Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Ar gali mobiliųjų telefonų spinduliuotė būti naudinga?
Ar gali mobiliųjų telefonų spinduliuotė būti naudinga?
03-08-2006

Ankstesni mobiliųjų telefonų spinduliuotės tyrimai neparodė jokio ypač pavojingo fiziologinio poveikio žmogui. Bet naujas tyrimas, atliktas italų mokslininkų, parodė, kad mobiliųjų telefonų spinduliuotė gali sukelti smegenų žievės, motorinės dalies jaudrumą Mokslininkai nemano, jog tai gali būti pavojinga. Priešingai, jie mano, kad šis poveikis gali būti netgi naudingas.

Paolo M. Rossini iš Fatebenefratelli  panaudojo klajoklio nervo magnetinę stimuliaciją tirti elektromagnetinio lauko, sukelto mobilaus telefono, įtaką smegenų funkcijai. Tyrime dalyvavo 15 jaunų savanorių vyrų, kurie 45 minutes buvo veikiami elektromagnetinio lauko signalų, kuriuos sukėlė mobilusis GSM 900MHz dažnio telefonas. Mokslininkai išmatavo judesio sukeltus potencialus smegenų žievės motorinėje srityje prieš, iškart po elektromagnetinio lauko poveikio ir po valandos.

Išanalizavus tyrimo rezultatus paaiškėjo, kad 80-čiai procentų dalyvių padidėjo smegenų motorinės dalies jaudrumas. Taip pat mokslininkai atrado, kad elektromagnetinės spinduliuotės poveikis buvo laikinas ir po valandos smegenų žievės veikla grįždavo į pirminę būseną.

Mokslininkai yra atsargūs darydami išvadas apie šį atradimą. Kol kas dar yra per anksti sakyti, kad mobiliųjų telefonų naudojimas yra pavojingas. Šiuo metu svarbu ištirti, ar elektromagnetinio lauko sukelti pakitimai smegenyse kaip nors keičia žmonių mąstymą bei ar gali sukelti kokias nors ligas, kurių progresavimas sukelia smegenų jaudrumo pakitimus.
Be to, mokslininkų padarytos išvados netgi rodo, kad mobiliųjų telefonų spinduliuotės sukelti pakitimai smegenyse kai kuriem žmonėm gali netgi būti naudingi. Elektromagnetinė spinduliuotė gali būti naudinga žmonėms, kurie turi problemų dėl smegenų jaudrumo, pavyzdžiui, epileptikams.



Science Go Go

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.