MOKSLASplius.lt

Vis aukštyn

Kovo 11-ajai, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti Mokslininkų rūmuose Verkiuose buvo pristatytas šiai dienai skiriamas Lietuvos vėliavos skrydis karšto oro balionu. Projekto pristatyme dalyvavo šio nuotolio ir trukmės rekordinio skrydžio per Lietuvą dalyviai, Lietuvos aukščio rekordo (10 064 m) autoriai Vladas Vitkauskas ir Vytautas Samarinas, skrydžius rėmusios AB Kauno grūdai valdybos pirmininkas Tautvydas Barštys ir mokslo istorikas prof. Libertas Klimka.


Pasiekė nuotolio ir trukmės rekordą


Kovo 7-ąją V. Samarinas ir V. Vitkauskas karšto oro balionu pakilo iš Druskininkų ir pasuko į šiaurę, pasiryžę perskristi visą Lietuvą ir pasiekti Lietuvos skridimo oro balionu nuotolio ir trukmės rekordą. Buvo numatę skristi maždaug 10 val., nuskristi apie 300 km ir nusileisti prie Biržų ar Joniškio. AB Kauno grūdų didžiausias šalyje oro balionas pajėgus skristi daug toliau, palankiomis sąlygomis be nutūpimo galėtų net perskristi Latviją ir pasiekti Estiją. Tačiau skrydis skirtas Kovo 11-ajai, todėl Lietuvos palikti šį kartą nebuvo ketinama.

Tačiau oro sąlygos kai ką pakoregavo, tam rekordo siekėjai buvo pasirengę. Žinodami, kad vėjas gali balioną nunešti į Latviją, krepšyje oreiviai turėjo ir kaimynų vėliavą. Neapsiriko, nes iš tikrųjų buvo priversti kirsti Latvijos sieną ir 17 val. 3 min. nusileido netoli Tukumo miesto, maždaug 70 km nuo Lietuvos sienos. Iš viso nuskrido apie 350 km (Lietuvos teritorijoje apie 280 km). Skrydį stebėjo agentūros Factum atstovai, registruojantys Lietuvos rekordus. Vidutinis oro baliono greitis buvo apie 50 km per valandą. Taigi V. Samarinas ir V. Vitkauskas pasiekė skrydžio nuotolio ir trukmės Lietuvos rekordą. Tai antrasis jų rekordas, nes 2006 m. lapkričio 27 d. pasiekė skrydžio aukščio rekordą pakilę į 10 064 m aukštį.

Bene svarbiausias idėjinis šių abiejų skrydžių akcentas – lietuviška trispalvė, kuri prieš 15 metų plevėsavo ant Gedimino bokšto Vilniuje, bet audros buvo nuplėšta ir apvyniota aplink stiebą. Būtent alpinistui ir teko gelbėti vėliavą. Skrydžio metu vėliava puošė baliono kupolą. Tai jau ne pirmas kartas, kai Vladas Vitkauskas rekordų siekia nešdamas Lietuvos vėliavą, pasiektus laimėjimus praturtindamas gilia simboline prasme.Oreivis Vytautas Samarinas ir keliautojas Vladas Vitkauskas (sėdi dešinėje) Mokslininkų rūmuose dalijosi įspūdžiais,  kaip siekė Lietuvos rekordo