Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Nuotraukos rodo, kad Saturno palydove Titane yra kopos
Nuotraukos rodo, kad Saturno palydove Titane yra kopos
05-05-2006

Tarptautinės kosmoso erdvės mokslininkai ketvirtadienį pranešė, jog Saturno palydovo Titano paviršių dengia didžiuliai kopų plotai. Kopos greičiausiai sudarytos iš ledo kristalų, smėlio ar kitų nežinomų medžiagų.

Titano nuotraukos, gautos iš bendros JAV ir Europos Cassini misijos, labai primena Sacharos dykumos, Namibijos, Saudo Arabijos ir Australijos smėlio kopas.

Arizonos universitete dirbantį Ralph'ą Lorencą labai nustebino gautos nuotraukos. Saturno palydovo nuotraukos niekuo nesiskiria nuo radaru gautų Namibijos ar Arabijos dykumų nuotraukų. Titano atmosfera tankesnė už Žemės, o traukos jėga - mažesnė. Natūralu, kad dėl šių priežasčių Titane esantis smėlis bus kitoks. Panašūs gali būti tik fiziniai kopų susiformavimo procesai.

      

 Reuters

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.