MOKSLASplius.lt

Inovatyvios lietuvių idėjos

Renata Vaicekauskaitė
Žinių ekonomikos forumo
komunikacijos vadovė

 



KTU studentė Kristina Kalvaitytė pristato vieną iš įdomiausių „Idėjų mugės“ projektų – vaikų baldą „KiVI“Inovacijos yra neatsiejama kiekvienos šalies konkurencingumo, ekonomikos augimo ir pažangos sąlyga, o žmonės, kuriantys ir įgyvendinantys inovatyvius sumanymus, yra neįkainojamas turtas. Lietuvoje iš tiesų turime nemažai žmonių, gebančių kūrybiškai mąstyti ir kurti perspektyvias idėjas – tai patvirtino gegužės viduryje Lietuvos ambasadose Paryžiuje ir Briuselyje vykusios idėjų mugės „Innovative people without borders“, kuriose pristatyta net trylika lietuviškų projektų.

 

Idėjų mugės – vertinga patirtis


Rimantas Varanauskas, VšĮ „Inovacijų poligonas“ direktorius, vienas iš idėjų mugių organizatorių, teigia, kad į klausimą, ar idėjų mugės suteikia vertingos patirties, galima atsakyti vienareikšmiškai – taip „Šio bandymo neblogus rezultatus lėmė visų projekto partnerių pastangos, o pirmiausiai – Europos Parlamento nario Zigmanto Balčyčio iniciatyva ir jo biuro indėlis. Galima paminėti dar kelis svarbesnius aspektus, iš kurių vienas atsispindi pačiame projekto pavadinime – „Innovative people without borders“. Dalintis naujovėmis sienos nereikalingos. Akivaizdu, kad intelektinio kapitalo, įdomių sumanymų ir inovatyvių projektų išties turime. Deja, galimybės skleisti ir realizuoti idėjas joms palankioje aplinkoje, plačiose Europos Sąjungos (ir ne tik) rinkose, Lietuvoje mažai išnaudojamos“, – sako Rimantas Varanauskas.

Rimantas atkreipia dėmesį, kad nėra visiškai teisinga inovacijas tapatinti tik su mokslininkais (jokiu būdu nenuvertinant jų darbų reikšmės ir indėlio), aukštosiomis technologijomis ar mokslinėmis laboratorijomis, nes inovacijų ir idėjų generavimo bei jų diegimo laukas yra daug platesnis, įskaitant ir kasdienę gyvenimišką aplinką, socialinę, švietimo ir kitas sritis.

„Idėjų ir projektų pristatymai Paryžiuje ir Briuselyje parodė, kad pasirinkome teisingą kelią. Ypatingai idėjų mugės naudingos jauniesiems sumanymų autoriams – studentams, nes daugeliui teko „išlipti“ iš stereotipine tapusios mąstymo „dėžutės“, pagalvoti apie savo idėjų adaptavimą kitoje kultūrinėje aplinkoje, intelektinės nuosavybės apsaugos ir kitus aspektus“, – idėjų mugės įspūdžiais dalinosi Rimantas Varanauskas.


 

Lietuvių idėjos sudomino Paryžių ir Briuselį


Pasak Rimanto, toli tų idėjų „perlų“ ieškoti nereikia. Dažnai kitoks, naujas požiūris į įprastus ir, atrodytų, kasdienius dalykus atveria naujas galimybes – tereikia nestandartinio, originalaus mąstymo. Kūrybiškų žmonių Lietuvoje yra pakankamai daug, o jaunimas sugeba nepasiduoti „sisteminiams štampams“. Žinoma, dar turime kur tobulėti, plėsti akiratį ir matyti bent europinį kontekstą, siekti didesnio idėjų išbaigtumo ir idėjų transformavimo į verslą. Rimantas pabrėžia, kad šie dalykai išmokstami, yra profesionalių konsultantų, kurie gali padėti, tačiau kūrybiškumą privalome skatinti, puoselėti ir bandyti jį realizuoti ten, kur yra poreikis ir palankios sąlygos.

„Pagal idėjų mugės svečių Paryžiuje ir Briuselyje pirminius atsiliepimus, bent penkios iš trylikos pristatytų idėjų juos gan rimtai sudomino. Tai rodo realią perspektyvą tolimesniam bendradarbiavimui ir pristatytų idėjų realizavimui. Įdomu ir tai, kad idėjų mugei buvo atrinkti tik penki iš 60-ties kasmetinės jaunųjų mokslininkų darbų parodos-konkurso „KTU Technorama 2011“ darbų. Gerų sumanymų netrūksta, tik didesniam kiekiui idėjų pristatyti viename renginyje tiesiog neužtektų laiko“, – sako Rimantas Varanauskas.

 

Idėjos gali būti įgyvendintos


„Geros idėjos turi didelę vertę, tereikia rasti joms tinkamas nišas. Deja, reikėtų atvirai pasakyti, kad jų įgyvendinimui Lietuvoje dažnai trūksta elementariausio institucinio ir žmogiškojo supratimo, efektyvių paramos mechanizmų. Daugelyje „senosios“ Europos šalių sąlygos perspektyvioms inovacijoms realizuoti daug palankesnės, mažesnis korupcijos lygis, skiriasi ir galimybės verslo pradžiai. Tačiau siekiant įgyvendinti savo idėjas ir pasinaudoti europinėmis galimybėmis, nebūtina emigruoti ar parduoti savo idėjas pusvelčiui“, – sako Rimantas Varanauskas. Jis pabrėžia, kad tereikia tik kelių pagrindinių dalykų – žinoti europinius mechanizmus, konkrečių šalių verslo specifiką, kultūrinius ir kalbinius aspektus bei rasti konkrečiais idėjų rezultatais suinteresuotus partnerius ir investuotojus. Į jų radimą bei konkrečių idėjų realizavimą ir yra orientuotos idėjų mugės „Innovative people without borders“. Jis taip pat akcentuoja, kad didelę reikšmę turi ir pačių idėjų lygis – jos turi būti konkrečios, įgyvendinamos, originalios, orientuotos į aiškų rezultatą ir naudą.

 

Idėjų mugės perspektyvos


Prie Paryžiuje ir Briuselyje įvykusių pirmųjų lietuviškų idėjų mugių įgyvendinimo labai prisidėjo ir Lietuvos ambasados. Jos suteikė didelę pagalbą sprendžiant organizacinius klausimus, suteikiant renginiams patalpas ir užtikrinant tinkamą informacijos sklaidą.

„Nuoširdžiai dėkojame Lietuvos ambasadų Paryžiuje ir Briuselyje darbuotojams bei tikimės mūsų šalies diplomatinių atstovybių palaikymo ir ateityje“, – sakė Rimantas Varanauskas.

Rimantas teigė, kad reikalingas tikslingesnis įdirbis paruošiant idėjas „pardavimui“ konkrečiose šalyse, kviečiant idėjų mugių dalyvius ne tik pagal bendruosius poreikius („verslo angelai“, rizikos kapitalo fondai ir kt.), bet ir pagal kiekvienos idėjos specifiką bei konkretų poreikį (investicijoms, partnerystei, konsultacijoms).

„Planuojame plėsti suinteresuotų dalykinių partnerių ir draugų ratą tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse, tad maloniai kviečiame prisijungti suinteresuotas akademines, verslo, valstybines institucijas, nevyriausybines organizacijas ir pavienius sumanymų autorius. Kas žino, gal ateityje Lietuva garsės kaip idėjų generatorių ir inovacijų sklaidos lyderių Europoje šalis. Laukiame visų kūrybingų žmonių ir jų idėjų bei naujų projekto „Innovative people without borders“ partnerių“, – prisijungti prie idėjų mugės kvietė Rimantas Varanauskas.

Artimiausiu metu planuojamos naujos idėjų mugės Vokietijoje, Austrijoje, Šveicarijoje, Norvegijoje, Švedijoje, Danijoje. Ateityje planuojama organizuoti idėjų muges net JAV, Kanadoje, Honkonge (Kinija).

Visos inovatyvios, kūrybiškos, įdomios ir originalios idėjos, kurios gali būti pritaikytos konkrečiose šalyse, praėjusios nesudėtingą atranką, gali rasti savo vietą inovatyvių idėjų svetainėje www.innovativepeople.eu. O vėliau idėjas gali išgirsti ne tik Lietuva, bet ir visas pasaulis!

 

 


Nuotraukoje:

 

KTU studentė Kristina Kalvaitytė pristato vieną iš įdomiausių „Idėjų mugės“ projektų – vaikų baldą „KiVI“