė supažindino projekto dalyvius ir kviestinius svečius su projekto rezultatais ir pasidžiaugė, kad visi numatyti tikslai pasiekti. Norvegijos ambasadorius Lietuvoje anglų kalba papasakojo apie Norvegijos nacionalinę šventę, parodė įdomių nuotraukų. Už puikų pasirodymą projekte Kauno Šančių, Neringos Nidos, Anykščių A. Baranausko ir Vilniaus miesto M. Mažvydo vidurinių mokyklų mokiniai ir mokytojai apdovanoti įspūdingu prizu – kelione į Norvegiją. Kitiems mokiniams ir jų mokytojams profesorė Evalda Jakaitienė įteikė Vagos knygyno kuponus, už kuriuos galima įsigyti vertingų knygų.

Po oficialiosios renginio dalies visi dalyviai pakviesti pasivaišinti, pabendrauti, pasidalyti įspūdžiais.

Gal šiek tiek ir nuliūdome, kad nelaimėjome pagrindinio prizo, tačiau įgijome bendravimo ir bendradarbiavimo patirties, suvokėme, kad galime būti ne tik mūsų valstybinių švenčių dalyviais, žinančiais, ką ir kodėl švenčiame, bet ir šventinės nuotaikos kūrėjais, tegul ir ne valstybės, o bent jau savo gyvenvietės, mokyklos mastu. Už tai, kad paskatino apie tai susimąstyti, dėkojame projekto organizatorėms – klubo ZONTA narėms.


Projekto dalyvės:

2g klasės mokinės Ieva Sipavičiūtė ir Karolina Rukšėnaitė, Ignalinos rajono Vidiškių gimnazija



Nuotraukoje: Projekto „Skatinkime Europos demokratines vertybes per tarpkultūrinį valstybės švenčių komunikavimą“ dalyviai iš Ignalinos rajono Vidiškių gimnazijos

 

 

 


* Apie šį projektą spausdintas pokalbis su dr. Ina Dagyte Mokslo Lietuvoje 2009 m. Nr. 18 (418)