MOKSLASplius.lt

Vadovėlis, sulaukęs šešto leidimo

 Dr. Antanas Petrauskas
Socialinių problemų analitikas



Vilniaus Gedimino technikos universiteto verslo vadybos fakulteto docento dr. Algirdo Jakučio vadovaujamas kolektyvas (L. Šečkutė, V. Petraškevičius, A. Stepanovas, S. Zaicevas) parengė solidų ekonomikos pradmenų vadovėlį „Ekonomikos teorija“, kuris 2010 metais buvo atnaujintas: ištaisytos buvusios klaidos, atlikti papildymai, atnaujinti faktiniai duomenys. Tai, beje, jau šeštas minėto vadovėlio leidimas. Pirmasis leidimas pasirodė 1999 metais.

Ši knyga yra kaip tik tai, ko reikia kiekvienam studentui, verslininkui ar šiaip žmogui, siekiančiam įgyti ekonomikos žinių. Vienoje vietoje sukoncentruota visa informacija, kuri yra reikalinga siekiantiems gilesnių šios disciplinos žinių ir norintiems tapti profesionaliais šių dienų ekonomikos žinovais.

Vienas iš daugelio knygos privalumų yra tas, kad joje labai nuosekliai išdėstomos mikroekonomikos ir makroekonomikos teorijos, kurios yra tradiciškai dėstomos ekonomikos teorijos kurse. Taip pat reikia paminėti faktą, kad vadovėlis parengtas naudojant pakopinę ekonomikos kategorijų sistemą. Juk ir visa visuomenė susiformavusi pagal tam tikrą hierarchiją. Kaip tik dėl šios priežasties tokia sistema buvo panaudota ir vadovėlyje.

Naujajame pataisytame vadovėlio variante tekstas patikslintas pagal naujausias studijų programas, atnaujinti statistiniai duomenys bei pakoreguota knygoje esanti grafinė medžiaga.

Vadovėlyje plačiai ir suprantamai išdėstoma rinkos esmė, elastingumo teorija, taip pat kalbama apie sąnaudas, konkurenciją ir darbo užmokestį. Autoriai nepraleidžia ir tokios svarbios temos kaip valstybinis reguliavimas ir nacionalinis produktas. Įtrauktos ir temos apie finansus, nagrinėjami klausimai apie pinigus, valiutą ir bankus, jų veiklos ypatumus bei daugelį kitų svarbių dalykų. Knygoje kalbama ir apie šiuo metu mums visiems aktualų nedarbą, infliaciją, stabilizavimo politiką ir ekonominį augimą bei viso to esmę, veiksnius ir padarinius. Be paminėtų temų nagrinėjama ir daugelis kitų: aplinkos apsauga, racionalus gamtinių išteklių panaudojimas, globalizacijos ekonominės problemos. Plačiai aptariamos monopolinė ir oligopolinė rinkos, aprašomas bendras nacionalinis produktas, jo apskaičiavimas ir kitimo veiksniai. Akivaizdu, kad visos šios temos yra neatsiejamos nuo dabartinio pasaulio ekonomikos problemų.

Iš esamų vadovėlis išsiskiria dar ir tuo, kad jame yra analizuojamas ekonomikos nuostatų modeliavimas, remiantis A. Jakučio monografija „Ekonomikos sąvokų teorija“. Paaiškinama, kas tai yra ir kaip tai atliekama, pateikiami praktiniai pavyzdžiai. Pasirinkus tam tikras ekonomines kategorijas (reiškinius) ir jas bandant sieti tarpusavyje, atrandami bendri racionalūs binariniai ar daugianariai ryšiai, nustatoma tam tikra nagrinėjamų ekonominių reiškinių hierarchija. Šis nuostatų formavimo modelis gali pasitarnauti sprendžiant konkrečius ekonomikos uždavinius, taip pat vertinant ir recenzuojant tekstus ekonomikos teorijos ir praktikos klausimais.

Vadovėlyje pateikta informacija yra suprantama, pavyzdžiai išsamūs, lengvai suvokiami, o tai labai svarbu geram vadovėliui. Būtent minėtų dalykų dažniausiai pasigendama dabartinėse studijuojantiems skirtose mokymo priemonėse. Todėl A. Jakutis su kolegomis publikavo vadovėlį, kurį papildo mokymo priemonės „Mikroekonomikos pratybos“ ir „Makroekonomikos pratybos“.

Algirdo Jakučio ir kitų autorių „Ekonomikos teorijoje“ gausu įvairiausių grafikų. Džiugina tai, kad kiekvienas grafikas yra išsamiai paaiškintas, todėl skaitytojui nereikia gaišti brangaus laiko analizuojant ir pačiam bandant juos suvokti. Taip sutaupomas laikas.

Kitas svarbus faktas – vadovėlio kaina. Daugelyje knygynų šio leidinio kaina yra apie 30 Lt, o tai nėra dideli pinigai už profesionaliai ir suprantamai pateiktą informaciją ir įgytas žinias. Reikia atsižvelgti ir į tai, kad knyga yra ne kartą tobulinta, vadinasi, vadovėlio tekstas atitinka ekonomikos mokslui ir praktikai keliamus reikalavimus.

Atsižvelgiant į dabartinį laikotarpį, kuris neatsiejamas nuo informacinių technologijų, yra išleistas ir elektroninis knygos variantas. Jis patogus švietimo įstaigoms, viešosioms bibliotekoms ir visiems kompiuterį turintiems žmonėms. Vadovėlį išleido leidykla „Eugrimas“ e-knygos pavidalu. Tai ypač patogu studentams, nes išvengiama knygų trūkumo, negaištamas laikas laukiant laisvo egzemplioriaus bibliotekose.

Išleistas vadovėlis neliko nepastebėtas. Apie jį gausu atsiliepimų šios knygos leidyklos internetiniame puslapyje (www. eugrimas.lt). „Ekonomikos teorija“ atkreipė daugelio žmonių dėmesį: bibliotekų vedėjų, mokslo darbuotojų, studijuojančio jaunimo.

Šiandien netrūksta vadovėlių ir kitokių leidinių, nagrinėjančių rinkos ekonomiką, tačiau daugelyje aptinkame vienas kitam prieštaraujančių teiginių, skirtingai aiškinamų terminų, blaškymosi tarp populiaraus ir akademinio teksto ir pan. Todėl pravartu rinktis A. Jakučio ir kitų autorių vadovėlį „Ekonomikos teorija“, kuriame medžiaga pateikta daugeliui skaitytojų suprantamu stiliumi, todėl norintiems studijuoti nebūtinas specialus pasirengimas. Vadovėlis skirtas aukštųjų mokyklų studentams, bet juo gali pasinaudoti ir įvairių sričių verslo atstovai bei norintys susipažinti su teoriniais šiuolaikinės rinkos ekonomikos pagrindais ar tiesiog pagilinti turimų žinių bagažą.