MOKSLASplius.lt

Parengtas išsamus žinynas apie Surdegio vienuolyną

 
Vytautas Bagdonas

žurnalistas



 

Visa būsimojo žinyno medžiaga guli prof. Osvaldo Janonio rankraščiuose. Dabar tereikia tik pinigų, kad knyga išvystų dienos šviesą…

Praėjusiais metais buvo išleista ilgai laukta ir visuomenės palankiai sutikta iš Anykščių krašto kilusio mokslininko, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Knygotyros ir dokumentotyros instituto profesoriaus socialinių mokslų daktaro Osvaldo Janonio parengta knyga „Surdegis 1510–1940 metais. Laikas ir žmonės“. Šiam gausiai iliustruotam, įdomiausių, unikaliausių faktų pripildytam kraštotyriniam leidiniui medžiagą Lietuvos ir užsienio šalių archyvuose, mokslinėse bibliotekose, muziejuose žinomas bibliografas, pedagogas ir kraštotyrininkas rinko kelias dešimtis metų. Ne viskas, ką prof. O. Janonis surinko, surado apie Surdegį archyviniuose dokumentuose, senuose spaudos leidiniuose, sutilpo į jo parašytą knygą „Surdegis 1510–1940 metais. Laikas ir žmonės.“ Tos informacijos pakaktų ir dar vienai nemažos apimties knygai. Beje, apie tai mokslininkas irgi svajoja.

O šiuo metu energijos ir kūrybinių minčių nestokojantis mokslininkas jau turi parengęs dar vieną malonią staigmeną skaitytojams, besidomintiems istorine Surdegio praeitimi. Leidėjų jau laukia prof. Osvaldo Janonio parengtas istorijos ir kraštotyros žinynas rusų kalba apie Surdegio stačiatikių vyrų Šv. Dvasios vienuolyną. Solidžios apimties būsimosios knygos rankraštį galimybę pirmieji pamatyti turėjo Anykščių rajono savivaldybės L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos Kraštotyros ir leidybos skyriaus vedėja Audronė Berezauskienė, muziejininkas, almanacho „Pasaulio anykštėnas“ redaktorius Tautvydas Kontrimavičius bei šių eilučių autorius. Jau išspausdintą, suredaguotą, parengtą spaudai būsimąjį žinyną autorius į Viešosios bibliotekos Kraštotyros ir leidybos skyrių atvežė neatsitiktinai – būtent su šio skyriaus darbuotojomis profesorius dalykiškai bendradarbiavo, kai buvo rengiama spaudai ir leidžiama knyga „Surdegis 1510–1940 metais. Laikas ir žmonės“, buvo bendradarbiaujama ir kitais klausimais.

Surdegis beveik tris šimtus metų garsėjo čia 1627 m. įsteigtu stačiatikių vyrų Šv. Dvasios vienuolynu, kuris veikė iki 1915 m., o taip pat miestelį išgarsino ir stebuklinga laikoma Surdegio Dievo Motinos ikona. Savo gyvenimą su Surdegio vienuolynu buvo susieję daug aukšto luomo garsių stačiatikių dvasininkų, čia taip pat iš visos Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos ir kitų vietovių atgailai buvo atsiunčiami prasikaltę vienuoliai. Per religines šventes iš tolimiausių carinės Rusijos kampelių į Surdegį suplaukdavo minios tikinčiųjų.

Pasak profesoriaus O. Janonio, šiame istorijos ir kraštotyros žinyne jis siekė pateikti visus išsamius duomenis, surastus archyvuose ir spaudos leidiniuose, apie vieną konkrečią vietovę ir toje vietovėje buvusį vienuolyną. Knygoje atsirado vietos ir konkretiems skaičiams, faktams, tikslioms detalėms, archyvinių dokumentų kopijoms, ir ne visai tikroms – „legendinėms“ žinioms, kurių įvairiuose šaltiniuose taip pat surasta pakankamai. Tačiau tarp tikrų faktų ir tų „legendinių“ dalykų autorius nubrėžia aiškią ribą, kad skaitytojas geriau susivoktų, kas yra tikra, o dėl ko gali būti abejojama. Be to, autorius vengė tekstuose išsakyti savo mintis, reikšti savo nuomonę ir apibendrinimus, kad skaitytojai galėtų gauti kuo objektyvesnės informacijos.

Žinyne pateikiama daugiau kaip 530 straipsnių, apie 180 istorinių šaltinių publikacijų, čia bus galima surasti apie 150 vienuolyno valdytojų, žymesnių vienuolių, vienuolyno globėjų biografijų ar biografinių duomenų. Rengiant žinyną buvo pasinaudota beveik 180 spaudos leidinių, 190 archyvinių bylų. Knygoje bus galima surasti išsamių duomenų ne tik apie Surdegio vienuolyno kasdienybę, vienuolių gyvenimą, bet ir apie vienuolyno biblioteką, vienuolių išlaikomą mokyklą, vienuolyne ir cerkvėje buvusius meno kūrinius, vienuolyno pajamas ir išlaidas, surdegiečių ryšius su kitais vienuolynais ir t. t. Tarp tokios gausybės informacijos žinyno naudotojai tikrai nepasiklys, nes pagrindiniai duomenys bus pateikiami alfabeto tvarka. Tekstus lydės daugybė unikalių istorinių nuotraukų.

Apie savo titanišką darbą ruošiant tokį išsamų žinyną profesorius O. Janonis kalba labai paprastai: „Kaip ir visi kraštotyrininkai, „užsidegiau“, susidomėjau ir nebegalėjau ramiai sėdėti namuose. Taip paieškos bet kokių duomenų apie Surdegį archyvuose, muziejuose, bibliotekose tapo mano kasdieniniu darbu...“ Na, o tai, kad didelės apimties žinyną teko rengti rusų kalba, pasak autoriaus, tai nesudarė jokių kliūčių ir didelių sunkumų. Rusų kalba jam teko studijuoti Sankt Peterburgo Kultūros instituto aspirantūroje, rašyti disertaciją ir ją apsiginti, archyvuose teko perversti daugybę rusų kalba parašytų dokumentų, tad tą kalbą jis žino neblogai. Žinyną apie Surdegio stačiatikių vyrų Šv. Dvasios vienuolyną parengė rusų kalba, nes labai norėtų, kad toji knyga pasklistų po kitas šalis, kur išpažįstama ši religija, iš kur į Surdegį atvažiuodavo vienuoliai, į religines šventes rinkdavosi tikintieji. Pasak profesoriaus, dar ir dabar į Surdegį iš Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos ir kitų vietovių atvyksta žmonės, ieškodami savo artimųjų kapų, domėdamiesi vieno ar kito vienuolio gyvenimo istorija, prisimindami stebuklingu laikytą Surdegio Dievo Motinos ikoną. Jau rimtai svarstoma galimybė iš Surdegio senųjų kapinių vieno žymaus aukšto luomo stačiatikių dvasininko palaikus perkelti į jo gimtąją Rusiją, kur tikintieji nori gražiai pagerbti jo atminimą... Be abejo, toks žinynas būtų naudingas ir Lietuvoje gyvenantiems stačiatikiams. O ką jau kalbėti apie istorikus, religijotyros specialistus, kraštotyrinio darbo entuziastus, muziejininkus – toks leidinys daug kam būtų reikalingas ir naudingas. Šiek tiek informacijos žinyne bus ir lietuvių kalba.

Taigi, kruopštusis profesorius Osvaldas Janonis, daug laisvalaikio valandų, savo poilsio dienų ir atostogų paaukojęs savojo krašto – Surdegio – istorijos įamžinimui, pagrindinį darbą atliko. Visa būsimojo istorijos ir kraštotyros žinyno medžiaga jau surinkta, suredaguota ir laukia leidėjo. Tiktai tam, kad tokią vertingą knygą galima būtų išleisti, reikalingi nemenki pinigai. Be finansinių rėmėjų neapsieisi.

Tad, gal kas nors, perskaičiusių šitą rašinį, neliks abejingi ir panorės prisidėti lėšomis prie kilnaus tikslo – informacinio pobūdžio knygos apie Surdegio stačiatikių vyrų vienuolyną išleidimo? Visi pasiūlymai, viltingi pažadai yra laukiami...

 


Nuotraukoje:

 

Visa būsimojo žinyno medžiaga guli prof. Osvaldo Janonio rankraščiuose. Dabar tereikia tik pinigų, kad knyga išvystų dienos šviesą…