MOKSLASplius.lt

„Vakarų laivų statykloje“ keleivinis keltas pastatytas per 8 mėnesius

AB Vakarų laivų gamykla dukterinė įmonė Vakarų laivų statykla (VLS) užsakovams – Norvegijos laivų statybos bendrovei Fiskerstrand Verft A/S lapkričio 7 d., perdavė jau 13-ąjį keleivinį keltą CF-59. Pasak projekto vykdytojos atstovų, darbai pradėti kovo mėnesį ir baigti trimis mėnesiais anksčiau negu buvo numatyta sutartyje. Tai lėmė gamybos perplanavimas, gamybinių plotų padidėjimas, palankios oro ir kitos sąlygos.

114 metrų ilgio ir 17 metrų pločio krovininiame bei keleiviniame kelte telpa 120 lengvųjų automobilių ir 350 keleivių. Šio projekto, į kurį buvo įtrauktos ir kitos Vakarų laivų gamyklos grupės įmonės, vertė – 14,3 mln. litų.AB „Vakarų laivų gamykla“ per 8 mėnesius pastatytas keleivinis keltas CF-59

„Keltui statyti buvo sunaudota 1 350 tonų plieno, pastatytas korpusas, atlikti visi vamzdynų darbai, tam tikrų įrenginių pastatymas, dažymas bei izoliacija“, – pasakojo projektą koordinavęs UAB Vakarų laivų statykla gamybos direktorius Vitalijus Frolovas.

Pagal pasirašytą sutartį su Fiskerstrand Verft A/S Vakarų laivų statykla dar šiais metais užbaigs ir keleivinio kelto FV60 korpuso statybą. Pradėti statyti FV61 bei keltas „iki rakto“ pagal Alandų salų vyriausybės užsakymą, kurio iškilminga statybos pradžios ceremonija įvyko šių metų spalio 3 d. Klaipėdoje. Taip pat jau pagaminti ir keturi antstato blokai sunkių ir negabaritinių krovinių gabenimui ir kėlimui pritaikytam laivui WindLift1, kuris statys ir aptarnaus vėjo jėgainių parką Šiaurės jūroje Vokietijos kontinentiniame šelfe.

Tarptautinį pripažinimą pelniusios UAB Vakarų laivų statykla 2008 m. planuose numatomi ir kiti ambicingi projektai. Pagal šių metų rugpjūčio mėn. pasirašytą sutartį su Fiskerstrand BLRT AS bus pradėti „iki rakto“ statyti trys keleiviniai keltai Estijos bendrovei Saaremaa Shipping Company Ltd.

Be keltų korpusų, šiais metais Vakarų laivų statykla planuoja dar pastatyti apie 14 tūkst. tonų blokų didžiausiems pasaulyje konteinervežiams, vykdyti kitus projektus.


UAB „Vakarų laivų statykla“ informacija



Nuotraukoje:

 

AB „Vakarų laivų gamykla“ per 8 mėnesius pastatytas keleivinis keltas CF-59