MOKSLASplius.lt

Aplankėme prof. Petro Bluzmano kapą

Aplankėme prof. Petro Bluzmano kapą

Jonas Jurevičius

Birželio 2 d. grupė Lietuvos augalų fiziologijos draugijos narių aplankė prof. Petro Bluzmano kapą Stelmužėje (Zarasų r.). Su Profesoriaus našle dr. Danute Bluzmaniene vyko prof. Stasė Stašauskaitė, habil. dr. Leonida Novickienė, dr. Romualdas Šimkūnas, dr. Laimutė Miliuvienė, dr. Danutė Dainauskaitė, dr. Aurika Ričkienė - iš viso 12 žmonių iš Botanikos instituto, Vilniaus universiteto ir Vilniaus pedagoginio universiteto. Prof. Petras Bluzmanas (1915-2000) buvo gerai žinomas gamtininkams, botanikams, augalų fiziologams. Savo moksline, pedagogine ir visuomenine veikla paliko neišdildomą pėdsaką. Profesorius labai rūpinosi gamta, o Stelmužės ąžuolui ir jo priežiūrai nuolat skirdavo asmeninių lėšų.

Pasidaliję mintimis prie Profesoriaus kapo, parymojome prie ąžuolinio paminklo. Jį Profesoriui išskobė jo bendradarbis dr. R. Šimkūnas.

Grįždami sustojome prie Profesoriaus globoto tūkstantmečio Stelmužės ąžuolo. Nors ir gerokai ‘paremontuotas’, ąžuolas aštuoniomis šakomis dar žaliuoja.

Užsukome ir į šalia esančią senąją bažnytėlę, pasivaikščiojome po apleistą dvarą. Pakelyje ties Bernotais užkopėme į Europos geografinį centrą. Nuo piliakalnio pasigrožėjome Lietuvos gamta.

Tikėkimės, kad ir ateityje Profesorius ir jo numylėta Stelmužė augalų fiziologų ir kitų gamtininkų nebus pamiršta.