Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Tatuiruotėse esančios cheminės medžiagos turi būti kruopščiai ištirtos.
Tatuiruotėse esančios cheminės medžiagos turi būti kruopščiai ištirtos.
03-04-2005

Tatuiruotėms labai išpopuliarėjus, atsirado nusiskundimų dėl jų sukeliamų pašalinių poveikių. Šiaurės Arizonos universiteto chemijos studentai ištyrė įvairių tatuiruočių cheminę sudėtį, norėdami geriau suprasti jų galimą žalą sveikatai. Tyrimo rezultatai pristatyti didžiausios pasaulio mokslininkų asociacijos – nacionalinės Amerikos chemikų draugijos – 229–ajame susitikime, ir buvo pabrėžta, kad reikalingas griežtesnis tatuiruočių pramonės reguliavimas. Nors rašalas, naudojamas tatuiruotėms paišyti, atitinka JAV Maisto ir Vaistų Agentūros reikalavimus kosmetikai ir dažantiems priedams, agentūra tradiciškai jų nereguliavo, leisdama šią sritį kontroliuoti vietiniams teisėsaugos organams. Tuo remiantis, tatuiruočių meistrai, turintys licenciją, gali injekuoti po oda ką tik patys manė esant tinkama. “Tatuiruotės dabar nebelaikomos chuliganiškumo ar šiurkštumo simboliu”, aiškina Haley Finley-Jones, chemijos studentas ir tyrimo vadovas. “Augant tatuiruočių populiarumui jaunų žmonių tarpe, svarbu geriau suprasti šią saviraiškos formą.” Naujas tyrimas turėjo du tikslus: charakterizuoti tatuiruočių rašalo įvairovę ir nustatyti, ar kuris nors rašalas gali kelti grėsmę sveikatai. Iš viso ištirta 17 skirtingų gamintojų rašalo rūšių. Tyrimui pasirinkti penkios skirtingos juodo rašalo rūšys, kadangi tai dažniausiai naudojama tatuiruočių spalva. Mokslininkai taip pat tyrė tris skirtingas raudono, mėlyno, geltono ir balto rašalo rūšis. Kadangi anksčiau nebuvo atlikta panašių tyrimų, mokslininkai naudojo analitinę techniką, kuria galima ištirti daugelį cheminių komponentų, o ne vieną specifinę junginių grupę. Nustatyta, kad rašalo sudėtis skiriasi priklausomai nuo gamintojo ir nuo spalvos. Taip pat nustatyti metalo pėdsakai, ir tai dar bus išsamiau tiriama ateityje. Pasak mokslininkų, daugelis sveikatos problemų gali kilti dėl priežiūros nebuvimo. Žinoma nemažai nusiskundimų, dėl tatuiruočių rašalo sukeliamų alerginių reakcijų, deginimo jausmo, rašalo migravimo į skirtingus organizmo audinius, pavyzdžiui, plaučius. Mokslininkai tikisi, kad tyrimo metu nustatyta cheminės rašalo sudėties įvairovė ir toksinių metalų buvimo rašale tikimybė paskatins griežčiau kontroliuoti tatuiruočių rašalo pramonę.

Science Daily

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.