MOKSLASplius.lt

Skelbimai 2006/11/09


Europos Sąjungos parama


Vyriausybei leidus prisiimti papildomus finansinius įsipareigojimus dėl Europos Sąjungos struktūrinės paramos, LR švietimo ir mokslo ministerija skyrė paramą dar 16 švietimo ir mokslo projektų, kuriais bus plėtojami žmogiškieji ištekliai profesinio mokymo, aukštojo mokslo, neformaliojo suaugusiųjų švietimo bei svarbiose mokslo srityse. Spalio 27 d. ministerijoje pasirašytos sutartys su 13 organizacijų: universitetais, mokslo institutais, kolegijomis, profesinėmis mokyklomis ir viena asociacija. Iš viso projektams skirta per 8,2 mln. Lt Europos socialinio fondo ir nacionalinio biudžeto paramos.

Projektais siekiama gerinti aukštos kvalifikacijos specialistų (vaikų gydytojų, kraujagyslių chirurgų, inžinierių ir kt.) rengimą, tobulinti jaunųjų mokslininkų ir kai kurių sričių tyrėjų kompetenciją. Kiti projektai padės tobulinti kolegijų dėstytojų ir andragogų kompetencijas, kolegijose plėtoti elektronines studijas, rengti naujas profesinio mokymo programas, atlikti kvalifikuotų specialistų poreikių tyrimus.

'Šiems projektams nebuvo skelbiama atskiro konkurso: pritrūkus lėšų praėjusio kvietimo teikti paraiškas metu gerai parengti projektai buvo įtraukti į rezervinių projektų sąrašą. Todėl nebuvo sudėtinga atrinkti finansuoti tinkamus projektus', - teigia Švietimo ir mokslo ministerijos ES paramos koordinavimo skyriaus vedėjas Aurimas Morkūnas.

Projektai bus įgyvendinti iki 2008 m. pavasario.


Rima Martinėnienė



Lietuviui profesoriui - Čilės universiteto garbės daktaro vardas


Spalio 18 d. Lietuvos piliečiui profesoriui Juliui Kakariekai Siliui Santjago Gabriela Mistral universitetas suteikė garbės daktaro vardą už didžiulį nenuilstamą dėstytojo darbą ir vaisingus bei išsamius mokslinius tyrinėjimus viduramžių istorijos srityje Čilės ir kituose užsienio universitetuose.

J. Kakariekos Siliaus mokslinė veikla yra plačiai žinoma Čilėje ir kaimyninėse šalyse - jis dėstė įvairiose aukštosiose mokyklose Čilėje ir Argentinoje, buvo Concepcion universiteto (Čilė) Istorijos ir geografijos instituto direktorius. Jau penkiolika metų J. Kakarieka Silius dirba Gabriela Mistral universiteto Istorijos teorijos ir filosofijos bei Politinės minties istorijos katedrose.

Naujasis Gabriela Mistral universiteto garbės daktaras 1922 m. gimė Lietuvoje. 1942 m. įstojo į Vilniaus universiteto Istorijos ir filosofijos fakultetą, paskui emigravo į Vokietiją, ten pradėjo savo profesinę veiklą. Vėliau gavo stipendiją studijuoti Čilėje - šalyje, su kuria susiejo savo asmeninę ir profesinę ateitį.Laura Tupė
LR ambasados Argentinos Respublikoje, Brazilijos Federacinei Respublikai, Kolumbijos Respublikai, Urugvajaus Rytų Respublikai, Venesuelos Bolivaro Respublikai, Čilės Respublikai ir Ekvadoro Respublikai pirmoji sekretorė



GEOLOGIJOS IR GEOGRAFIJOS INSTITUTAS

skelbia priėmimo konkursą į:

1) geologijos mokslo krypties (05P) doktorantūrą:

- dieninė studijų forma, 1 vieta;
- neakivaizdinė studijų forma, kai studijos apmokamos valstybės biudžeto lėšomis, 1 vieta;

2) geografijos krypties (06P) doktorantūrą:

- dieninė studijų forma, 2 vietos;
- neakivaizdinė studijų forma, kai studijos apmokamos valstybės biudžeto lėšomis, 1 vieta.

Prašymai stoti į doktorantūrą pateikiami direktoriaus vardu mėnesį nuo konkurso paskelbimo dienos, prašyme nurodant, į kurios mokslo krypties ir studijų formos doktorantūrą pretenduojama, pridedant gyvenimo aprašymą, magistro arba vienpakopio aukštojo mokslo baigimo diplomą su priedu prie diplomo (originalus ir kopijas, originalai iš karto grąžinami), dviejų mokslininkų rekomendacijas, savo mokslo darbų sąrašą ir jų kopijas, o jeigu tokių nėra - mokslinį referatą numatomos disertacijos tema.

Geologijos ir geografijos instituto adresas: T Ševčenkos g. 13, LT-03223, Vilnius, tel.: (8 ~ 5) 210 46 92.


Direktorius