MOKSLASplius.lt

Amerikoje atlikti darbai Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo vardan

Elena Moncevičiūtė-Eringienė

Mano sutuoktinis Kazys Eringis, pasitraukęs iš Lietuvos į Vakarus (1981–1992) ir skelbdamas Lietuvos išlaisvinimo bylą, atliko milžinišką lektoriaus darbą. Jis pats sako, kad „pervažiavęs visą Ameriką skersai, išilgai ir įstrižai, taip pat dalį Kanados kaip paskaitininkas“. O kur dar 96 laidos Amerikos balso radijuje per 1985–1992 metus ir dalyvavimas su dr. A. Statkevičiumi pasaulinėje akcijoje renkant parašus Lietuvos Išlaisvinimo vardan. „[...] 1990 12 04 Lietuvos Aukščiausios Tarybos pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis patvirtino gavęs 5 218 520 parašų sutikrintą dokumentaciją, sukomplektuotą 144 mikrofilmų diskuose, 60 mikrofilmų ir 75 mikrojuostelėse, Lietuvos nepriklausomybei paremti (žr. kn. Profesorius Kazys Eringis. V., 2007, p. 280).Profesorius Kazys Eringis

„Kai 1989 08 26 Maskva nedviprasmiškai ir labai piktai grasino Lietuvai susidorojimais, mes, LLL TT (Lietuvos laisvės lygos tautinė taryba) atstovai išeivijai (P. Vaičekauskas, V. Skuodis, A. Statkevičius ir K. Eringis. Netrukus po nesutarimų liko tik 2 – A. Statkevičius ir K. Eringis), per TFP (American Society for the Defence Tradition Family and Property) Čikagos skyrių parašėme Centrui susirūpinimą sukėlusį raštą dėl įvykių Lietuvoje ir prašėme neatidėliotinai imtis jau sutartos plačios pasaulinės akcijos.

Tuo metu artėjo Sovietų despotijos vadovo M. Gorbačiovo vizitas pas popiežių Joną Paulių II. Mūsų pastangomis šia proga 63 Čikagos lietuvių pedagogai, kai kurie gydytojai ir kiti Lietuvos Laisvės lygos ir Lituanistikos studijų ir tyrimų centro vardu 1989 m. lapkričio 8 d. atviru laišku kreipėmės į popiežių, šaukdamiesi pagalbos. Ši neįprasta ir prieštaringai lietuvių išeivijoje sutikta priemonė lapkričio 29–30 dienomis susilaukė atgarsio 14 Italijos dienraščių, taip pat Brazilijoje ir galbūt kitur.“ (Ten pat, p. 277–278).

Šis atviras laiškas nebuvo skelbtas lietuvių spaudoje nei Kazio Eringio paskelbtame straipsyje Atviro laiško Popiežiui pėdsakais (Tėviškės žiburiai, 1990, Nr. 4, 5), nei jau cituotoje knygoje (p. 283–287). Buvo tik paskelbta šio atviro laiško esmė. Taip pat nebuvo publikuoti tą laišką pasirašiusių lietuvių ir jį paskelbusių Italijos dienraščių sąrašai. Visi šie dokumentai minėtos knygos rengimo ir spausdinimo metų buvo užsilikę 1993 m. iš Čikagos į LMA Vrublevskių biblioteką atvežtame Kazio Eringio fonde (F-335). Jau nesant Kaziui Eringiui tarp gyvųjų, galvojome, kad šie penki (5) dokumentai yra tik Vatikano archyvuose. Suradusi juos Mokslų akademijos bibiliotekos rankraščių skyriuje, dabar skelbiu Mokslo Lietuvoje (išskyrus prašymo vertimą į anglų kalbą):

1. Išskirtinis išguitų iš Tėvynės Išeivijos lietuvių prašymas krikščionybės Tėvui susitikimo su sovietų diktatoriumi proga. Rankraštis.

2. Išskirtinis išguitų iš Tėvynės lietuvių krikščionybės Tėvui prašymas (Jo Šventenybės susitikimo su sovietų diktatoriumi proga). Mašinraštis.

3. Laiško popiežiui Jonui Pauliui II vertimas į italų kalbą.

4. Laiško popiežiui Jonui Pauliui II vertimas į anglų kalbą.

5. Italijos dienraščių, paskelbusių laišką Popiežiui, sąrašas. Il Tempo (Roma), Il Resto Del Carlino (Bolonija), Il Giornale (Milanas), Avvenire (Vyskupijos laikraštis), La Gazzetta Del Mezzaggiorno (nacionalinis laikraštis), Il Sole 24 Ore (itališkasis Wall St. Journal), La Nazione (Florencija), La Sicilia (Sicilija), Il Giorno (Milanas), Il Giornale D’Italia (Roma), La Nuova ( Sardinija), Il Gazetino (Venecija), La Gazeta Del Sud (Mesina), Il Centro (Abruzo regionas)

Dėkoju prof. Onai Voverienei už mano hipotezės paskelbimą straipsnyje apie Kazį Eringį Mokslininkas, rezistentas, patriotas (Žymieji XX amžiaus Lietuvos mokslininkai. V., 2009, p. 139–147). „Prof. Elena Moncevičiūtė-Eringienė yra įsitikinusi, kad šis atviras laiškas Popiežiui ir aptarimas su M. Gorbačiovu jo vizito metu Vatikane buvo ta prielaida stebuklui, kuris įvyko Lietuvoje Kovo 11-osios išvakarėse, kai Lietuvos KGB skyrius buvo parengęs milžiniškas KGB ir jo rezervų pajėgas 273 aktyviausių sąjūdininkų ir 15 tūkst. žaliaraiščių suėmimui ir žiauriam represavimui pagal KGB scenarijų Metel. Laukė tik įsakymo iš Maskvos. Bet jo nebuvo. Ir aš apie tą paslaptį rašiau kaip apie įvykusį stebuklą“ (O. Voverienė. Atsisukti veidu į besiformuojančią globalią Lietuvą // Lietuvos aidas, 2008 m. rugsėjo 12 d., p. 7–9). Manau, istorikai turėtų šituo faktu susidomėti ir patvirtinti arba paneigti šio stebuklo, įvykusio Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo išvakarėse, kilmę.“

 

 



Nuotraukoje:

 

Profesorius Kazys Eringis