MOKSLASplius.lt

Akademikui Zigmui Januškevičiui – 100

 Sveikatos mokslų universiteto rektorius prof. Remigijus Žaliūnas iškilmingame Senato posėdyje, skirtame Zigmo Januškevičiaus 100-osioms gimimo metinėms2011 m. lapkričio 25 d. Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU) įvyko šio Universiteto Senato iškilmingas posėdis, skirtas akademiko Zigmo Januškevičiaus gimimo šimtmečiui paminėti. Susirinkusi akademinė bendruomenė, alumnai, Kardiologų draugijos nariai prisiminė akademiko darbo ir asmeninio gyvenimo istoriją.

„Kartu su jumis noriu pasidžiaugti šia prasminga istorine diena ir patvirtinti, kad universiteto vadovas, rektorius, jo asmenybė daro didžiulę įtaką universiteto raidai. Daugelis to meto liudytojų teigia, kad svarbi galbūt buvo ne vien jo kaip vadovo kompetencija, ne vien tik lyderio gebėjimai ar gebėjimas įžvelgti ateities vizijas, bet taip pat gebėjimas suburti tokią komandą, kuri galėjo įgyvendinti tuometiniam institutui iškeltus tikslus.

Šiandieniniame konkurencijos pasaulyje daugelis nurodo, kad nepakanka sutelkti akademinę bendruomenę. Reikia kurti tokią aplinką, kad ji būtų patraukli rytdienos lyderiams bei talentams. Manyčiau, kad tai ir mums yra vienas svarbiausių laikotarpio uždavinių“, – kalbėjo LSMU rektorius profesorius Remigijus Žaliūnas posėdžio pradžioje.

Posėdžio metu Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejaus direktorius dr. Tauras Mekas pristatė dešimtmetį brandintą knygą „Akademikas Zigmas Januškevičius 1911–1984“. Vaizdžiai iliustruotas pasakojimas leido pavartyti šios įsimintinos asmenybės biografijos puslapius, iš arčiau žvilgtelėti į iššūkius ir pergales, į jį supusius žmones. Lietuvos televizijos (LTV) sukurta dokumentinė apybraiža „Žmonės, pri(si)jaukinę širdį“ buvo skirta visų pirma kardiologijos specialistams, jų prisiminimams apie akademiką Z. Januškevičių, apie profesorių Juozą Blužą – asmenybes, be kurių šiandien neįsivaizduojamas Lietuvos kardiologijos mokslas bei klinikinė praktika.

„Mes užaugome ant milžinų pečių, – filme kalba prof. Rimantas Benetis, – tai buvo mūsų pirmieji profesoriai, pirmieji mokytojai, kuriuos įvertiname praėjus laikui. Šiandien jau galime džiaugtis, kad esam didžiausi savo apimtim, kompleksiškumu, gydomos patologijos įvairumu, sudėtingumu. Šiandien pritraukiam skandinavus, Rytų Europą, Vakarų Europą – anglus, belgus, kurie pas mus atvažiuoja, stebisi, mokosi. Esame patrauklūs savo metodikomis, stiliumi, forma, esame įdomūs.“

Akademikas Z. Januškevičius (1911–1984) – gydytojas kardiologas, medicinos mokslų daktaras (1954 m.), profesorius (1955 m.). TSRS medicinos MA (1967 m.) ir Lietuvos MA (1968 m.) akademikas. 1935 m. baigęs Vytauto Didžiojo universitetą, dirbo gydytoju Kuršėnuose, Kaune. 1944–1951 m. dėstė Kauno universitete, nuo 1947 m. – medicinos fakulteto dekanas. 1953–1972 m. Kauno medicinos instituto hospitalinės terapijos katedros vedėjas, 1953–1984 m. rektorius. Jo iniciatyva prie Kauno medicinos instituto 1959 m. įkurta centrinė mokslinė tiriamoji laboratorija, 1969 m. perorganizuota į Širdies ir kraujagyslių sistemos fiziologijos ir patologijos institutą; 1967–1975 m. buvo šio instituto direktorius. Mokslinio darbo pagrindinės temos: širdies ir kraujagyslių ligų diagnostika, gydymo organizavimas, reabilitacija ir profilaktika, aukštosios mokyklos studijų proceso optimizavimas. Jo iniciatyva kardiologijoje pradėta taikyti med. kibernetikos, matematikos ir skaičiavimo technikos metodai, sukurta nuosekli kovos su išemine širdies liga sistema. Sukūrė kardiologų mokyklą. Ilgametis Lietuvos kardiologų draugijos pirmininkas. Aktyviai bendradarbiavo su Pasauline sveikatos organizacija, buvo jos ekspertas.

Laima Zakaraitė

Viešųjų ryšiu specialistė
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas

 


Nuotraukoje:

 

Sveikatos mokslų universiteto rektorius prof. Remigijus Žaliūnas iškilmingame Senato posėdyje, skirtame Zigmo Januškevičiaus 100-osioms gimimo metinėms