Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Didžiojoje Britanijoje rastas didžiojo elnio palikuonis
Didžiojoje Britanijoje rastas didžiojo elnio palikuonis
11-09-2005

Londono universiteto koledžo mokslininkai nustatė, kad artimiausias likęs gyvas išnykusio airiško elnio giminaitis (didžiojo elnio) gyvena Didžiosios Britanijos pakrantėse. Tyrėjų komanda ištyrė DNR bei skeleto savybes, kad galėtų įrodyti, jog didysis elnias, kuris klajojo po visą Europą ir Sibirą kartu su priešistoriniu žmogumi ir yra pavaizduotas daugelyje urvų piešinių, turi DNR, panašų į elnių danielių, vienų iš labiausiai paplitusių Didžiojoje Britanijoje elnių, kuriuos į šią šalį vienuoliktame amžiuje atvežė normanai. Tyrimo rezultatai pasirodė interneto žurnale ‘Nature”, jie prieštarauja neseniai atliktiems morfologiniams tyrimams (skeleto savybių tyrimui), kurių rezultatai rodė, kad didysis elnias buvo artimesnis šiuo metu gyvenančiam raudonajam elniui. Profesorius Adrian Lister ir Dr. Ian Bames iš Londono universiteto koledžo biologijos katedros įrodė, kad egzistuoja ryšys tarp elnio danieliaus ir didžiojo elnio, pagrįsdami tokius teiginius DNR sekos pavyzdžiais, paimtais iš seniai išnykusio elnio, ir šio DNR palyginimo su šiuolaikinio elnio DNR.
Elnias danielius yra paskutinis išlikęs didžiųjų elnių grupės atstovas, kuris gerokai pasikeitė nuo priešistorinių laikų. Nors šio elnio kilmę galima nustatyti pagal jo ragus ir ragų šakas (danielius turi tokius pat plokščius ragus, pagal kuriuos buvo atpažįstamas didysis elnias), pagal savo dydį šiuolaikinis elnias yra sąlyginai mažas. Didysis elnias (arba Megalopceros giganteus, tai reiškia ‘didieji ragai”) gyveno prieš 400000 iki išnykimo prieš maždaug 8000 metų. Jis būtų gerokai didesnis už savo palikuonį, nes jo pečiai buvo maždaug dviejų metrų aukštyje, o ragų plotis siekė 3,5 metro (10 pėdų). Buvo tirta viso pasaulio elnių (įskaitant pietryčių Azijos elnius ir danielius) DNR ir kitos jų savybės, pavyzdžiui, ragų, kaukolės ir dantų dydis ir forma. Buvo naudojami du didieji elniai (vienas rastas Ballynamintra urve, Voterforde, Airijoje - jis buvo apie 13000 metų senumo, kitas iš Kamyshlov pelkės vakarų Sibire. Dr. Adrian Lister teigė, kad iš tiesų DNR išlieka fosilijų kauluose, kurie yra tūkstančių metų senumo, ir patys savaime yra tam tikras mokslas. Dabar galima analizuoti šiuos senovinius DNR pavyzdžius iš kaulų, priklausiusių žinduoliams, kurie išnykę jau daugiau nei 8000 metų, ir įrodyti, kad jie yra tiesiogiai susiję su gyvais elniais, o dar svarbiau yra tai, kad mes radome artimiausią gyvą likusį jo palikuonį.

Eureka Alert

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.