MOKSLASplius.lt

Arkivyskupo Mečislovo Reinio vardo įamžinimas Vladimire prie Kliazmos

Prie arkivyskupo Mečislovo Reinio portreto. Iš kairės: Antanas Vilūnas, Lietuvos ambasadorius Rusijos Federacijoje Antanas Vinkus, dr. Aldona Vasiliauskienė ir mons. Kęstutis LatožaDr. Aldona Vasiliauskienė



Pabaiga, Pradžia Nr. 5 

Perskaityti įvairių valstybių atstovų ir dvasinių vadovų sveikinimai. Vladimiro-Suzdalės vyskupijos sekretoriaus archimandrito Inokentijaus (Jakovlevo) sveikinimą skaitė kun. Sergejus Nikolajevičius Mininas. Rusijos Katalikų Bažnyčios arkivyskupo metropolito Pavelo Pece sveikinimą perskaitė t. Sergejus Zujevas. Lietuvos Respublikos ambasados Rusijos federacijoje vardu kalbėjo Andrius Pulokas. Sveikino Lenkijos ir Ukrainos ambasadų atstovai.

Konferencijoje perskaityti penki pranešimai: „Iš Suzdalės politizoliatoriaus istorijos“ (Sergej Petrovič Gordiejev), „Tikėjimas ir tikintieji represijų laikmečiu“ (Sergiej Nikolajevič Minin), „Švietėjas Afanasijus Sacharovas ir jo tarnystė Bažnyčiai ir pasauliui“ (doc. fil. m. kand. Svetlana Aleksejevna Martjanova), „Dievo Tarnas Mečislovas Reinys: Rusijos kalėjimas kaip kelias į šventumą“ (dr. Aldona Vasiliauskienė), „TSRS represijos Katalikų Bažnyčiai ir lenkų tautai 1920–1950 metais“ (Volos Mariuš).

Konferencijos metu už arkivyskupo Mečislovo Reinio atminimo puoselėjimą ir paramą garsinant jo vardą buvo įteiktos Vilniaus Pedagoginio universiteto Arkivyskupo Mečislovo Reinio krikščioniškosios antropologijos tyrimo centro (pasirašė rektorius, akademikas Algirdas Gaižutis) ir Utenos rajono savivaldybės (pasirašė Utenos meras Alvydas Katinas) padėkos. Jas gavo Vladimiro srities administracijos Užsienio ekonominių ryšių departamento Tarptautinių ryšių ir protokolo skyriaus vedėja Elena Voronina, pedagogė Valentina Jurganova (ji, kaip minėta, pirmoji dar 2009 m. susipažino su arkivyskupo Mečislovo Reinio bei kun. Vlado Mirono bylomis) ir Švč. Mergelės Marijos Rožinio Karalienės bažnyčios klebonas t. Sergejus Zujevas. Kartu su padėkomis buvo įteikti ir lietuviški šakočiai bei suvenyrai.Švč. Mergelės Marijos Rožinio Karalienės bažnyčioje aukojamos šv. Mišios. Iš dešinės: Vilniaus Šv. Onos bažnyčios rektorius mons. Kęstutis Latoža, studitas iš Ivano-Frankivsko srities t. Manuilas Liškovičius, parapijos klebonas t. Segejus Zujevas. Iš kairės – misionierius iš Argentinos, dirbantis Nižnij Novgorode t. Mario Beverati

Spalio 29 d. konferencijos pranešimus klebonas t. Sergejus Zujevas planuoja išleisti atskira knygele. Pranešimai apie arkivyskupą M. Reinį iliustruoti vaizdo medžiaga, konferencijų dalyviams suteikusią papildomų duomenų.

 

Šv. Mišios Vladimire


Minėti renginiai turėjo ir svarbų akcentą – šv. Mišias, nes paminklinės lentos atidengtos dviems dvasininkams: Lotynų apeigų katalikui arkivyskupui M. Reiniui ir Rytų apeigų katalikui archimandritui K. Šeptyckiui. Šv. Mišios buvo aukotos ne tik katalikų bažnyčioje, bet ir kapinėse.

Melstasi Švč. Mergelės Marijos Rožinio Karalienės bažnyčioje

Spalio 29 ir 30 dienomis Švč. Mergelės Marijos Rožinio Karalienės bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios už mirusiuosius Vladimiro centrale. Kartu su Rusijos kunigais šv. Mišias aukojo ukrainiečiai – vienuoliai studitai ir Vilniaus Šv. Onos bažnyčios rektorius mons. Kęstutis Latoža. Skaitinius lietuvių kalba skaitė verslininkas Ramūnas Babenskas, jau keletą metų besidarbuojantis Vladimire.

Spalio 29 d. po šv. Mišių bažnyčioje vyko vargonų muzikos koncertas. Grojo tarptautinių konkursų laureatė, menotyros kandidatė Tatjana Kalašnikova; keletą muzikinių kūrinių akomponuojant vargonais atliko Marija Ponomariova (lyrinis koloratūrinis sopranas).

Susirinkusieji į bažnyčią domėjosi specialiu M. Reiniui skirtu stendu ir straipsniais Lietuvos periodikoje („Lietuvos aidas“, „Utenis“, „Sietuva“) apie Džovaną Paravičinį ir jos knygą italų kalba, skirtą Lietuvos istorijai ir Bažnyčiai (1984), kurioje yra ir M. Reinio nuotrauka; apie t. Sergiejų Zujevą ir jo, stačiatikio, kelią į katalikybę ir net tapimą dvasininku, jo veiklą, pastangas garsinti arkivyskupo M. Reinio vardą; apie pedagogę Ipolitą Jurganovą ir jos darbą prie arkivyskupo M. Reinio bei kun. Vlado Mirono Vladimiro kalėjimo bylų 2009 m.

Pastebėta, kad į bažnyčią užsukus moksleiviams ekskursantams seselė felicijietė Ancyla (Elzbieta Ozimek) jau pasakojo apie iš Lietuvos atvežtą Lietuvos arkivyskupo Mečislovo Reinio portretą, apie tai kad jis, tiek daug nuveikęs tėvynėje, buvo suimtas ir atvežtas į Vladimiro kalėjimą, kuriame 1953 m. lapkričio 8 d. mirė. Išgirdus nuoširdų pasakojimą darosi graudu – tiek daug ekskursantų Vilniaus arkikatedroje, o kiek dar ekskursijos vadovų atvedusių grupes į Vilniaus arkikatedrą ir užsukusių prie Kankinių-tremtinių koplyčios kalba apie arkivyskupą M. Reinį, o juk ten yra ne tik jo bareljefas, bet ir sienoje įmūryta žemių sauja atvežta iš Vladimiro kapinių...

 

Šv. Mišios Vladimiro kapinėse


Vėlinių dieną (spalio 2 d.) t. Sergejus Zujevas Vladimiro kapinėse (Kniaz–Vladimir) prie Palaimintojo K. Šeptickio paminklo aukojo šv. Mišias. Po jų pašventino ir pasmilkė memoriale atidengtas naujas paminklines lentas Dievo Tarnui Mečislovui Reiniui ir Palaimintajam Klementijui Šeptickiui. Kunigas Sergejus Zujevas šventina paminklines lentas: arkivyskupui M. Reiniui ir archimandritui K. Šeptyckiui

Įspūdinga buvo melstis toli nuo tėvynės, tačiau labai arti to, kas labai mylėjo Dievą, Tėvynę, žmones – kažkur po žeme (giliau ar paviršiuje) naktį (taip liudija archyviniai dokumentai) užkasto arkivyskupo Mečislovo Reinio kūno.

Pirmąsyk plačiau apie arkivyskupą M. Reinį Švč. Mergelės Marijos Rožinio Karalienės parapijiečiai bei svečiai sužinojo konferencijoje, skirtoje politinių represijų aukų atminimui. Kitokia tema kalbėta ir netikintiems organizuotoje konferencijoje. Tad arkivyskupo M. Reinio vardas bent mažai dalelei Vladimire jau nebebus kažkas nauja ir netikėta. O tėvas Sergejus Zujevas stengsis kuo greičiau išleisti rusų kalba skaitytus pranešimus atskira knygele.

2010 m. spalio 29–30 dienomis arkivyskupo M. Reinio ir archimandrito K. Šeptyckio vardai plačiai nuskambėjo Vladimiro radijo, televizijos laidose, daug žinių pateikta internetinėse svetainėse. Tad žinios apie Dievo tarną arkivyskupą M. Reinį plečiamos ne tik Lietuvoje, Estijoje, Ukrainoje, bet ir Rusijoje.

 


Nuotraukose:

 

Prie arkivyskupo Mečislovo Reinio portreto. Iš kairės: Antanas Vilūnas, Lietuvos ambasadorius Rusijos Federacijoje Antanas Vinkus, dr. Aldona Vasiliauskienė ir mons. Kęstutis Latoža

Švč. Mergelės Marijos Rožinio Karalienės bažnyčioje aukojamos šv. Mišios. Iš dešinės: Vilniaus Šv. Onos bažnyčios rektorius mons. Kęstutis Latoža, studitas iš Ivano-Frankivsko srities t. Manuilas Liškovičius, parapijos klebonas t. Segejus Zujevas. Iš kairės – misionierius iš Argentinos, dirbantis Nižnij Novgorode t. Mario Beverati

Kunigas Sergejus Zujevas šventina paminklines lentas: arkivyskupui M. Reiniui ir
archimandritui K. Šeptyckiui