MOKSLASplius.lt

Išskirtinis išguitų iš Tėvynės lietuvių krikščionybės tėvui prašymas

(Jo Šventenybės susitikimo su sovietų diktatoriumi proga)Laiško popiežiui Jonui Pauliui II vertimas į italų kalbą ir Kazio Eringio ranka rašytas rankraštis

Jo Šventenybei John PAUL II-jam

Jūsų šventenybei,

Jūsų dukterys ir sūnūs lietuviai, gyvenantieji Amerikoje ir kituose kraštuose, laiko būtinu šio istorinio palankumo aplinkybėse viešai ir išskirtinai kreiptis į Jus. Naudodamiesi kiekviena proga mes kreipiamės į tuos, kurie teikia mums laisvės viltį ir globą, linki laisvės mūsų broliams ir seserims, kurie tuo vis dar nesidžiaugia prailgusiai užsitęsusių persekiojimų Lietuvoje.

Dabar išmušė istorinė valanda, nes pirmą kartą aukščiausio lygio Kremliaus oficialus asmuo – pats sovietų prezidentas ir komunistų partijos vadovas Michail Gorbačov atvyks į Romą ir, kaip tvirtina informacijos šaltiniai, susitiks su Jūsų Šventenybe. Tai iki šiol neįsivaizduojamas atvejis.

Be to, istorinė proga yra todėl, kad ji yra susijusi su daugybe už geležinės užkardos vykstančių visuomeninių poslinkių, kuriuos lydi įvairios prielaidos ir klausimai, siekiant paaiškinti raidos spartą, evoliuciją ir galutinius rezultatus.

Pagaliau istorinės reikšmės valanda yra todėl, kad laikas sutampa su Ribentropo–Molotovo pasirašyto pakto 50-mečio sukaktimi. Tai nusikaltimu pagrįstas veiksmas, suteikęs galimybę Stalinui 1940 metais užgrobti mūsų šalį, taip pat kitas Pabaltijo valstybes, prievarta įjungiant jas į Sovietų imperiją, kas pareikalavo daug aukų ir kančios. Tai iki šiolei vergovę lemiąs veiksmas.

Jūsų Šventenybe, šios tikrovės dar yra kitos esminės aplinkybės, kurios, nepaisant nelaimių, išliko neramios lietuvių širdyse: visų pirma, Romos katalikybė ir apaštalavimo dvasia, o antra, meilė savo šaliai ir krikščioniškoms vertybėms, kurios mus pasiekė karaliaus Mindaugo laikais ir giliai įsišaknijo po Lietuvos krikšto per praėjusius 600 metų.

Todėl Jūsų Šventenybei leidžiant, mes norėtume pratęsti mintį, atkreipiant dėmesį į tokias plotmes.

Lietuvos užgrobimas sunkiai pažeidė valstybės bei tautos teises, tarptautinę teisę ir žmonių teises. Jungtinės Valstybės kartu su kitomis Vakarų šalimis, o vėliau ir Europos Parlamentas visuomet atmeta sovietų reikalavimą pripažinti teisėtu minėtą jų grobimo aktą. Taigi, kai pasaulyje nekomunistinės valstybės per daug dažnai aukoja tautas ir sielas komunizmo kančioms ant netikro atoslūgio altoriaus, grindžiamo melu, tuomet Vakarų pasisakymas už Laisvą Lietuvą yra vertas didelio dėmesio.

Kas liečia Apaštalų sostą, tai mes dėkingi Vatikano politikai nesvyruojant atmetančiai sovietų užmojus įteisinti mūsų Tėvynės aneksiją. Lietuvių katalikai tuo yra skausme paguosti ir lieka įsitikinę, jog toks nusistatymas bus ir ateityje.

Visai priešingai iki šiol elgėsi Kremlius, kuris visomis galiomis stengdavosi užgniaužti pasitarimams visus poslinkius, turinčius tikslą atkurti tautai paneigtas neatimamas teises. Jeigu tai buvo galima suprasti Stalino, Chruščiovo ar Brežnevo politikoje, tai dabar daugelis tėvynainių tokią nuostatą sunkiai supranta Gorbačiovo laikais. Tai liečia jo pagarsintas deklaracijas ir pažadus, iš kurių kiekvienam lauktina savaime suprantamų lemtingų priemonių. Iš jo lūpų išgirsti praėjusio rugsėjo užsipuolimai jau sukėlė susirūpinimą, kai sovietų prezidentas atidarant Maskvoje Komunistų partijos Centro komiteto plenumą, pašvęstą tautiniams klausimams, apkaltino visus, kurie įstatymų keliu siekia suverenios valstybių laisvės. Jis, viską užmiršęs, savo griausmingu stiliumi šmeižė ir grasino galimybe panaudoti armiją, kad atstatytų mirtinos tylos „Sovietinę taiką“ (New York Times, 1989 m. rugsėjo 20 d.). Tai būtų nebe pirmas kartas, kai po pasirodžiusių Kremliuje atoslūgių būdavo praliejamas tokių kaip Lietuva pavergtų tautų kraujas.

Jūsų Šventenybe, mes esame įsitikinę, kad pasauliečių lygmenyse tarpusavio supratimas, harmonija bei ramybė ir taika trokštančioje vienybės Europoje glūdi atkuriančiose teisingumą pastangose: „Opus iustitiae pax“, sakoma Izaijo Pranašystėje (32:17). Mūsų laikais teisingumas reiškia, kad visos ir kiekviena Europos tauta būtų laisva spręsti savo likimą sutinkamai su savo paveldo tradicijomis. Lietuviai, tiesą sakant, neįsivaizduoja galimybės išlikti krikščioniškoje civilizacijoje ir tuo pat metu būti įbruktais į melagingą sovietinę tautų sąrangą, viešpataujant komunistiniams režimams, kurie išreiškia nesukalbamą ir kraupią anticivilizaciją, nuožmiai slopinančią tautų ir žmogaus laisvę.

Mes esame tikri, Jūsų Šventenybe, kaip pareiškėte – pusė Jūsų širdies priklauso Lietuvai, kad Jums giliai suprantami mūsų įsitikinimai ir supratimas, susiformavę Bažnyčios ir Tėvynės meilėje. Ryšium su tuo mes drįstame prašyti Jūsų tvirtai užtarti Lietuvos žmonių Laisvės ir Nepriklausomybės siekius, ponui Gorbačiovui lankant Jus. Tai būtų nelengva sovietų prezidentui paneigti tokį prašymą, kadangi jo geri užmojai būtų diskredituoti Jūsų Šventenybės akivaizdoje ir visame katalikų pasaulyje. Tada Psalmisto žodžiai, skelbią skleidžiantiems blogį „Kas kalba su savo kaimynu apie taiką, bet blogį nešioja savo širdyje“ /Ps. 27:3/ būtų taikliai panaudoti.

Šalia to iškilus būtinybei apibrėžti jo požiūrį į Lietuvos nepriklausomybę, aukštas svečias iš Maskvos stotų susijusių tarp savęs faktų ir pasirinkimo akistaton, nes, kaip viešai išsireiškė mūsų kardinolas Vincentas Sladkevičius, „Popiežiaus vizitas labai pasitarnautų palankesniam požiūriui į Sovietų Sąjungą visame pasaulyje“ (30 Giorni, 1989, Nr. 3).

Mes, garbindami mūsų Aušros Vartų Mergelę Mariją, Lietuvos Globėją, maldaujame Šventojo Petro Sosto taip būtinos pagalbos. Mes prašome Jūsų Apaštalinio palaiminimo mums patiems, mūsų šeimoms, gyvenantiems laisvajame pasaulyje lietuviams, mūsų broliams Lietuvoje, ypač tiems taip skaitlingai ir ilgai kentėjusiems kalėjimuose ir Šiaurės katorgoje dvasiškiams ir pasauliečiams, taip pat visiems 30 tūkst. tėvynainių, kurie iki šiol vis dar tebėra išblaškyti Sibiro tremties platybėse.

Prašymą popiežiui Jonui Pauliui II pasirašiusiųjų sąrašas. Taisymai atlikti Kazio Eringio ranka

 


Laiško popiežiui Jonui Pauliui II vertimas į italų kalbą ir Kazio Eringio ranka rašytas rankraštis

 

Prašymą popiežiui Jonui Pauliui II pasirašiusiųjų sąrašas. Taisymai atlikti Kazio Eringio ranka