Prie odos priklijuojami lipdukai – jutikliai

Nešioti žingsnių, kalorijų ar pulso skaitiklius pritvirtinamus prie riešo ar diržo sportuojant jau tapo visai įprasta.
flex_sensor
Tačiau netrukus juos galės pakeisti visai kitokie prietaisai – ploni ir elastiški jutikliai, klijuojami tiesiai ant odos, ir galintys atlikti daug daugiau funkcijų. Daugiau...
Įvairiausi standartiniai jutikliai juose galės duomenis siųsti belaidžiu ryšiu tiesiai į išmanųjį telefoną ar kompiuterį ir net atlikti klinikinius testus, tokius kaip elektrokardiograma (EKG) ar encefalograma (EEG).

Tokie lipdukai ant odos laikosi kaip laikina tatuiruotė, ir sukonstruoti taip, kad galėtų lankstytis ir visai nevaržyti judesių, nepaisant to, kad kai kurie elektronikos komponentai juose yra standūs.

Mokslininkų teigimu, tokie jutikliai gali stebėti žmogaus sveikatą visą parą, visiškai netrukdydami jo kasdienės veiklos. Jie savo mechaninėmis savybėmis nedaug skiriasi nuo žmogaus odos, bet tuo pačiu metu gali atlikti daug skirtingų stebėsenos funkcijų. Šie prietaisai energiją gauna radijo signalais ir gali siųsti itin kokybiškus duomenis apie žmogaus kūną į kompiuterį realiu laiku.

Mokslininkai atliko tokių jutiklių palyginimą su tradiciniais EKG ir EEG prietaisais ir padarė išvadą, kad belaidžiai lipdukai leido gauti analogiškus rezultatus, tačiau jie yra žymiai patogesni pacientams. Toks skirtumas yra labai svarbus ilgalaikei stebėsenai, pavyzdžiui, tiriant stresines situacijas, kai rezultatas priklauso nuo paciento gebėjimo judėti ir elgtis natūraliai, ar miego metu.

Lankstumą jutikliams užtikrina speciali medžiagos porų, pripildytų skysčio, struktūra bei laidininkų, jungiančių komponentus, architektūra.

https://www.youtube.com/watch?v=dxhoLxRYsRU#t=49

 

logo_IS_small

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.