MOKSLASplius.lt

Ažusienis - dar vienas lietuviškas vardas danguje

Ažusienis - dar vienas lietuviškas vardas danguje

Habil. dr. Gražina Tautvaišienė


Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto (VU TFAI) mokslininkai Molėtų astronomijos observatorijos teleskopais jau yra atradę daugiau kaip 120 naujų mažųjų planetų - asteroidų. Gana tiksliai nustačius jų judėjimo orbitas, Tarptautinė astronomų sąjunga atradėjams suteikia teisę ‘naujiems’ dangaus kūnams duoti vardus.

Šių metų gegužės pabaigoje vienam iš labiausiai nusipelniusių Lietuvos astronomų, Algimantui Ažusieniui, buvo įteiktas pažymėjimas, kad jo vardu pavadinta mažoji planeta Nr. 95593.

Asteroidą Nr. 95593 2002 m. kovo 15-osios naktį atrado VU TFAI astronomai Kazimieras Černis, Justas Zdanavičius ir Kazimieras Zdanavičius. Iki sprendimo atradimą užregistruoti, šis dangaus kūnas buvo stebėtas 106 kartus. Pirmieji objekto stebėjimai prasidėjo 1998 m. rugpjūčio 24 d.

Šiuo metu asteroidas Ažusienis, kurio regimasis ryškis yra 20.48 skrieja nutolęs maždaug 4.086 astronominių vienetų nuo Žemės, ties Dvynių ir Mažojo Šuns žvaigždynų riba (koordinatės RA = 07:32:31.131, DEC = +10 38 12.78).

Astronomas Algimantas Ažusienis (g. 1930 m.) mokslinę karjerą pradėjo prieš 50 metų. Daugelį metų dėstė Vilniaus pedagoginiame universitete, su bendraautoriais parašė vadovėlį aukštųjų mokyklų studentams, yra daugelio kitų mokslo populiarinimo knygelių ir straipsnių autorius. Jo moksliniai darbai yra skirti kintamųjų žvaigždžių tyrimams ir fotometrinių sistemų tobulinimui.

Lietuviškus pavadinimus turi ir daugiau asteroidų. Danguje skrieja Čiurlionis, Lietuva, Vilnius, Kaunas, Straižys, o nuo šiol - ir Ažusienis.