MOKSLASplius.lt

Lietuviškos knygos Poznanės tarptautinėje vaikų ir jaunimo knygų mugėje

Vasario 19–21 d. Poznanėje vykusioje IX tarptautinėje vaikų ir jaunimo knygų mugėje pirmą kartą garbės svečio teisėmis dalyvavo Lietuva.

Mugėje buvo pristatyta Lietuvos leidėjų asociacijos parengta daugiau kaip dešimties Lietuvos leidyklų išleistų knygų ekspozicija, iliustratorių plakatai. Lietuvos dailininkų sąjunga pateikė lietuvių iliustratorių darbų parodą, Lietuvos ambasada Lenkijoje – pažintinę informaciją apie mūsų šalį.

Mugės atidaryme dalyvavo Lenkijos Respublikos Prezidento žmona Maria Kaczyńska, Wielkopolska vaivadijos vaivada, Poznanės miesto meras ir kiti valdžios atstovai. Lietuvos stendas ir jame pristatomi leidiniai susilaukė didelio užsienio ir Lenkijos leidyklų, iliustratorių ir menininkų, lankytojų dėmesio. Ypač domėtasi Kęstučio Kasparavičiaus, Rimvydo Kepežinsko ir kitų iliustratorių darbais, leidyklų Nieko rimto, Dominicus Lituanus, Kronta leidiniais. Tikėtina, kad netrukus po šios mugės Lenkijos vaikiškų knygų rinkoje pasirodys ir lietuvių autorių leidiniai lenkų kalba.

Lietuvos dalyvavimą mugėje organizavo, koordinavo Lietuvos kultūros atašė Lenkijoje Jurgis Giedrys. Jam talkino Lietuvos garbės konsulatas Poznanėje ir Poznanės Adomo Mickevičiaus universiteto lituanistikos studentai. Renginį parėmė Lietuvos ambasada Lenkijoje.

Mugės organizatoriai – Poznanės tarptautiniai mugių rūmai ir Lenkijos leidėjų asociacija. Mugės globėjai – Lenkijos kultūros ir nacionalinio paveldo ministras, Lenkijos švietimo ministrė ir Poznanės miesto meras.


URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas