Kur stoti: abiturientus vilioja Lietuvoje kuriamos ateities technologijos

„Kur studijuoti?“ – toks klausimas kaip tik dabar kirba bene kiekvieno abituriento galvoje. Kaip pasirinkti profesiją, kuri bus ne tik perspektyvi, bet ir įdomi? Tiems, kuriems darbas turėtų būti ne tik pajamų šaltinis, bet ir gyvenimo būdas, vertėtų pagalvoti apie mokslininko karjerą. O pamatyti, ką veikia ir kokias ateities technologijas kuria Lietuvos mokslininkai, galite sudalyvavę „Mokslas ir Tu“ virtualiose ekskursijose po Lietuvos mokslo laboratorijas.
Anot projekto organizatorių, svarbu ne tik skleisti mokslą plačiajai auditorijai, bet ir paskatinti moksleivius labiau pasidomėti karjeros galimybėmis įvairiose mokslo srityse. Juk būtent jie, jaunųjų mokslininkų karta, ir kurs ateities technologijas, kurios šmaikščiai perteikiamos „Mokslas ir Tu“ filmukuose ir komiksuose.
„Vienas iš projekto užmanymų – ne tik supažindinti su įdomiais faktais, atradimais ar išradimas, ne tik pristatyti mokslinį pasaulio pažinimo metodą, bet ir leisti suvokti, kad mokslininko kelias yra realus darbas ir reali karjera,“ – apie mokslo populiarinimo projektą pasakoja vienas iš iniciatyvos autorių, „Mokslas ir Menas“ organizacijos projektų vadovas Simas Janulis.

mokslas_ir_menas
Ateityje dėvėsime drabužius su Saulės elementais, nuo kurių įkraunamas telefonas, o pastatus dengsime įvairiausių spalvų elektrą gaminančiomis medžiagomis.
© Miglės Anušauskaitės komiksas

„Dauguma moksleivių galvoja, kas jų laukia ateityje. Kiekvienas iš mūsų nori dirbti mėgstamą darbą, būti tarp įdomių žmonių ir užsidirbti pinigų. Tačiau kaip nuspręsti ar tikrai tas darbas bus tavo mėgstamas? Man asmeniškai tai nedavė ramybės jau nuo 11 klasės. Ir tik neseniai pasitaikiusi proga išmėginti dominančią specialybę (gavau savaitę praktikos laboratorijoje) padėjo susidaryti aiškų vaizdą apie darbo pobūdį ir priimti teisingą sprendimą“, – sako biochemiją universitete studijuoti žadanti Paulina. Tačiau vargu, ar kiekvienas moksleivis gali apsilankyti ir padirbėti jį dominančioje darbovietėje – čia į pagalbą ateina videoekskursijos po Biotechnologijos, Fizikos, Ekologijos ir Istorijos institutus.

Biotechnologijos ir biomedicina – vienos perspektyviausių šių dienų specialybių. Štai Biotechnologijos instituto mokslininkų tyrinėjamas bakterijų „molekulines žirkles“ ateityje planuojama pritaikyti kol kas neišgydomų genetinių ligų „taisymui“. O Ekologijos instituto mokslininkas Ž. Pūtys pasakoja, kaip modernias technologijas greitai bus galima panaudoti invazinių rūšių kontrolei Baltijos pajūryje.

Ekologija besidomintiems taip pat ne pro šalį pasižvalgyti po Ultrasparčiosios spektroskopijos laboratoriją Puslaidininkių fizikos institute. Čia unikali Lietuvoje išvystyta technologija ir modernūs lazeriai padeda mokslininkams kurti pigesnius, lanksčius ir spalvotus Saulės elementus.

Tiems, kuriuos domina neatskleistos Vilniaus paslaptys, patiks pasivaikščiojimas po dingusįjį Kreivąjį miestą, kur mokslininkai atskleis, kaip jungtinėmis archeologų, urbanistų ir kitų specialistų pajėgomis tyrinėjami istoriniai bei modeliuojami ateities miestai.
O smalsiausiems – konkursas „Mokslas ir Menas“ Facebook paskyroje. Čia užduodami klausimus mokslininkams galėsite iš jų pačių daugiau sužinoti apie rūpimą specialybę, tyrimus ir darbo specifiką. Originaliausių klausimų autoriams atiteks ypatingi „kailį“ keičiantys „Mokslas ir Tu“ puodeliai.
Visas ekskursijas, kartu su jas vienijančiu  „ateities komiksu“ galite rasti adresu http://mokslasirmenas.lt/mokslas-ir-tu/.

© 2013 VšĮ „Mokslas ir menas“
„Mokslas ir Tu“ mokslo populiarinimo iniciatyva įgyvendinama bendradarbiaujant VšĮ „Mokslas ir menas“ ir VšĮ „Istorinės žinutės“, projekto „Nacionalinės mokslo populiarinimo priemonių sistemos sukūrimas ir įgyvendinimas“ lėšomis.
Eglė Marija Ramanauskaitė.
###
Bendras „Mokslas ir Tu“ komiksas su nuorodomis į ekskursijas: http://mokslasirmenas.lt/mokslas-ir-tu/
Biotechnologijos institutas:

http://youtu.be/EdTB0hjqRDA
Puslaidininkių fizikos institutas:

http://youtu.be/9B0_idGIEZU
Ekologijos institutas:

http://youtu.be/xgWAJj_A4I8
Istorijos institutas:

http://youtu.be/QEz3xKv63a4
Kontaktai:     Eglė Marija Ramanauskaitė – emramanauskaite@gmail.com
Simas Janulis (VšĮ „Mokslas ir menas“ projektų vadovas) – simas@link-stovykla.lt

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.