Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Galvos smegenų trauma liaukų uždegimo metu
Galvos smegenų trauma liaukų uždegimo metu
08-03-2006

7 metus trukęs tyrimas paskatino tyrėjus padaryti prielaidą, jog chroniško nuovargio sindromas gali būti galvos smegenų traumos, sukeltos liaukų uždegimo, pasekmė.

Nuo 1999 Australijos mokslininkų komanda, vadovaujama profesoriaus A. Lloyd, sekė žmonių, kuriems buvo diagnozuotas Epstein-Barr virusas, Ross River viruas arba Q uždegimas, sveikatos būklę. Jų tikslas yra nustatyti, ar chroniškas nuovargio sindromas, varginantis apie 100000 australų, yra išlikusio E-B viruso, susilpnėjusios imuninės sistemos, psichologinio pažeidžiamumo arba visų trijų veiksnių kombinacijos pasekmė.

Liaukų uždegimą sukelia Epstein-Barr virusas (EBV). Jis pernešamas seilėmis, o užsikrėtus pasireiškia karščiavimu, gerklės skausmu, nuovargiu ir limfmazgių patinimu. Dauguma pacientų pasveiksta per kelias savaites, tačiau 1 iš 10 jaunų žmonių vargins užsitęsę simptomai, iš kurių ryškiausias - nuovargis. Kai šie simptomai tęsiasi 6 ar daugiau mėnesių, gali būti diagnozuojamas chroniško nuovargio sindromas.

Komentuodamas tyrimo rezultatus, prof. Lloyd pastebėjo: 'Mūsų duomenys rodo, kad nei virusas, nei susilpnėjusi imuninė sistema nepaaiškina poinfekcinio nuovargio sindromo. Manome, kad tai susiję su trauma, kurią patiria smegenys infekcijos metu. Manome, kad ūmioje infekcijos fazėje yra pažeidžiamos tos galvos smegenų dalys, kurios kontroliuoja nuovargio ir skausmo suvokimą'.

New South Wales Universitetas

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.