MOKSLASplius.lt

J. Gagarino skrydžio į kosmosą 50-osioms metinėms

Jurijus Gagarinas (1934-1968) – pirmasis žmogus, pakilęs į kosmosąLietuvos technikos bibliotekos (LTB) teminiai prioritetai visada buvo ir bus mokslo ir technikos istorija, kultūros, pramonės paveldas, energetikos, transporto problematika. Todėl, tęsdama šias gražias tradicijas, Lietuvos technikos biblioteka (LTB) atidarė teminę leidinių parodą ir surengė archyvinių dokumentinių filmų peržiūrą paminint J. Gagarino skrydžio į kosmosą 50-ąsias metines.

Organizuoti parodą pasiūlė pedagogė ir projektų vadovė Larisa Motiejūnienė, ideją palaike Rusijos Federacijos ambasada Lietuvoje, o ją realizavo Lietuvos technikos biblioteka (konkrečiai – Lietuvos technikos bibliotekos Organizacijų aptarnavimo skyriaus vedėja ir Lietuvos technikos bibliotekos vyresn. bibliotekininkė) kartu su partnerine institucija – Lietuvos centriniu valstybės archyvu (LCVA). Ekspozicijoje – leidiniai įvairiomis kalbomis iš Lietuvos technikos bei kitų didžiųjų šalies bibliotekų, nuotraukos iš LCVA. Parodoje pastebėsite ir lietuviškųjų akcentų, pavydžiui, J.Gagarino vardu pavadintą gatvę (dabartinė A.Stulginskio). Dokumentiniuose kadruose taip pat užfiksuota, kaip 60-aisiais atrodė J. Gagarino gatvė Vilniuje, kaip vyko istorinis garsaus kosmonauto pagerbimas ir kt. Filmas buvo demonstruojamas parodos atidarymo metu gegužės 10 d. 15 val. LTB „Freskos“ galerijoje. Parodoje tarp gausaus būrio susirinkusių garbingų svečių buvo Rusijos Federacijos ambasados Lietuvoje patarėjas Zauras Letifovas, Kultūros ministerijos Tautinių mažumų skyriaus vyriausioji specialistė R.Paliukienė, Lietuvos kosmoso asociacijos direktorius Vidmantas Tomkus, Kosmoso mokslo ir technologijų instituto direktorius Domantas Bručas, Ūkio ministerijos Inovacijų ir žinių visuomenės departamento vyr. specialistas Romualdas Kalytis, Kosmoso mokslo ir technologijų instituto direktorius plėtrai Saulius Lapienis, Technologijų parko „LITEPA“ direktorius Žilvinas Pukys, Lietuvos kosmoso asociacijos projektų vadovė Renata Satkauskaitė ir kt. Lietuvos technikos bibliotekoje, minint J. Gagarino skrydžio į kosmosą 50-ąsias metines kalba Zauras Letifovas

„J. Gagarino skrydis yra istorinė data, kai buvo atverti nauji horizontai, prasidėjo naujas žmonijos technikos ir žmonijos svajonių įgyvendinimo etapas“ – sakė Rusijos Federacijos ambasados Lietuvoje patarėjas Zauras Letifovas. „Tai buvo viso pasaulio įvykis, viso pasaulio domėjimasis juo ir pasaulio noras bendrauti su pirmuoju žmogumi kosmose tik patvirtino tai. Mes, būdami J. Gagarino tėvynainiais, tuo didžiuojamės. Džiugu ir tai, kad ir dabartiniai mokiniai žino kosmoso įsisavinimo istoriją ir tokias pavardes, kaip J. Gagarinas, V. Tereškova, S. Korovliovas. Tikėtina, kad ir Lietuvos moksleiviai, aplankę parodą, sužinos kažką naujo ir įdomaus, galbūt tai jiems bus postūmis tapti mokslininku ir dirbti kosmoso srityje“, – tęsė Zauras Letifovas.

Parodos atidarymo proga kalbėjęs Kosmoso mokslo ir technologijų instituto plėtros direktorius Saulius Lapienis teigė, kad Lietuvos mokslininkai ir pramonės atstovai irgi yra įnešę indėlį į Sovietų Sąjungos kosmoso įsisavinimo istoriją, ir priminė, kad Lietuva turi du kosmonautus: lietuvių kilmės Aleksejų Jelisejevą-Kuraitį, kuris 1969 metais įžengė į kosmosą kaip kosminio laivo „Sojuz“ narys ir dalyvavo keliose sėkmingose kosmoso misijose, ir pilotą bandytoją Rimantą Antaną Stankevičių, kuris buvo įtrauktas į kosminio laivo „Buran“ įgulą, turėjusią nuskristi į kosminę stotį „Mir“, tačiau pakeitus „Mir“ eksploatacijos planus skrydis buvo atidėtas, o vėliau ir neįvyko.

„Paroda kukli, bet iškalbinga. Sudaryta nekeliant politinių klausimų, nes, mūsų manymu, mokslo ir technikos laimėjimai yra visų mūsų paveldas. J. Gagarino skrydžio data, nuo kurios pradėtas skaičiuoti žmogaus buvimo kosmose laikotarpis, yra svarbi visam pasauliui“, – kalbėjo viena iš parodos rengėjų, LTB Organizacijų aptarnavimo skyriaus vedėja Daiva Kalvaitienė. Parodai parengti buvo atliktas didžiulis darbas, bendradarbiaujant su Lietuvos centriniu valstybės archyvu buvo peržiūrėtas milžiniškas informacijos kiekis. Be to, iš atrinktų 15 dokumentinių filmų apie J. Gagarino skrydį buvo sukurtas vienas 12 minučių filmas, kurį sumontavo LCVA Kino dokumentų skyriaus specialistai. Filmą parodos lankytojai gali peržiūrėti LTB Elekroninės informacijos skaitykloje II a.

Paroda veiks iki gegužės 31 d. LTB „Freskos“ galerijoje II a. Darbo laikas nuo 8 iki 19 val., išskyrus šeštadienį ir sekmadienį, įėjimas nemokamas. Filmą apie J. Gagariną galima peržiurėti LTB Elektroninės informacijos skaitykloje II a.

 

Daiva Kalvaitienė
Lietuvos technikos bibliotekos
Organizacijų aptarnavimo skyriaus vedėja

Renata Satkauskaitė
Lietuvos kosmoso asociacijos
projektų vadovė

 


Nuotraukose:

 

Jurijus Gagarinas (1934-1968) – pirmasis žmogus, pakilęs į kosmosą

Lietuvos technikos bibliotekoje, minint J. Gagarino skrydžio į kosmosą 50-ąsias metines kalba Zauras Letifovas. R.Vilavičiaus nuotrauka