MOKSLASplius.lt

Lietuvių smuikininkė Dalia Dėdinskaitė muzikiniame projekte „Danish-Baltic String Quartet“

 Dalia Dėdinskaite. Photo by Kestutis PleitaLiana Ruokytė-Jonsson
LR kultūros atašė Danijoje, Islandijoje ir Norvegijoje



Rugsėjo 23 d. Danijoje, Bornholmo saloje įsikūrusiame kultūros ir meno centre „Svanekegaarden“ susirinkusios jaunos talentingos atlikėjos iš keturių Baltijos jūros regiono šalių – Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Danijos – dalyvavo tarptautiniame projekte „Danijos-Baltijos styginių kvartetas“ (Danish-Baltic String Quartet). Šiam projektui vadovavo Danijos nacionalinio radijo simfoninio orkestro koncertmeisterė, viena geriausių Skandinavijos smuikininkių Christina Åstrand. Projektas skirtas Baltijos šalių laisvės atkūrimo 20-mečiui ir aktyvia politine veikla bei intensyviu kultūriniu bendradarbiavimu su Baltijos šalimis pasižymėjusios organizacijos – Bornholmo kultūros ir meno centro „Svanekegaarden“ – 20-čiui pažymėti. Lietuvai atstovavo šiuo metu Vienoje studijuojanti smuikininkė Dalia Dėdinskaitė, iš Latvijos – violončelininkė Agate Ozolina ir iš Estijos – altininkė Mairit Mitt.

„Labai džiaugiuosi, kad esu pakviesta dalyvauti projekte Danijoje, kur dar neteko koncertuoti, ir būtent ten iš arčiau susipažinti su danų kompozitoriaus Carlo Nielseno kūryba. Kamerinis muzikavimas man yra didelis malonumas, o groti su naujais atlikėjais iš skirtingų šalių ir atlikti naujus kūrinius – tarsi šventė. Be to, man yra garbė atstovauti Lietuvai šiame Danijos-Baltijos kvarteto projekte. Tikiuosi įgyti daug naujos patirties ir žinių, užmegzti naujų ryšių bei praplėsti pažinčių ratą tarp profesionalų“, – sakė smuikininkė Dalia Dėdinkaitė.

Dalia Dėdinskaitė gimė 1988 Vilniuje ir pradėjo groti smuiku būdama penkerių metų. Vėliau studijas tęsė Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje prof. Jurgio Dvariono smuiko klasėje. 2007–2008 m. studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (prof. Jurgis Dvarionas). Nuo 2008-ųjų Dalia studijuoja Vienos muzikos ir vaizduojamųjų menų universitete prof. Christian Altenburger klasėje.

 Dalia Dėdinskaitė yra viena ryškiausių jaunosios kartos Lietuvos smuikininkių. 2010-aisiais ji nugalėjo Tarptautiniame smuikininkų konkurse Vokietijoje „Violine in Dresden“. Jaunoji atlikėja yra daugelio kitų konkursų laureatė: Respublikinio Balio Dvariono pianistų ir stygininkų, IV Raimundo Katiliaus Lietuvos jaunųjų atlikėjų, Tarptautinio IV Aleksandro Glazunovo Paryžiuje, Tarptautinio VI Stasio Vainiūno kamerinių ansamblių ir kt.
Dalia Dėdinskaitė koncertavo daugelyje Europos valstybių bei JAV. Solinius ir kamerinės muzikos koncertus ji yra surengusi  Lietuvoje, Austrijoje, Slovakijoje, Lichtenšteine, Olandijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Latvijoje, Niujorke, tokiose salėse kaip Lietuvos nacionalinė filharmonija, Dresdeno Carl Maria von Weber aukštosios muzikos mokyklos Didžioji salė, The Juilliard School New York Paul Hall. Jaunoji smuikininkė grojo su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru bei su „Dresdner Kappelsolisten“ orkestru; koncertavo ir dalyvavo daugelyje žymių tarptautinių klasikinės muzikos festivalių.

Dalia Dėdinskaitė tobulinosi meistriškumo kursuose pas Lluis Claret, Wolfgang David, Aleksander Fischer, Herbert Kefer, Maria Kliegel, Sergej Kravchenko, Klaus Maetzl, Marianne Piketty, Josef Rissin, Miroslav Rousin, Fred Sherry, Richard Stolztman.
Jaunųjų talentų kūrybinėse dirbtuvėse buvo atlikti nelengvi įvairių kompozitorių kūriniai, tokie kaip W. A. Mozarto „Styginių kvartetas nr. 19 C-dur, KV 465 „Disonansai“ ir Carlo Nielseno „Styginių kvartetas nr. 1 g-moll, op. 13“. Kūrybines dirbtuves vainikavo kvarteto koncertas, įvykęs Baltijos šalių konferencijos „Past – Freedom – Future. Baltic Countries 1991–2011“ metu. „Svanekegaarden“ kultūros ir meno centre buvo eksponuojama lietuvių dailininkės Jurgitos Gerlikaitės grafikos darbų paroda.
Rugsėjo 27–28 d. įvykusioje konferencijoje dalyvavo nemažai Baltijos šalių labui nuveikę žymūs danų politikai ir verslo atstovai: buvęs Danijos užsienio reikalų ministras, organizacijos „Baltic Development Forum“ pirmininkas Uffe Ellemann-Jensen, buvęs Danijos teisingumo ministras, Baltijos regiono šalių demokratinių institucijų ir žmonių teisių komisaras, profesorius Ole Espersen, Danijos ambasadorius Latvijoje Per Carlsen, Šiaurės ministrų tarybos generalinis sekretorius Halldor Asgrimsson ir kiti. Lietuvai atstovavo, pranešimus skaitė ir diskutavo aktualiomis politikos ir ekonomikos temomis politologas, Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius, prof. dr. Ramūnas Vilpišauskas ir istorikas, Britų tarybos Vilniuje direktorius Artūras Vasiliauskas.

Smuikininkės Dalios Dėdinskaitės dalyvavimą muzikiniame projekte „Danish-Baltic String Quartet“ ir lietuvių dalyvavimą konferencijoje „Past – Freedom – Future. Baltic countries 1991–2011“ organizavo kultūros ir meno centras „Svanekegaarden“, danų organizacija „Liberal Educational Association LOF“ ir LR kultūros atašė Danijoje, Islandijoje ir Norvegijoje. Parėmė Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.
Informacija apie projektą anglų ir danų kalbomis: http://baltikum2011.dk/index.php?id=95