Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Protingas banginis naudojasi žuvimis gaudydamas žuvėdras
Protingas banginis naudojasi žuvimis gaudydamas žuvėdras
05-09-2005

Sumanus jaunas banginis žudikas Merilende išmoko naudoti žuvis kaip masalą gaudant žuvėdras ir pasidalino šia strategija su kitais banginiais. Michael Noonan, gyvūnų elgesio profesorius Canisius koledže, Bafale, Niujorko valstijoje, padarė šį atradimą atsitiktinai, tirdamas orkos klausą. Profesorius sakė, jog vieną dieną pastebėjo, kad vienas iš jaunesniųjų banginių sugalvojo būdą, kuris padėjo privilioti žuvėdras prie baseino. Profesoriui tai pasirodė įdomu, todėl jis ėmė toliau stebėti gyvūną. Visų pirma banginis atrydavo žuvis išspjaudamas jas į vandens paviršių, vėliau panirdavo po vandeniu ir laukdavo. Jeigu alkana žuvėdra nusileisdavo ant vandens, banginis pakildavo į paviršių, kartais pats pasigaudamas nemokamą maistą sau. Michael Noonan stebėjo kaip tas pats banginis panašius spąstus rengia vis iš naujo ir iš naujo. Per keletą mėnesių šios technikos išmoko ir jaunesnysis banginio brolis. Galiausiai toks elgesys išplito ir dabar visi Merilendo banginiai savo dietą papildo šviežia paukštiena, teigia mokslininkas. Komentuodamas banginių elgesį pradžioje mokslininkas sakė, jog atrodė, tarsi vienas mėgindavo, o kiti stebėjo jo bandymus. Anksčiau buvo manoma, kad sugebėjimas išmokti žuvėdrų masinimo technikos, o vėliau sugebėjimas pasidalinti ja su kitais, žinomas kaip kultūrinis mokymasis mokslo pasaulyje, yra vienas iš tų sugebėjimų, kurie skiria žmones nuo kitų gyvūnų. Tačiau vėliau biologai įrodė, kad tam tikri gyvūnai, įskaitant delfinus ir šimpanzes, taip moka tai padaryti. Tai yra pavyzdys, kaip naujas elgesys gali paplisti populiacijoje, teigia Michael Noonan. Anot mokslininko, tai buvo proga stebėti, kaip sugebėjimai paplinta tarp gyvūnų lygiai taip pat, kaip kultūra paplinta tarp žmonių.

Yahoo News

[žiūrėta 2005 09 03]

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.