MOKSLASplius.lt

Konferencija apie mokslometriją

Dr. Birutė RAILIENĖ


A. Trumpienė, E. Šegždienė, B. Railienė, J. StanaitytėLietuvos mokslo periodikos asociacija (LMPA) ir Lietuvos mokslinių bibliotekų asociacija (LMBA) balandžio 29 d. Lietuvos Respublikos Seimo rūmų Konferencijų salėje surengė konferenciją „Mokslometrijos darbo įrankiai: ką apie juos žinome ir kaip juos naudojame“. Pranešimus skaitė Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos Gamtos tyrimų centro (GTC) skyriaus vedėja A. Trumpienė ir LMAVB VU Teorinės fizikos ir astronomijos skyriaus vedėja E. Šegždienė. Šiame renginyje buvo tęsiamas sumanymas populiarinti mokslometrijos metodus ir tyrinėjimus (apie tai buvo nutarta 12-ojoje Vilniaus knygų mugėje, Lietuvos mokslo periodikos asociacijos surengtame seminare „Bibliometrija ir jos svarba Lietuvos mokslininkams ir mokslo institucijoms“). Kadangi mokslometrija yra platesnė sąvoka, apimanti ir pačią bibliometriją, ir mokslinės veiklos statistiką, finansavimą, mokslo politikos pagrindimo klausimus ir pan., buvo nutarta išplėsti naujo renginio tematiką.

Konferencijos tikslas – supažindinti Lietuvos akademinę bendruomenę su užsienyje paplitusiais mokslometrijos įrankiais, parodyti jų praktinį pritaikymą akademinių institucijų bei mokslininkų kasdienėje veikloje. Renginyje susirinko mokslininkai, mokslo politikos formuotojai, mokslo vertintojai, prorektoriai, institucijų mokslo skyrių darbuotojai, bibliotekininkai ir visi, besidomintys šia tema. Jų pasirodė žymiai daugiau, nei organizatoriai tikėjosi, todėl iš numatytos VGTU salės renginys buvo perkeltas į erdvesnę salę LR Seime.

Konferencijos dalyvius pasveikino LMPA pirmininkas prof. habil. dr. R. Kirvaitis ir LMBA pirmininkė E. Banionytė, įžanginį žodį tarė moderatorius prof. habil. dr. G. Tamulaitis.

LMAVB skyriaus GTC vedėja Audrė Trumpienė pranešime „Mokslometrija: teorija, šaltiniai, metodaiapžvelgė pagrindines metodo sąvokas (indeksus, rodiklius, įrankius, reitingavimą), supažindino su Nature žurnalo atlikta mokslininkų apklausa, kuria buvo siekta sužinoti pačių mokslininkų nuomonę apie vertinimo rodiklius.

Lietuvos mokslininkų sąjungos pirmininkas, VU Matematikos ir informatikos instituto vyriausiasis mokslo darbuotojas habil. dr. Rimas Norvaiša pranešime „Žurnalų cituojamumo indeksas ir akademinė etika“ kalbėjo apie problemas, kylančias sureikšminus pačius rodiklius, kai mokslo kokybės vertinimui naudojami cituojamumu grindžiami mokslometriniai rodikliai; apžvelgė pasaulinę matematikos žurnalų leidybos patirtį ir naujausius šios srities tyrimų rezultatus.

LMAVB skyriaus VU TFAI vedėja Eglė Šegždienė pranešimeCitavimo ryšių grafinis atvaizdavimas Thomson Reuters Web of Science (WoS) duomenų bazėje“ pademonstravo konkrečių Lietuvos mokslininkų straipsnių citavimo žemėlapius, įvardijo šių paslaugų naudą konkrečiam autoriui.

KTU bibliotekos Informacinių paslaugų skyriaus vedėja dr. Gintarė Tautkevičienė pranešime „Mokslininkų bendradarbiavimo grafinis vaizdavimas su Pajek sistema“ demonstravo didelių socialinių tinklų analizės galimybes. Pajek programa gali būti analizuojami mokslinio bendradarbiavimo, bendraautorystės, citavimo ir kt. duomenys.

VU Matematikos ir informatikos instituto direktoriaus pavaduotojas dr. Saulius Maskeliūnas pranešime „Lietuvos mokslo produkcijos vertinimo įtaka Lietuvos mokslo žurnalų leidybai“ apžvelgė mokslo ir studijų institucijų mokslinės produkcijos vertinimo metodikų kaitą, Lietuvos mokslinių žurnalų pokyčius nuo 2002 metų. Buvo paminėta, kad tyrinėjimams nepamainoma yra LMAVB sukurta ir palaikoma Lietuvos mokslinės periodikos lentelė.

LMPA valdybos pirmininkė, VGTU leidyklos direktorė Eleonora Dagienė pranešime „Publish or Perish programa“ išsamiai paaiškino, kaip taikydami šią laisvai prieinamą programą, naudojančią Google Scholar ir kituose interneto šaltiniuose randamus duomenis apie mokslines publikacijas, galime sužinoti įvairius autorių mokslometrinius rodiklius.

Jūratė Stanaitytė pranešime „Mokslometrija šiandienos tyrėjo portfelyje: gerosios praktikos mokslo institucijose paieškos“ trumpai apžvelgė Švedijos mokslo institucijų patirtį, pateikė argumentų dėl mokslometrijos vietos integralioje žinių organizacijoje.

Konferencijos dalyviai turėjo galimybę užduoti pranešėjams klausimus, diskutuoti ir nesivarginti konspektuojant patikusias pranešimų tezes – artimiausiu metu visas pranešimų skaidres bus galima pamatyti LMPA bei LMBA svetainėse, metų pabaigoje konferencijos medžiaga bus išspausdinta moksliniame žurnale „Mokslo ir technikos raida“ ( http://www.est.vgtu.lt/index.php/est). Konferencijos pranešimų skaidres galima rasti čia http://www.moksloperiodika.lt/lt/naujienos/68-mokslometrija.html

 



Nuotraukoje:

 

A. Trumpienė, E. Šegždienė, B. Railienė, J. Stanaitytė

Nuotraukos iš B. Railienės asmeninio archyvo