MOKSLASplius.lt

Apdovanoti geriausiai lietuvių kalbą mokantys moksleiviai ir jų mokytojai

Lietuvos Respublikos Seimo rūmuose apdovanoti trečią kartą vykusio nacionalinio lietuvių kalbos konkurso Švari kalba – švari galva nugalėtojai ir jų mokytojai. Atminimo dovanas ir diplomus jiems įteikė Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkės pavaduotoja Virginija Baltraitienė ir Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos kancleris Dainius Numgaudis. 

Lietuvių kalbos konkurso nugalėtoja šeštų klasių grupėje tapo Andrėja Kenstavičiūtė iš Raseinių Šaltinio vidurinės mokyklos. Geriausiai tarp septintokų pasirodė Gabija Cvilikaitė iš Kaišiadorių rajono Mūro Strėvininkų pagrindinės mokyklos, tarp aštuntokų – Skaistė Paulavičiūtė iš Kauno Santaros gimnazijos. Raštingiausia devintoke pripažinta Milda Skukauskaitė iš Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos. Tarp dešimtų klasių moksleivių nepralenkiama buvo Gabrielė Balandytė iš Kauno Jono Jablonskio gimnazijos. Švietimo ir mokslo ministerijos kancleris Dainius Numgaudis, Seimo Pirmininkės pavaduotoja Virginija Baltraitienė, konkurso nugalėtoja Gabrielė Balandytė ir jos lietuvių kalbos mokytoja Viltautė Kazlauskienė

„Tauta, negerbianti savo kalbos ir rašto, praranda savo savitumą, kultūrą, tradicijas, pagaliau ir pati išnyksta. Šiandien, kai taip išsivysčiusios technologijos, o rašytines knygas bei laiškus pakeičia elektroninė jų forma, dėmesys lietuvių kalbai tampa ypač svarbus. Parašyti laišką ar raštą popieriuje be klaidų kiekvienam suprantama, tačiau darosi įprasta rašyti su klaidomis, be lietuviškų ženklų kompiuteriu ar mobiliuoju telefonu“, – apdovanodama konkurso nugalėtojus sakė Seimo Pirmininkės pavaduotoja Virginija Baltraitienė.

Nacionaliniame konkurse Švari kalba – švari galva savo lietuvių kalbos žinias, naudojant informacines technologijas, pasitikrinti panoro beveik aštuoni su puse tūkstančio 6–10 klasių moksleivių iš visos Lietuvos.

Aktyviausi konkurso dalyviai buvo iš Vilniaus ir Kauno miestų, jie sudarė beveik ketvirtadalį visų konkurso dalyvių. Taip pat aktyvūs buvo Klaipėdos (8,5 proc.) ir Panevėžio (7 proc.) miestų moksleiviai.

Vilniaus Jėzuitų gimnazija – aktyviausia konkurse dalyvavusi mokymo įstaiga. Taip pat daug mokinių dalyvavo iš Kauno Varpo gimnazijos, Vilniaus Senvagės ir Tauragės Šaltinio vidurinių mokyklų.

„Kasmet augantis moksleivių ir mokytojų susidomėjimas šiuo konkursu džiugina. Šiemet savo aktyvumu moksleiviai pranoko mūsų lūkesčius. Prognozavome, kad konkurse dalyvaus apie penkis tūkstančius moksleivių, tačiau jų buvo daugiau nei aštuoni tūkstančiai“, – džiaugiasi Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė Irena Smetonienė.

Konkurso organizatoriai pastebi, kad konkursui tapus tradiciniu moksleiviai pradėjo jam skrupulingai ruoštis. „Išrinkti nugalėtojus buvo sudėtinga. Šiemet itin daug moksleivių visas užduotis atliko teisingai, todėl reikėjo atsižvelgti į užduočių atlikimo laiką. Manome, kad kitais metais reikės arba trumpinti užduočių atlikimo laiką, arba jos turės būti sunkesnės“, – sako kalbinių technologijų plėtojimu užsiimančios bendrovės Tilde IT direktorius Vaclovas Pranskūnas.

Konkursą, kuriuo siekiama skatinti moksleivius elektroninėje terpėje vartoti lietuviškus rašmenis bei taisyklingą lietuvių kalbą, organizuoja kalbinių technologijų plėtojimu užsiimanti bendrovė Tilde IT, Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija, Valstybinė lietuvių kalbos komisija ir ryšių su visuomene agentūra Strateginių komunikacijų centras.


2010 metų nacionalinio lietuvių kalbos konkurso Švari kalba – švari galva nugalėtojai

6 klasė

1 vieta. Andrėja Kenstavičiūtė, Raseinių Šaltinio vidurinė mokykla (mokytoja Virginija Tamošaitienė)


2 vieta. Rugilė Kežytė, Kupiškio rajono Šepetos Almos Adamkienės pagrindinė mokykla (mokytoja Vanda Vanagienė)


3 vieta. Simona Mickevičiūtė, Kauno Simono Daukanto vidurinė mokykla (mokytoja Kristina Vaitilavičienė)

7 klasė

1 vieta. Gabija Cvilikaitė, Kaišiadorių rajono Mūro Strėvininkų pagrindinė mokykla (mokytoja Asta Beliukevičiūtė)


2 vieta. Martynas Grakulskis, Radviliškio rajono Pašušvio pagrindinė mokykla (mokytoja Kristina Diržinauskaitė)


3 vieta. Eglė Mameniškytė, Vilniaus rajono Pagirių gimnazija (mokytoja Jolanta Barysaitė)

8 klasė

1 vieta. Skaistė Paulavičiūtė, Kauno Santaros gimnazija (mokytoja Laimutė Lingytė)


2 vieta. Valentinas Čiesiūnas, Širvintų rajono Gelvonų vidurinė mokykla (mokytoja Danguolė Palkevičienė)


3 vieta. Eimantas Bekėža, Plungės Ryto pagrindinė mokykla (mokytoja Jurgita Pakarklienė)

9 klasė

1 vieta. Milda Skukauskaitė, Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazija (mokytoja Ona Barkuvienė)


2 vieta. Augustina Petrulytė, Kauno rajono Garliavos Juozo Lukšos gimnazija (mokytoja Vida Blažienė)


3 vieta. Juozas Getautis, Kauno Varpo gimnazija (mokytoja Vilija Vilkienė)

10 klasė

1 vieta. Gabrielė Balandytė, Kauno Jono Jablonskio gimnazija (mokytoja Viltautė Kazlauskienė)


2 vieta. Neringa Taparauskaitė, Viešoji įstaiga Jėzuitų gimnazija (mokytoja Dalia Marija Dapkutė)

3 vieta. Algė Šalkauskaitė, Kauno Jono Jablonskio gimnazija (mokytoja Viltautė Kazlauskienė)

 

 



Nuotraukoje:

 

Švietimo ir mokslo ministerijos kancleris Dainius Numgaudis, Seimo Pirmininkės pavaduotoja Virginija Baltraitienė, konkurso nugalėtoja Gabrielė Balandytė ir jos lietuvių kalbos mokytoja Viltautė Kazlauskienė