MOKSLASplius.lt

Ar švietimas gali padaryti žmogų laimingą


Svečią iš Vokietijos doc. Klausą Francą Breserį, tapusį VPU garbės daktaru, sveikina rektorius prof. Algirdas Gaižutis ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto rektorius Romualdas GinevičiusPradžia 2010 m. Nr. 21

Vilniaus pedagoginio universiteto 75-mečio jubiliejaus iškilmių programoje reikšmingą vietą užėmė garbės daktarų regalijų teikimas. „Mokslo Lietuvos“ šių metų Nr. 1 pristatėme VPU garbės daktarais inauguruotus prof. Piotrą Kucharčiką (Piotr Kucharczyk, Minskas, Baltarusija) ir prof. Michalą Slivą (Michał Śliwa, Krokuva, Lenkija). Šioje dalyje pristatome trečiąjį inauguruotą VPU garbės daktarą doc. Klausą Francą Breserį (Klaus Franz Breser, Vokietija)

Į sceną kviečiamas Vokietijos pilietis doc. Klausas Francas Breseris, su kurio moksline veikla supažindino VPU Filologijos fakulteto dekanas prof. Gintautas Kundrotas.

Klausas Francas Breseris – ilgametis VPU partneris ir mecenatas. Gimė 1947 m. Vokietijoje. Baigęs ekonomikos, bankininkystės ir taupomųjų kasų valdymo studijas. Dirbo įvairiose Vokietijos aukštosiose mokyklose, dėstė prekybos ir visuomenės, darbo politinę teisę, taip pat vedė seminarus, rengė konferencijas verslininkams. Daug mokslo straipsnių paskelbė Vokietijos ir Lietuvos, taip pat ir VPU leidiniuose. Tai straipsniai nuotolinio mokymo, bankininkystės, ypač labdaros ir paramos fondų veiklos klausimais. Pastarąja tema yra parašęs ir knygą – „Paramos ir labdaros fondai Europoje ir Lietuvoje“. Ši knyga išleista ir Lietuvoje.

Naujasis VPU garbės daktaras yra įvairių organizacijų narys ir pirmininkas, Vokietijos mokslo leidėjų kuratoriumo narys, Miunsterio finansų teismo garbės teisėjas, nuotolinio mokymo projekto Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje prie Švietimo ir kultūros ministerijos iniciatorius. Šį projektą K. F. Breseris išplėtojo ir VPU. Prieš kelerius metus VPU Filosofijos fakultete įkūrė Johano Volfgango Gėtės auditoriją, parūpino modernios studijų įrangos ir knygų. 2009 m. jis padovanojo fakulteto Vokiečių kalbos ir kultūros studijų centrui multimedijos įrangą, vadovėlių. Nuolat dalyvauja fakulteto rengiamose konferencijose, skaito pranešimus ir paskaitas. Siekdamas paskatinti vokiečių kalbos studijas įsteigė Fondą geriausiems vokiečių kalbos studijų programos studentams. Geriausiems skiriama Gėtės premija: pirmoji 500 eurų, antroji – 300 ir trečioji – 200 eurų. Šiomis premijomis bus skatinami trys geriausi vokiečių filologijos studentai.

K. F. Breseris turi ir daugiau minčių, kaip sustiprinti domėjimąsi vokiečių kalba ir kultūra Lietuvoje. VPU Senatas 2009 m. gruodžio 23 d. nutarimu už ilgametį reikšmingą bendradarbiavimą plėtojant kultūrinę ir šviečiamąją veiklą, už svarbų indėlį remiant vokiečių kalbos studijas doc. Klausui Francui Breseriui suteikė VPU garbės daktaro vardą.

Savo prakalboje K. F. Breseris pastebėjo, kad jį, Šiaurės Reino-Vestfalijos regioninės taupomosios kasos komiteto pirmininką, į VPU 2002 m. pabaigoje atvedė atsitiktinumas. Tuo metu Vokietijoje K. F. Breseris organizavo nuolatinį profesinių mokyklų dėstytojų kvalifikacijos kėlimo nuotoliniu būdu projektą. Šiaurės Reino-Vestfalijos švietimo ir kultūros ministerijos paskatintas šį projektą K. F. Breseris norėjo įgyvendinti ir Vilniuje, mat rengėsi eiti į pensiją ir atsirado kiek daugiau laisvo laiko. Tačiau Lietuvoje veikimo sąlygos pasirodė besančios nepalyginamai sunkesnės ir projekto įgyvendinimą teko atidėti. Vis dėlto K. F. Breseris ryžosi likti Vilniuje, nes VPU susipažino su puikiais žmonėmis, su kuriais kartu parašė straipsnių, dalyvavo ir skaitė pranešimus VPU vykusiose konferencijose. Išleido knygą apie Lietuvoje galiojančią fondų teisę, lygindamas ją su Vokietijoje ir JAV galiojančiomis šios krypties teisėmis. Skaitė paskaitas studentams, džiaugėsi galėjęs universitete įrengti Vokiečių kalbos ir kultūros studijų centrą, įsteigė Gėtės premijų fondą geriausiems vokiečių kalbos studijų programos absolventams. Ši premija teikiama kasmet. Visa ši veikla ir pačiam steigėjui teikė didelio pasitenkinimo.

K. F. Breseris dėkojo visiems asmenims, kurie padėjo jam įgyvendinti išvardytus sumanymus – rektoriui A. Gaižučiui, Filologijos fakulteto dekanui Gintautui Kundrotui, Vokiečių kalbos ir didaktikos katedros vedėjai doc. dr. Ernestai Račienei, doc. dr. Algimantui Martinkėnui, doc. Gintautui Povilaičiui, Sofijai Pivoriūnienei ir Leonui Kleniauskui. Daug impulsų veiklai Lietuvoje K. F. Breseriui suteikė Vilniaus technikos universiteto sektorius, Lietuvos universitetų rektorių konferencijos prezidentas prof. Romualdas Ginevičius, kuriam naujasis VPU garbės daktaras taip pat rado progą padėkoti.

Nenorėdamas piktnaudžiauti klausytojų kantrybe K. F. Breseris apsiribojo trumpa prakalba, o savo šventinę paskaitą surašė raštu ir įteikė šeimininkams. Toje paskaitoje analizuojamas klausimas, ar švietimas gali žmogų padaryti laimingą ir turtingą? Norintiems rasti atsakymą į šį klausimą K. F. Breseris pasiūlė atradus laiko perskaityti jo traktatą. O nuolat skubantiems ir nekantriems studentams K. F. Breseris pateikė lakonišką atsakymą: taip ir dar kartą taip. Mokytis apsimoka – tai garbės daktaro pirmasis atsakymas nekantriausiems. O visiems kitiems iškilmių dalyviams K. F. Breseris atsakė taip, kaip kad į panašius klausimus atsako garsusis armėnų radijas: iš esmės – taip, bet... Norintiems sužinoti, kas slypi už to „bet“ teks atsiversti traktatą. Tikėkimės, kad universitetas ras leidinį, kur šis traktatas bus išspausdintas, tad pernelyg ilga eilutė prie VPU bibliotekos durų nesusidarys.

 


Gediminas Zemlickas


 

Nuotraukoje: 

Svečią iš Vokietijos doc. Klausą Francą Breserį, tapusį VPU garbės daktaru, sveikina rektorius prof. Algirdas Gaižutis ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto rektorius Romualdas Ginevičius