MOKSLASplius.lt

Ar ten eina Cezaris (1)

Gruodžio 12 d. Vilniaus universiteto Senato salėje inauguruotas Lietuvos mokslų akademijos užsienio narys prof. Deividas Bridžas (David Bridges) iš Jungtinės Karalystės. Jis yra Kembridžo universiteto Šv. Edmundo koledžo (St. Edmund’s College) tarybos narys, Von Hiugelio (Von Hügel) instituto vadovas, Edukacinių tyrimų ir plėtros centro direktorius, taip pat Rytų Anglijos universiteto (East of England University) taikomųjų edukacinių tyrimų centro profesorius. Jis yra vienas iš 14 Jungtinės Karalystės ekspertų, vertinančių edukacinių tyrimų kokybę šalies mastu. Profesoriaus publikacijose daugiausia dėmesio skiriama filosofinei diskusijai, pedagogų rengimui, filosofinei ir edukologinei tyrimų bazei. Reikšmingas profesoriaus įnašas į mokslo ir edukologijos studijų plėtotę Lietuvoje, Jungtinės Karalystės ir Lietuvos universitetų akademinių mainų stiprinimą edukologijos srityje, mūsų šalies universitetų veiklos garsinimą Europos mastu.

Prieš inauguraciją prof. D. Bridžas perskaitė pranešimą Tyrimų etika, akademinės vertybės ir aukštojo mokslo praktika.

Gruodžio 13 d. Britų taryboje pristatyta knyga Aukštasis mokslas ir šalies vystymasis. Universitetai ir visuomenė pokyčiuose (Higher Education and National Development. Universities and societies in transition). Tai Jungtinės Karalystės ir Lietuvos edukologų straipsnių rinkinys, skirtas aukštojo mokslo klausimams. Vadinasi, sričiai, kuri šiuo metu kelia ypatingą Lietuvos visuomenės susirūpinimą. Apie visa tai kalbamės su viena knygos sudarytojų ir autorių – Kauno technologijos universiteto Socialinių mokslų fakulteto Edukologijos instituto direktore prof. habil. dr. Palmira Jucevičiene. Prieš tai pažymėsime, kad tarp knygos sudarytojų yra du anglai – profesoriai Deividas Bridžas ir Terensas Makloghlinas (Terence MacLoghlin) bei du Lietuvos profesoriai – Palmira Jucevičienė, Robertas Jucevičius ir dr. Jolanta Stankevičiūtė.


Pirmas pranašas

Gerbiamoji Profesore, pamėginkime apibūdinti kelią, kurį teko įveikti, kol Londone ir Niujorke leidykloje „Routledge“ buvo parengta bei išleista bendra Jungtinės Karalystės ir Lietuvos įvairių mokslo sričių mokslininkų knyga. Juk tokių knygų pasirodymas nėra dažnas reiškinys.


Pirmasis pranašas buvo dr. Jolanta Stankevičiūtė, Kembridžo universiteto Šv. Edmundo koledžo asocijuota mokslo darbuotoja. Kauno technologijos universitete ji buvo mūsų studentė, mes Jolantą išauginome kaip bakalaurę ir magistrę. Beje, ji studijavo vadybos ir verslo administravimą. Laimėjo konkursą studijuoti Kembridžo universitete, specializuotoje vadybai skirtoje vienų metų studijų programoje. Labai gerai ten pasirodė. Kembridže buvo susidomėta Lietuvos universitetu, kuriame Jolanta buvo taip gerai parengta.

Nuo Jolantos buvimo Londone ir prasidėjo mūsų ryšiai su Didžiosios Britanijos mokslininkais. Mat J. Stankevičiūtės kuratorius Šv. Edmundo koledže buvo ugdymo filosofijos profesorius T. Makloghlinas. Savo vadovą Jolanta pirmą kartą ir atvežė į Lietuvą 1994 metais. Nuo tada prasidėjo mūsų ryšiai, atvedę į bendrus darbus.

Kembridžo profesorius labai aktyviai įsitraukė į mūsų doktorantūros studijų darbą, kasmet KTU doktorantams dėstydavo ugdymo filosofijos kursą. Dėstė be jokio atlygio, tiesiog dėl draugystės.