MOKSLASplius.lt

Paroda profesoriui Gintautui Česniui

Gydytojas anatomas antropologas habilituotas biomedicinos mokslų daktaras prof. Gintautas ČesnysBalandžio 23 d. gydytojui anatomui ir antropologui, habilituotam biomedicinos mokslų daktarui, ilgamečiui Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dekanui, profesoriui Gintautui Česniui būtų sukakę 70 metų. Tą dieną Lietuvos medicinos bibliotekoje atidaryta paroda.

Ekspozicijoje – monografijos, mokymo ir metodinės priemonės, kiti leidiniai, ir tik nedidelė dalis iš 350 mokslinių, daugiau kaip 100 populiariųjų publikacijų, apie 140 straipsnių enciklopedijoms, renginio išvakarėse pasirodžiusi naujausia profesoriaus knyga Rasės samprata istorinėje antropologijoje, kurią jis dar spėjo parengti spaudai. Gausybė nuotraukų su kolegomis, studentais archeologinėse ekspedicijose, prie Vinco Kudirkos paminklo, žavios jaunystės dienų, tėvų nuotraukos. Tėveliui G. Česnys paskyrė studiją Didžiuojuosi savo Tėvu, kurią laikė tarytum trečiąja disertacija.

Ši paroda Medicinos bibliotekoje neatsitiktinai. Baigęs medicinos studijas ir pradėjęs dirbti asistentu G. Česnys ieškojo papildomo darbo. Kurso draugas gydytojas ir bibliografas Vladas Šimkūnas pasiūlė pusę bibliografo etato jo vadovaujamame Medicinos bibliotekos Bibliografijos skyriuje. Praėjus dešimtmečiams tuos metus profesorius prisiminė: „Pirmiausia nugrimzdau į spaudos pasaulį – knygų ir straipsnių vandenyną, paieškų labirintus, informacinių leidinių ir katalogų vingrybes. Vėliau man nebuvo jokios bėdos susigaudyti didžiausiose bibliotekose ir archyvuose, kai rengiau mokslo darbus. Antra, tapau pusiau profesionaliu, bet visada ištikimu bibliografu“. Bibliotekoje parašė savo pirmąjį mokslo straipsnį (Sveikatos apsauga, 1965 m.), sudarė (su T. Dragūniene) bibliografijos rodyklę. Profesorius patvirtino, kad darbo bibliotekoje patirtis labai pravertė vėliau.Naujausia prof. Gintauto Česnio knyga „Rasės samprata istorinėje antropologijoje“

Visą gyvenimą prof. G. Česnys susiejo su Vilniaus universiteto Anatomijos, histologijos ir antropologijos katedra – nuo asistento (1974 m.) ir docento (1974 m.) iki profesoriaus (1988 m.) ir katedros vedėjo (1988–2001 m.), o 1990 m. išrinktas Medicinos fakulteto dekanu ir šias pareigas ėjo dvi kadencijas – dešimtį metų.

Į Medicinos biblioteką susirinko gausus būrys profesoriaus kolegų, kurso draugų, giminių. Prisiminimais dalijosi VU Medicinos fakulteto Anatomijos, histologijos ir antropologijos katedros vedėja prof. habil. dr. Janina Tutkuvienė, VU Mokslo muziejaus direktorius med. dr. Ramūnas Kondratas, profesoriaus Česnio kurso bičiulė doc. Vida Domarkienė. Ji papasakojo apie savo iš tiesų neeilinį kursą, kuriame studijavo dabar jau žinomi daktarai mokslininkai Dalia Čepaitė-Triponienė, Egidijus Barkauskas, Algimantas Raugalė, Giedrius Uždavinys ir kiti, o „Gintas buvo mūsų vedlys“.

Renginyje taip pat dalyvavo aktorė Gražina Urbonaitė, Vilniaus mokytojų namų liaudiškos muzikos ansamblis Kankleliai (vadovė Daiva Kubiliūtė-Čičinskienė).

Paroda bibliotekoje veiks iki gegužės 31 dienos.


Janina Valančiūtė

Lietuvos medicinos biblioteka

 



Nuotraukose:

 

Gydytojas anatomas antropologas habilituotas biomedicinos mokslų daktaras prof. Gintautas Česnys

Naujausia prof. Gintauto Česnio knyga „Rasės samprata istorinėje antropologijoje“