Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Šaukščio ekstraktas - veiksminga šienligės gydymo priemonė
Šaukščio ekstraktas - veiksminga šienligės gydymo priemonė
23-08-2005

Atliktas didelio masto tyrimas su šaukščio ekstraktu parodė, kad šio augalo ekstraktu taip pat veiksmingai galima gydyti pasikartojantį alerginį rinitą (šienligę), kaip ir įprastu antihistamininiu vaistu (Telfast 180). Pastaraisiais metais pasirodė keletas įvairių pranešimų apie šaukščio ekstrakto veiksmingumą gydant šienligę. Neseniai tyrėjai iš Vokietijos ir Šveicarijos atliko randomizuotą, dvigubai aklą tyrimą su 330 pacientais iš 11 centrų. Jie nustatė, kad gydymas šaukščio ekstraktu veiksmingai mažina šienligės simptomus, be to, jis nesukelia mieguistumo. Anot tyrimo vadovo Andreas Schapowal, ‘nežiūrinėto, kad šaukštis yra augalinis vaistas, jis turėtų būti laikomas alternatyvia šienligės gydymo priemone’. Šaukštis (Petasites hybridus) yra augalas, paplitęs Europoje ir Azijoje bei Šiaurės Amerikoje. Šio augalo šaknys šimtus metų buvo naudojamos kaip vaistinis augalas, o lapai tik visai neseniai pritaikyti praktikoje kaip gydanti priemonė. Ekstraktas slopina organizmo sugebėjimą gaminti leukotrienus - biomolekules, kurios dalyvauja uždegiminiame atsake į alergenus. Jie taip pat skatina prostaglandinų gamybą, kurie dalyvauja slopinant uždegimą. Alternatyvios šienligės terapijos atradimas yra svarbus žingsnis, kadangi iki 20 proc. žmonių, gyvenančių Vakaruose, kenčia nuo šios ligos. ‘Šaukštis nesukelia mieguistumo, kurį dažnai sukelia kiti antihistamininiai vaistai, todėl jis gali būti ypač naudingas pacientams, netoleruojantiems kitokio gydymo’, teigia Schapowal.

Eureka Alert

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.